Actueel nieuws bij HSS

Actueel nieuws bij HSS

Bekijk onze Reizen

Ramadan/Suikerfeest 2024

De Islam kent veel vieringen, maar slechts twee feesten: het Suikerfeest en het Offerfeest. De overige islamtische vieringen zijn religieuze hoogtijdagen met een serieuze ondertoon.

De data van deze feesten en vieringen worden berekend volgens een maankalender: de Hijra. Het islamitisch jaar volgt de Koran, die aangeeft dat de zon en de maan door Allah geschapen zijn, en dat de maan de tijdmaat aangeeft. De moslimkalender kent dus geen seizoensgebonden feesten en ook geen schrikkelmaanden. Vieringen als Islamitisch nieuwjaar en Ramadan doorlopen daardoor alle seizoenen.

Het bepalen van de exacte aanvangsdatum van vieringen is soms moelijk. Voor belangrijke vieringen zoals het begin van de maand ramadan kijken sommige groepen moslims naar de kalender en andere naar de precieze maanstand. Voor deze laatste groep begint de viering op het moment waarop twee orthodoxe moslims de sikkel van de nieuwe maan waarnemen. Veel moslims richten zich naar het moment waarop de maan in hun geboorteland gezien wordt. Door het tijdverschil tussen de verschillende landen kunnen er nogal eens verschillen ontstaan in het tijdstip waarop een feest of viering begint. 

In 2024 is de Ramadan van 10 maart t/m 9 april. Het kan voorkomen dat kantoren, winkels en banken gesloten zijn. De feestdagen kunnen invloed hebben op de uitvoering van het programma. Fabrieken en theeplantages zijn dan niet altijd operationeel.
Op 10, 11 en 12 april wordt het eind van de Ramadan gevierd, het Suikerfeest / Idul Fitri. Het is in de periode voorafgaand en daarna erg druk op de wegen en in de hotels omdat veel mensen op familiebezoek/vakantie gaan. 

Lebaran, het einde van de Ramadan
Ieder jaar is het weer een hele belevenis; Lebaran, het einde van de Ramadan in Indonesië. Zo'n beetje het totale inwonertal van Nederland, 16.5 miljoen mensen, gaan dan op reis. Het einde van de heilige vastenmaand Ramadan is de meest drukke periode in Indonesië. Het is als de Kerstdagen in Nederland. Winkelcentra puilen uit van de bezoekers en de hoogste omzetten worden in deze tijd van het jaar behaald. Als toerist zult u niet echt heel veel merken van de Ramadan op zich, maar van Lebaran des te meer. Er is altijd wel ergens eten te verkrijgen, en met eten in je handen lopen doet men toch al niet, daar je overal aan de straatkant al kan zitten, laat staan in eenvoudige restaurants waar je zo binnenloopt, ook tijdens de Ramadan.

Naarmate het einde van de Ramadan nadert wordt het op de wegen, in openbaar vervoer, in vliegtuigen en alle andere mogelijke vervoersmiddelen snel drukker. Kaartjes voor de periode rond Lebaran zijn vaak al een maand tevoren geheel uitverkocht, iets wat verder alleen gebeurt met Kerst in Indonesië. De wegen raken overvol en diegenen die niet aan de Ramadan doen zoeken een onderkomen op een ander eiland in de buurt, voornamelijk Bali, om de drukte te vermijden.

Die complete overbelasting van het vervoerssysteem op het eiland duurt grofweg twee weken, van een week voor Lebaran tot een week erna. Al die miljoenen mensen moeten namelijk ook weer terug naar de plek waar ze wonen en werken. Gelukkig gaan ze niet allemaal tegelijkertijd, zodat het systeem ieder jaar nog op het nippertje blijft draaien.

Rond Lebaran worden er vele festiviteiten georganiseerd. Er zijn onder meer optochten op de laatste avond van Ramadan (Malam Takbiran) en ook zullen mensen overal de keukens in duiken om de lekkerste maaltijden te bereiden om Lebaran goed te vieren. De winkels zijn dan al leeggekocht want iedereen moet er ook op zijn 'Lebaran-best' uit zien direct na de Ramadan.

Tijdens Lebaran zijn veel overheidsinstellingen, banken en andere bedrijven enkele dagen gesloten. Ook worden er vaak een of twee nationale vrije dagen aangeplakt, waardoor er een week vrijwel geen economische activiteit is. Houd hier dus rekening mee, want er is echt niemand aanwezig om uw bankpasje uit de automaat te halen tijdens Lebaran.