24 Dagen Uniek Java - Bali Volledig Verzorgd

24 Dagen Uniek Java - Bali Volledig Verzorgd

Bezoek een traditionele Sundanese dorp
Ervaar de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan
Beleef de trekking door het National Park op Bali
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Uniek Java-Bali 24 dagen

Deze fraaie en zeer speciale Java Bali rondreis wijkt af van onze andere Java-Bali rondreis. Tijdens deze reis gaat u natuurlijk ook langs de bekende highlights van Java, zoals Jakarta, met de trein naar Semarang, zonsopkomst Borobudur, Solo, Surabaya en de Bromo-vulkaan. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. U sluit deze reis af met een heerlijke strandvakantie op Bali. Net als alle rondreizen van het Schone Streven is ook deze reis in een aangenaam tempo. Deze rondreis laat u Indonesië ervaren als geen ander.

Algemene informatie uniek Java-Bali 24 dagen

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk.

Hoofdstad Jakarta Jaya Karta, betekent Stad van de Overwinning. De Indonesische hoofdstad ligt in het westen van het eiland Java. Jakarta ligt in een lage kustvlakte aan de monding van de Liwung-rivier. Door deze ligging zijn er in de regentijd vaak overstromingen. Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen in Jakarta. In het centrale zakendistrict staat het verkeer overdag vaak muurvast. Om die verkeersproblemen het hoofd te bieden, mogen in sommige straten geen auto’s rijden met minder dan drie inzittenden.

De stad Yogyakarta ofwel Yogya is de culturele hoofdstad van Java. De stad ligt in het midden van Java. Het is een echte universiteitstad met meer dan 30 universiteiten. Yogya is een sultanaat binnen Indonesië. De huidige sultan, Hamengkubuwono X, is belangrijk geweest in de onafhankelijkheidsstrijd, waardoor de stad nu de status van speciale regio heeft gekregen.

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen gemaakt worden.
Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievellingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian, Sanur en Ubud is dat goed te merken.

Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel te Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Programma

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2 

Na aankomst in Jakarta wordt u door uw reisleider opgevangen. U wordt met een airconditioned bus naar het hotel in Bogor gebracht. Bogor ligt ongeveer 60 kilometer van Jakarta en 120 kilometer van Bandung. Vroeger stond de stad bekend als ‘Buitenzorg’. 

 

Dag 3 

Vandaag bezoekt u een traditioneel Sundanees dorp, Kampung Budaya Sindang Barang. Nadat de dorpelingen u hebben verwelkomd met het spelen van muziek op een angklung, kunt u de traditionele Sundanese huizen bekijken en een wandeling maken langs de rijstvelden waarbij u uitleg krijgt over het proces van het rijst verbouwen. Als u niet bang bent voor vieze voeten kunt u ook zelf ervaren hoe het is om op het land te werken. Daarna brengt u een bezoek aan de Sukarna Gong fabriek. In deze kleine fabriek kunt u zien hoe gongs met simpel gereedschap met de hand worden gemaakt. 

 

Dag 4 

In de ochtend vertrekt u naar de bruisende hoofdstad van Indonesië, Jakarta.
Jakarta behoort met circa 15 miljoen inwoners tot één van de grootste steden ter wereld. In het oude centrum van Jakarta, het voormalig Nederlands Batavia, bezoekt u het Fatahillah Plein waar u een bezoek brengt aan het oude Stadhuis wat tegenwoordig dienst doet als museum. Hier kunt u oude kaarten en antieke meubelen uit de koloniale tijd bezichtigen. Onder het museum ligt een ondergrondse gevangenis. In de Nieuwe Nederlandse Kerk wordt een grote collectie wajangpoppen, afkomstig uit geheel Indonesië, tentoongesteld. Op de binnenplaats ligt het graf van Gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen die in 1619 Batavia heeft gesticht.
In het voormalige Paleis van Justitie wat stamt uit 1870 zit nu het Kunst en Keramiek museum. Naast een collectie antieke porseleinen zijn er ook hedendaagse werken te bewonderen. Aan de noordkant van het plein staat een Portugees kanon, het kanon der vruchtbaarheid, die na de verovering van Malaka in 1641 naar Batavia is gebracht.  De Portugese kerk werd in 1695 gebouwd en is daarmee de oudste in Jakarta.

 

Dag 5 

Na een vroeg ontbijt vertrekt u naar het Gambir Jakarta treinstation, vanwaar u de trein neemt naar Semarang. Tijdens de 6 uur durende treinreis veranderd het uitzicht voortdurend. In de omgeving van Jakarta zijn er de sloppenwijken maar dat veranderd gaandeweg in rijstvelden, bergen, palmbomen en zee. Het station van Semarang ziet er bij aankomst indrukwekkend uit, de koepel op het hoofdgebouw en de rode dakpannen op de stationsvertrekken trekken al van ver de aandacht. Ten tijde van de V.O.C. was Semarang een belangrijke stad in het noorden van Java. 

 

Dag 6 

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Semarang waarbij u een bezoek brengt aan de oude stad Kota Lama, een van de weinige V.O.C. vestingen die nog behouden zijn. In de Jalan Letjen Suprapto (Heerenstraat) staat de oudste christelijke koepelkerk Gereja Blenduk uit 1753. Daarna gaat u naar Lawang Sewu, Javaans voor duizend deuren, wat eens het hoofdkantoor van de Nederlands Indische Maatschappij was. Het gebouwencomplex werd ontworpen en gebouwd door de Nederlanders en bestaat uit verschillende gebouwen en de torens kijken uit over de Tugu Muda rotonde, voorheen het Wilhelminaplein. Het gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis en het verhaal gaat dat het er nog spookt in de kelders. Het gebouw is nu gedeeltelijk gerenoveerd en er wordt hard aan gewerkt om het in ere te herstellen.
Bij Toko Oen wordt een koffiestop gemaakt, het is het oudste restaurant van Indonesië dat al sinds 1936 gerund word door de familie Oen. De inrichting heeft nog dezelfde nostalgische stijl als vroeger en ademt nog altijd de sfeer van weleer. Aan de muren hangen foto’s van bekende bezoekers, onder andere koningin Juliana en Wieteke van Dort. 

 

Dag 7 

In de ochtend maakt u een excursie naar het oudste hindoeïstische tempelcomplex van Midden Java, Gedong Songo. Van de 9 tempels die er oorspronkelijk waren zijn er 5 overgebleven. Van de andere 4 resten alleen nog de funderingen. Deze kleine mooie tempels dateren uit de periode van 730-780 na Christus en liggen verspreid over zes heuvels bij de zuidwestelijke flank van Gunung Ungaran. De tempels liggen telkens tussen de 100 en 200 meter van elkaar af op een prachtige locatie met schitterend uitzicht over de bergen. De rest van de middag is ter vrije besteding.
Tip: Een bezoek aan Chinatown en de Chinese Tay Kak Sie Tempel.

 

Dag 8 

Na het ontbijt vertrekt u via een prachtige bergweg naar Magelang.
Onderweg brengt u een bezoek aan tempel Mendut en de tempel Pawon. De Mendut tempel ligt op 3 kilometer afstand van de Borobudur. De voorzijde van de tempel is gericht naar Benares (India), waar Boeddha Gautama zijn vijf discipelen voor de eerste maal onderwees. In de tempel staat een schitterend drie meter hoog Boeddhabeeld en nog een aantal bijzondere beelden. Samen met de Pawon tempel vormt Mendut een integraal deel van het Borobudur complex. Bedevaartgangers passeren deze tempels alvorens ze de grote Borobudur beklimmen. De Pawon tempel is opgedragen aan Kuvera, de boeddhistische god van het geluk.

 

Dag 9 

(Optioneel) Vandaag kunt u heel vroeg in de ochtend, rond half 5, vanuit het hotel naar de Borobudur lopen om de zonsopkomst mee te maken. Het is het beste moment van de dag om prachtige foto`s te maken van de tempel met uitzicht op het berglandschap en de Merapi vulkaan. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex één van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer. Hierna vertrekt u naar Yogyakarta waar u het waterkasteel Taman Sari bezoekt. Taman Sari is een voormalige Koninklijke tuin van het Sultanaat van Yogyakarta en is gebouwd in de 18e eeuw. Taman Sari had meerdere functies, zoals o.a. een rustgebied, een meditatieruimte en een schuilplaats.
Op weg naar Fort Vredeburg wordt er een stop gemaakt bij het presidentieel paleis Gedung Agung, één van de zeven presidentiële paleizen in Indonesië. Fort Vredeburg is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd waar een museum van is gemaakt.
De dag wordt vervolgd met een wandeling door Malioboro straat.

 

Dag 10 

Vandaag heeft u een vrije dag maar kunt u facultatief deelnemen aan een excursie naar sigarenfabriek Taru Martani, gebouwd in 1918. De naam van de sigarenfabriek Taru Martani, betekent zoiets als 'een blad dat leven geeft'. Als u hier binnenstapt lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De productie van de verschillende typen sigaren wordt, net als vroeger, nog steeds met de hand gedaan.
Vervolgens bezoekt u een batikatelier waar verschillende batiks in klassieke en moderne designs worden tentoongesteld. Kota Gede is de zilverwijk van de stad waar zilversmeden aan het werk zijn. Hierna brengt u een bezoek aan de Prambanan tempel, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De Prambanan werd gebouwd rond 850 na Christus en betekend ‘veel priesters’ die in de reliëfs worden afgebeeld met een lange baard. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoe Shiva, Vishnu en Brahma.

 

Dag 11 

Na het ontbijt vertrekt u naar Solo, voorheen Surakarta, het oude culturele centrum van Java. Onderweg maakt u een stop bij het suikermuseum waarna u de fabriek van toenmalige KCM (Klaten Cultuur Maatschappij) bezoekt. Daar wordt nog steeds gewerkt met een machine uit 1893 van de firma Stork uit Nederland.
In het centrum van Solo brengt u een bezoek aan het Kraton van Mangkunagara waar nog afstammelingen wonen. Er is ook een museum gevestigd waar een privéverzameling ligt van Mangkunegara IV. De collectie bestaat uit antieke objecten, topengmaskers, juwelen, oude Javaanse en Chinese munten, bronzen figuren en een aantal prachtige krissen. Hierna kunt u op Pasar Triwindu struinen tussen de leuke spulletjes en bezoekt u de Pasar Gede (grote markt).

 

Dag 12 

Vandaag vertrekt u per trein naar Surabaya. Van Solo naar Surabaya reist u in ± 4 uren door wisselende landschappen. Van bergen, tot uitgestrekte vlaktes met hier en daar een boer die aan het werk is op de sawa. Surabaya, de hoofstad van Oost-Java, is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. Door de strategische ligging is de stad een belangrijk handelscentrum van tabak, suiker en koffie.

 

Dag 13 

Na het ontbijt maakt u een historische stadstour door Surabaya waarbij u een bezoek brengt aan de haven Tanjung Perak. Het oude gedeelte ‘Kali Mas’ is al 600 jaar het aanmeerpunt voor de Buginese schoeners. Vervolgens wordt er een stop gemaakt bij de rode brug ‘Jembatan Merah’ wat in 1945 een strategisch punt was tijdens de strijd om Surabaya. Daarna bezoekt u het indrukwekkende monument Tugu Pahlawan (Hero Monument) dat gebouwd is ter ere van de gevallen helden tijdens de onafhankelijks-strijd van Surabaya. Ook een bezoek aan het House of Sampoerna staat op het programma. Sampoerna is het sigarettenmerk van Indonesië. Het negentiende-eeuwse gebouw herbergt ook een museum waar u de geschiedenis van de “kretek sigaret” kunt bekijken en verschillende tabaksoorten kan vinden. Tevens kunt u zien hoe er op authentieke wijze kretek-sigaretten met de hand worden gemaakt. `s Middags kunt u op eigen gelegenheid door de stad wandelen. 
Facultatief kunt u de zonsopgang over de Bromo vulkaan meemaken. U vertrekt rond middernacht. Neemt u voor deze excursie warme kleding mee, want de temperatuur is rond het vriespunt. Na 2,5 uur rijden met kleine busjes door de bergen, gaat u op weg naar boven voor de zonsopgang. Als de zon is opgekomen verschijnt er een prachtig uitzicht over de vulkanen. Hierna gaat u weer met de busjes naar beneden. Daar aangekomen moet u nog een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand. Er hangt een intense zwavellucht en we adviseren u een doekje of sjaaltje mee te nemen. De krater is ± 10 kilometer breed, met diverse vulkanen erin. 

 

Dag 14 

Na het ontbijt vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende plantages. Het is een klein plaatsje gelegen op de helling van de 300 meter hoge berg Raung.Onderweg treft u bij een lokaal restaurant de deelnemers van de Bromotour waarna u samen verder reist naar Kalibaru. 

 

Dag 15 

U gaat een kijkje nemen bij de school die de Stichting heeft laten bouwen. Hier kunt u met eigen ogen zien wat er met de donaties en de opbrengsten van de reizen wordt gedaan. U wordt welkom geheten door de directrice die u een rondleiding geeft. Er zijn 6 klassen en de kinderen hebben de leeftijd van 3 tot 6 jaar. In de klassen wordt u uit volle borst toegezongen. In de buurt van het hotel krijgt u een rondleiding op een plantage waar koffie, cacao, vanille, peper en bananen wordt verbouwd. Daarna staat er een tour door een kampong op het programmal. Hier kunt u zien hoe de mensen tofu en palmsuiker maken. 

 

Dag 16

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar het hindoe eiland Bali. Met een veerboot maakt u de oversteek naar Bali die ongeveer 40 minuten duurt. U komt aan in Gilimanuk en reist verder naar Pemuteran, een klein vissersdorp gelegen aan de noordwestkust van Bali.

 

Dag 17 

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar het National Park Bali Barat voor een wandeling van 1 à 2 uur. Het Bali Barat National Park ligt in het westen van Bali en vormt een tiende van het hele eiland. Het nationale park is bergachtig en bestaat voornamelijk uit regenwouden, mangrovebossen, savannes en koraalriffen. In het park zijn meer dan 200 soorten planten te vinden. Een aantal van deze planten hebben een religieuze en spirituele betekenis, zoals de banyanboom.
Later in de middag wandelt u langs het strand tot op een heuvel met een kleine tempel. Vanaf hier heeft u mooi uitzicht over de zee: naast drijvende vis- en zeewierkwekerijen in zee kunt u aan de overkant de vulkanen van Java zien liggen. Daarna loopt u langs lokale gehuchtjes tot u weer bij de kust uitkomt bij het vissersdorp Pemuteran, waar de vissers rond hun boten hun netten aan het herstellen zijn. Daarna gaat u terug naar het hotel.  

Dag 18 

Na het ontbijt vertrekt u naar Ubud. Onderweg brengt u een bezoek aan Goa Gajah, ook wel Olifantsgrot genoemd. Deze tempel dateert uit de 10e eeuw en is in 1923 herontdekt. Via een gang van twaalf meter lang komt u in een ruimte van drieënhalve meter breed, twintig meter lang en net hoog genoeg om te kunnen blijven staan. In een nis staat een beschadigd beeld van de olifantengod Ganesha. De laatste plaats die u vandaag bezoekt is één van de belangrijkste tempels op Bali. De Tirta Empul is gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring en is gebouwd in 962 na Christus. In 1969 is de tempel compleet gerestaureerd. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. 

 

Dag 19

Vandaag heeft u de ochtend en begin van de middag vrij. Aan het eind van de middag staat er een wandeling op het programma. U wordt met een auto buiten Ubud gebracht en van hieruit maakt u een prachtige wandeling door de rijstvelden in de omgeving van Ubud. U loopt over smalle paden en maakt kennis met de lokale bevolking, die aan het werk zijn in de rijstvelden. U zult versteld staan hoe moeilijk en tijdrovend het is om rijst te verbouwen. 

 

Dag 20

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het Bali Classic Centre (Bali in het klein), waar u verwelkomd wordt met een traditionele Balinese dans. Hier krijgt u een goede indruk van de traditionele Balinese manier van leven. U kunt hier o.a. zien hoe de offermandjes en kokosolie worden gemaakt. Er wordt een Barongdans opgevoerd en u kunt ook nog zelf een masker of een vlieger beschilderen. Hierna wordt u naar het hotel gebracht.

 

Dag 21 

Een dag ter vrije besteding.

 

Dag 22 

Een dag ter vrije besteding. 
Om de reis op een speciale manier af te sluiten wordt er voor de groep een afscheidsdiner georganiseerd.

 

Dag 23 

De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam. 

 

Dag 24

Aankomst Amsterdam.


Inclusief
* Vlucht Amsterdam - Jakarta / Denpasar - Amsterdam
* Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

* Vertrekbelasting Indonesië
* Rondreis volgens programma
* Nederlandssprekende reisleiding
* Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden
* Logies en ontbijt
* Lunch op dag 2 t/m 5, 8, 11, 12, 14 t/m 18 en 20
* Diner op dag 2 t/m 5, 7, 8, 10, 11, 12, 14 t/m 18 en 22

Exclusief
* Administratiekosten € 25,00 per factuur (maximaal 6 personen op 1 factuur)
* Facultatieve excursies
* Fooien
* Visumkosten Indonesië
* Lunch op dag 6, 7, 9, 10, 13, 19 en 21 t/m 23
* Diner op dag 6, 9, 13, 19, 20, 21
* Reis- en/of annuleringsverzekering

M. Fasting
“Wat een prachtige reis! Het blijft een schitterend land. Geweldig!”
M. Fasting Bali
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 25 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706