15 dagen Java en Bali

15 dagen Java en Bali

Bekijk de theeplantages langs de Punchak Pas
Bezoek de vulkaan Tangkuban Perahu
Treinreis van Yogyakarta naar Surabaya
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

15 dagen Java en Bali

Java is het hoofdeiland van Indonesië en is absoluut de populairste bestemming voor rondreizen in Indonesië. Java herbergt een grote schat aan toeristische hoogtepunten. Zo reist u vanuit Jakarta over de Puncak Pas naar Bandung en vervolgens naar Yogyakarta, om daar het tempelcomplex Prambanan te bezoeken en de wereldberoemde Borobudur te beklimmen. Vervolgens reist u per trein, door wisselende landschappen van bergen, tot uitgestrekte vlaktes en sawa's naar Surabaya. De laatste plaats op Java is Kalibaru, een klein plaatsje gelegen op de helling van de berg Raung. De laatste dagen verblijft u op Bali met volop mogelijkheden om het eiland te verkennen. Kortom een reis vol met hoogte punten langs prachtige steden en dorpjes. Een reis om nooit meer te vergeten!

Vraag offerte aan

Programma

Dag 1 - Jakarta

Bij aankomst in Jakarta wordt u door een gids en/of chauffeur opgevangen en naar uw hotel gebracht. Jakarta behoort met circa 15 miljoen inwoners tot één van de grootste steden ter wereld.

 

Dag 2 - Jakarta – Bandung

De lange bustocht van Jakarta naar Bandung leidt over de Puncak Pas met zijn uitgestrekte theeplantages. Onderweg maakt u eerst een stop bij Sunda Kelapa de oude haven van Jakarta. Tegenwoordig is Sunda Kelapa een visserswerf waar iedere dag een aantal Buginese schoeners (boten) uit Zuid-Sulawesi liggen aangemeerd. Hierna bezoekt u de beroemde Botanische tuin Kebun Raya Indonesia in Bogor waar u onder leiding van een plaatselijke gids een rondleiding krijgt. De tuin is ongeveer 87 hectare groot en huisvest een grote collectie van duizenden soorten planten uit de hele wereld. Indien geopend wordt er een stop gemaakt bij de theeplantage en fabriek Gunung Mas. Bandung is een stad met ongeveer drie miljoen inwoners waarmee het de vierde grote stad van Indonesië is. Ooit werd de stad het ‘Parijs van Java’genoemd. Deze reputatie heeft de stad allang niet meer maar wanneer u de imposante koloniale en art-deco gebouwen ziet kunt u zich er wel iets bij voorstellen.

 

Dag 3 - Bandung               

Na het ontbijt rijdt u naar de kraterrand van de vulkaan de Tangkuban Perahu wat letterlijk omgekeerde prauw betekent. Het is een nog steeds actieve vulkaan gelegen op zo`n 2000 meter. Voordat u bij de geisers aankomt moet u eerst afdalen. De wandeling naar beneden is ongeveer 2 kilometer en natuurlijk moet u ook weer naar boven lopen. Deze tocht is wel vermoeiend omdat de traptreden heel ongelijk zijn. Goede schoenen en een goede conditie heeft u wel nodig voor deze excursie.  U wordt begeleid door een plaatselijke gids die u ter plaatse moet betalen. We willen u er wel op attenderen dat hier opdringerige verkopers zijn die u hun handelswaar willen verkopen. ’s Middags kunt u een voorstelling bijwonen in de Angklungschool van “Pak Ujo”. Het programma begint met een korte Wajang-poppen voorstelling gevolgd door een presentatie van het bamboe-instrument ‘de Angklung’ door een groep kinderen. Onderdeel van de presentatie is ook dat u zelf mee mag doen met het maken van muziek op een angklung.

 

Dag 4 - Bandung – Yogyakarta

Vandaag vertrekt u per trein van Bandung naar Yogyakarta. Na aankomst in Yogyakarta wordt u naar uw hotel gebracht. Yogyakarta ligt in midden Java en heeft een hele hoop te bieden. Eeuwenlang was Yogyakarta een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

 

Dag 5 - Yogyakarta            

Na het ontbijt maakt u een stadstoer per becak (fietstaxi) door Yogyakarta waarbij u een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. Als u in Yogya bent ontkomt u niet aan een bezoek aan een batikatelier. Hier worden verschillende batiks in klassieke en moderne designs tentoongesteld. Daarnaast kunt u de verschillende productieprocessen van batik bekijken. Ook staat een bezoek aan leer- en zilverwerkplaatsen op het programma.

 

Dag 6 - Yogyakarta

Vandaag heeft u een vrije dag.

Optioneel kunt u de beroemde tempel de Borobudur bezoeken. Sinds 2022 is er een maximum aantal bezoekers ingesteld per dag. Het entreekaartje voor het plein vóór de tempel is inbegrepen. Als u de verschillende lagen van de tempel wilt betreden dan moet u hiervoor een extra kaartje bijkopen. Dit is op basis van beschikbaarheid. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de zevende en het begin van de achtste eeuw na Christus. Met een omtrek van vijf kilometer en een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex tegelijkertijd ook een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 km.

 

Dag 7 - Yogyakarta – Surabaya         

Vandaag vertrekt u per trein naar Surabaya. Van Yogyakarta naar Surabaya reist u in ± 5 uur door wisselende landschappen. Van bergen, tot uitgestrekte vlaktes met hier en daar een boer       die aan het werk is op de sawa. Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java, is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. Door de strategische ligging is de stad een belangrijk handelscentrum van tabak, suiker en koffie.

 

Dag 8 - Surabaya

Na het ontbijt maakt u een historische stadstour door Surabaya waarbij u een bezoek brengt aan de haven Tanjung Perak. Het oude gedeelte ‘Kali Mas’ is al 600 jaar het aanmeerpunt voor de Buginese schoeners. Vervolgens wordt er een stop gemaakt bij de rode brug ‘Jembatan Merah’ wat in 1945 een strategisch punt was ijdens de strijd om Surabaya. Daarna bezoekt u het indrukwekkende monument Tugu Pahlawan (Hero Monument) dat gebouwd is ter ere van de gevallen helden tijdens de onafhankelijksstrijd van Surabaya. Ook een bezoek aan het House of Sampoerna staat op het programma. Sampoerna is het sigarettenmerk van Indonesië. Het negentiende-eeuwse gebouw herbergt ook een museum waar u de geschiedenis van de “kretek sigaret” kunt bekijken en verschillende tabaksoorten kan vinden. Tevens kunt u zien hoe er op authentieke wijze kretek-sigaretten met de hand worden gemaakt.

 

Dag 9 -  Surabaya – Kalibaru

Na het ontbijt vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende plantages. Het is een klein plaatsje gelegen op de helling van de 300 meter hoge berg Raung.

 

Dag 10 - Kalibaru – Seminyak

Na het ontbijt kunt u een kijkje gaan nemen bij de school die de Stichting in 1995 heeft laten bouwen. Hier kunt u met eigen ogen zien wat er met donaties en de opbrengsten van de reizen wordt gedaan. U wordt welkom geheten door de directrice die u een rondleiding geeft. De kinderen hebben de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud, en zijn verdeeld in 6 klasjes. In de klassen wordt u uit volle borst toegezongen. Daarna vertrekt naar het hindoe eiland Bali. Met een veerboot maakt u de oversteek naar Bali die ongeveer 40 minuten duurt. Daarna moet u nog 145 kilometer rijden totdat u bij het hotel aankomt.

 

Dag 11 - Seminyak

Vandaag heeft u de ochtend vrij.

Begin van de middag brengt u een bezoek aan het Garuda Wisnu Kencana Cultureel Park. Dit park ligt bovenop een grote heuvel van waaruit u een prachtig uitzicht hebt over Jimbaran en het zuiden van Bali. Het park is een soort van bedevaartsoord geworden door de grote standbeelden van de Hindoegod Vishnu en de grote vogel Garuda. Het was de bedoeling om de Vishnu bijna 150 meter hoog te maken al zittend op de grote vogel Garuda, maar het is maar de vraag of het beeld ooit nog compleet zal worden. De Pahrayangan Somaka Giri waterbron heeft water dat rijk is aan mineralen en wordt als een klein wonder beschouwt omdat het verder zeer droog is op de kalkstenen heuvel.

Vervolgens brengt u een bezoek aan Pura Luhur Uluwatu. Deze tempel is gebouwd op een 90 meter hoge klif boven de Indische Oceaan en is gewijd aan de goden en geesten van de oceaan en behoort tot de groep van heilige staatstempels. Vanaf de top van de klif heeft u een prachtig uitzicht. Net als veel andere Balinese tempels lopen er bij de Pura Luhur Uluwatu een groot aantal apen rond. Let u hier goed op uw spullen!

Daarna gaat u naar een voorstelling van de fascinerende Kecak-dans, oftewel Apendans. Het koor, wat bestaat uit ongeveer 100 mannen, zit in cirkels rondom een lamp en begeleidt zelf de dans door steeds “tjak-a tjak-a” te zingen. Tijdens de dans wordt het verhaal van Ramayana uitgebeeld.

 

Dag 12-14 - Seminyak

Vrije dagen Bali.

 

Dag 15 - Transfer luchthaven Denpasar

De reis zit er alweer op, vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

 

Highlights

- Puncak Pas

- Tangkuban Perahu

- Borobudur

- Treinreis van Yogyakarta naar Surabaya

 

Overnachtingen

1 nacht Jakarta

2 nachten Bandung

3 nachten Yogyakarta

2 nachten Surabaya

1 nacht Kalibaru

5 nachten Seminyak

L.A.C. de Goey
“Wij gaan zeker in de toekomst weer met HSS op vakantie”
L.A.C. de Goey Java
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706