15 dagen Java - Sulawesi -  Bali

15 dagen Java - Sulawesi - Bali

Bewonder de indrukwekkende Prambanan Tempel
Bezoek Fort Rotterdam in Sulawesi
Geniet van de prachtige omgeving van Tana Toraja
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

15 dagen Java - Sulawesi - Bali

Deze 15-daagse rondreis start  in Yogyakarta waar u onder andere een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit 1755, de Prambanan tempel en uiteraard de beroemde tempel de Borobudur. Per trein reist u door naar Surabaya. Op het eiland Sulawesi bezoekt u de plaatsen Makassar en Rantepao waar u in de bergen van Tana Toraja kunt genieten van de prachtige panorama's en de traditionele dorpjes. Tevens bezoekt u Lemo waar u de rijen Tau tau beelden en de hangende graven kunt zien. Fort Rotterdam in Makassar herinnert aan de Nederlandse Koloniale tijd. Dit voormalig verdedigingsbolwerk is tegenwoordig een museum. De reis eindigt op het prachtige eiland Bali waar u kunt genieten van zon, zee en strand. Op Bali bezoekt u tempels en kunt u bij helder weer getuige zijn van een prachtige zonsondergang bij Tanah Lot.

Vraag offerte aan

Programma

Dag 1 - Yogyakarta

Bij aankomst op de internationale luchthaven Adi Sucipto van Yogyakarta wordt u opgevangen door een gids en/of chauffeur. Yogyakarta ligt in midden Java en heeft een hele hoop te bieden. Eeuwenlang was Yogyakarta een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

Nadat u de koffers heeft uitgepakt kunt u zich even opfrissen en uitrusten van de lange reis.

De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 2 - Yogyakarta

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Yogyakarta waarbij u een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. Hierna bezoekt het waterkasteel Taman Sari. Taman Sari is een voormalige Koninklijke tuin van het Sultanaat van Yogyakarta en is gebouwd in de 18e eeuw. Taman Sari had meerdere functies, zoals o.a. een rustgebied, een meditatieruimte en een schuilplaats. ’s Middags brengt u een bezoek aan de Prambanan tempel, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De Prambanan werd gebouwd rond 850 na Christus en betekent ‘veel priesters’ die in de reliëfs worden afgebeeld met een lange baard. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoe Shiva, Vishnu en Brahma.

 

Dag 3 - Yogyakarta

Na het ontbijt maakt u een excursie naar de beroemde tempel de Borobudur. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer.

Vervolgens brengt u een bezoek aan de tempel Mendut en de tempel Pawon. De Mendut tempel ligt op 3 kilometer afstand van de Borobudur. De voorzijde van de tempel is gericht naar Benares (India), waar Boeddha Gautama zijn vijf discipelen voor de eerste maal onderwees. In de tempel staat een schitterend drie meter hoog Boeddhabeeld en nog een aantal bijzondere beelden. Samen met de Pawon tempel vormt Mendut een integraal deel van het Borobudur complex. Bedevaartgangers passeren deze tempels alvorens ze de grote Borobudur beklimmen. De Pawon tempel is opgedragen aan Kuvera, de boeddhistische god van het geluk.

In de middag brengt u een bezoek aan het plaatsje Candirejo, een typisch Javaans dorp. U maakt hier een ritje met een traditionele “Andong’ (paard en wagen).

 

Dag 4 - Yogyakarta

Na het ontbijt brengt u per becak (fietstaxi) een bezoek aan een batikatelier. Hier worden verschillende batiks in klassieke en moderne designs tentoongesteld. Daarnaast kunt u de verschillenden productieprocessen van batik bekijken.

De rest van de middag heeft u ter vrije besteding.

 

Dag 5 - Yogyakarta – Surabaya

Vandaag vertrekt u per trein naar Surabaya. Van Yogyakarta naar Surabaya reist u in ± 5 uren door wisselende landschappen. Van bergen tot uitgestrekte vlaktes met hier en daar een boer die aan het werk is op de sawa. Surabaya, de hoofstad van Oost-Java, is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. Door de strategische ligging is de stad een belangrijk handelscentrum van tabak, suiker en koffie.              

 

Dag 6 - Surabaya – Makassar

U heeft de ochtend ter vrije besteding. In de middag vertrekt u vanaf de luchthaven Juanda van Surabaya met een binnenlandse vlucht naar Makassar. Op de luchthaven Hasanudin van Makassar staat uw gids en/of chauffeur u op te wachten.

 

Dag 7 - Makassar – Rantepao

Na het ontbijt staat er een lange tocht op het programma naar Rantepao, gelegen in de bergen van Tana Toraja. In dit gebied leven de Toraja, die bekend zijn vanwege hun begrafenisrituelen en typische huizen. Tana Toraja is bekend om zijn hoge bergen, lange bergwegen en vergezichten boven op die bergen. Onderweg kunt u genieten van de prachtige panorama’s. U maakt een stop bij het kustplaatsje Paré Paré aan het strand. Na de poortboog van Tana Toraja rijdt u een adembenemend landschap binnen van ruige, granieten gesteenten met blauwe bergen. Tana Toraja is het mooiste en wonderlijkste deel van het eiland Sulawesi.

 

Dag 8 - Rantepao

Na het ontbijt begint u aan een dag vol met mooie excursies. U bezoekt Kete Kesu, één van de oudste traditionele dorpen in Toraja, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Hier staan de mooie Tongkonan huizen keurig in een rij en u mag ook binnen kijken. Zo krijgt u een indruk hoe de mensen hier gewoond hebben. Kete Kesu is bekend om de oude rijstschuren en de houtbewerking. Ook bezoekt u Lemo waar u rijen van de Tau-tau beelden en de hangende graven kunt vinden. Tau-tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden. Het is heel wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. De grot is afgesloten om roof te voorkomen. De Toraja’s hebben een geheel eigen cultuur, die zich uit in voorouderverering, een wonderlijke dodencultuur en de fraaie beschilderde woningen met de hoge daken.

 

Dag 9 - Rantepao

Vrije dag, u kunt lekker ontspannen bij het hotel, vissen in de rivier of op eigen gelegenheid het stadje verkennen.

 

Dag 10 - Rantepao – Makassar

Uw verblijf in Rantepao zit er op en na het ontbijt vertrekt voor u een lange tocht terug naar Makassar.

 

Dag 11 - Makassar – Legian (Bali)

Na het ontbijt start de stadstour door Makassar. U gaat hier o.a. naar Fort Rotterdam wat rond 1600 werd gebouwd. Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Restauratiewerkzaamheden hebben het fort bijna weer geheel in de oorspronkelijke staat hersteld. Makassar heeft de belangrijkste haven van Sulawesi. In de haven liggen de typische Buginese pinisi's (schoeners), die men ook terugvindt in Sunda Kelapa te Jakarta. Bij de haven wordt een korte fotostop gemaakt.

Begin van de middag vertrekt u met een binnenlandse vlucht naar Bali, waar u in de avond aankomt. Bali, ook wel het 'Eiland der Goden' genoemd, ligt op een korte afstand van de oostkust van Java, gescheiden door een smalle zeestraat. Met zijn 5600 vierkante kilometer is Bali een klein eiland.

Waarschuwing! In verband met de sterke stroming en hoge golven wordt het zwemmen in de zee bij Legian afgeraden.

 

Dag 12 - Legian

Na het ontbijt vertrekt u richting Ubud. Onderweg brengt u een bezoek aan Goa Gajah, ook wel Olifantsgrot genoemd. Deze tempel dateert uit de 10e eeuw en is in 1923 herontdekt. Via een gang van twaalf meter lang komt u in een ruimte van drieënhalve meter breed, twintig meter lang en net hoog genoeg om te kunnen blijven staan. In een nis staat een beschadigd beeld van de olifantengod Ganesha. Daarna gaat u de kunstmarkt bezoeken waar zowel moderne hedendaagse als de traditionele Indonesische en Balinese kunst te zien en te koop is. De laatste plaats die u vandaag bezoekt is één van de belangrijkste tempels op Bali. De Tirta Empul is in 962 na Christus gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring. In 1969 is de tempel compleet gerestaureerd waardoor alles er weer mooi en netjes uitziet. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. Al het water dat wordt gebruikt bij crematies in Bali komt hier vandaan.

 

Dag 13 - Legian

Begin van de middag gaat u een tour over het mooie eiland Bali maken. De eerste tempel die u bezoekt ligt in Mengwi, tot 1891 het centrum van een machtig koninkrijk. De koningen worden nog steeds vereerd in deze staatstempel “Pura Taman Ayun”. De tempel heeft een indrukwekkende poort met prachtige deuren en hij is omringd door een gracht, gelegen in een mooi park. Vervolgens gaat u naar de tweede tempel “Pura Tanah Lot” uit de 16e eeuw, Tanah Lot is gebouwd op een rotsplateau in de zee. Bij helder weer kunt u hier getuige zijn van een mooie zonsondergang wat mooie plaatjes oplevert.

 

Dag 14 - Legian

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding.

 

Dag 15 - Legian – Luchthaven Ngurah Rai internationaal luchthaven

De reis zit er weer op en vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht.

 

Highlights

- Prambanan tempel

- Tana Toraja

- Fort Rotterdam

- Tirta Empul

 

Overnachtingen

4 nachten Yogyakarta

1 nacht Surabaya

2 nachten Makassar

3 nachten Rantepao

4 nachten Legian

L.A.C. de Goey
“Wij gaan zeker in de toekomst weer met HSS op vakantie”
L.A.C. de Goey Java
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706