24 dagen Sunda eilanden

24 dagen Sunda eilanden

Op excursie naar Kintamani
Ervaar een trekking op het eiland Rinca
Bezoek het Komodo Nationaal park
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

24 dagen Sunda eilanden

De Sunda eilanden Bali, Flores, Komodo, Sumbawa en Lombok: een prachtige rondreis die slingert over de eilandenreeks. Deze rondreis brengt u langs de mooiste plekjes van de kleine Sunda Eilanden.

Vraag offerte aan

Algemene informatie 24 dagen Sunda eilanden

De reis begint op Bali waarna u naar Flores vliegt waar u in een geheel andere wereld belandt. Flores en Sumbawa zijn nog authentiek. Een fantastische boottocht, met 3 overnachting aan boord, brengt u langs prachtige eilanden en u bezoekt Rinca waar u de indrukwekkende Komodovaranen in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen. Per veerboot reist u naar Lombok. Lombok is heel wat minder toeristisch dan het buureiland Bali en heeft zijn woeste schoonheid weten te bewaren.

U bezoekt de traditionele sasak dorpen en maakt kennis met de traditionele ambachten. U heeft de mogelijkheid een  wandeling te maken naar de Jeruk Manis of Kembang Kuning waterval. Deze prachtige wandeling voert u langs rijst- en tabaksvelden. Ook kunt u een van de fantastische Gili eilanden bezoeken voor de zuidwestkust van Lombok. Een aanrader is het eiland Gili Nanggu. Dit is een klein eilandje met witte stranden waar u heerlijk kunt snorkelen in het heldere water. Een uitstekende afsluiting van een fantastische rondreis.

Programma

Dag 1 Denpasar – Legian

Bij aankomst op de luchthaven van Denpasar wordt u door uw gids en/of chauffeur opgevangen en naar uw hotel gebracht. Nadat u de koffers heeft uitgepakt kunt u zich even opfrissen en uitrusten van de lange reis. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 2 - Legian

Na het ontbijt maakt u een excursie naar Kintamani waar u kunt genieten van het uitzicht op de vulkaan Gunung Batur (1717 m). Op de rand van de krater van Gunung Batur ligt de belangrijkste marktplaats van het noorden. De rit naar Kintamani is schitterend en onderweg wordt diverse malen gestopt o.a. bij een batikfabriek in Batubulan, het zilverstadje Celuk Village en Mas Village, wat bekend staat om het schitterende houtsnijwerk. Vervolgens bezoekt u één van de belangrijkste tempels op Bali. De Tirta Empul is gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring in 962 na Christus. In 1969 is de tempel compleet gerestaureerd waardoor alles er weer mooi en netjes uitziet. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten.

 

Dag 3 - Legian

Vandaag heeft u een vrije dag.

 

Dag 4 Denpasar – Maumere

Vandaag vertrekt u na het ontbijt vanaf Denpasar met een binnenlandse vlucht naar Maumere op het eiland Flores. Het is geen rechtstreekse vlucht, er zal een tussenlanding worden gemaakt op het eiland Sumba. Maumere is de praktische toegangspoort tot Flores. Wat natuurschoon betreft is Flores het mooiste eiland van Nusa Tenggara. U overnacht hier in een eenvoudig resort, alleen voorzien van koud water.

 

Dag 5 Watublapi – Bola

Na het ontbijt vertrekt u naar het authentieke dorpje Watublapi waar door de vrouwen prachtige Ikat sarongs worden gemaakt. U maakt, onder leiding van een lokale gids, een wandeling van ongeveer twee uren naar het dorp Bola. Tijdens deze wandeling kunt u genieten van de omgeving wat vooral bekend staat vanwege de akkerbouw.

 

Dag 6 Maumere – Ende

Na het ontbijt vertrekt u naar Ende. Onderweg stopt u bij een plaatselijke markt in Maumere waar volop verse groenten en fruit worden verhandeld. U rijdt door naar Ledalero waar u een bezoek brengt aan het antropologisch museum Bikon Blewut. U kunt hier foto's en vondsten van aardewerk uit de tijd dat hier Nederlanders zaten bekijken. U brengt ook een bezoek aan het weefdorpje Sikka dat geldt als het centrum van de traditionele weverij in deze streek. U verblijft in een zeer eenvoudig hotel waar airco niet nodig is omdat het klimaat zeer aangenaam is.

 

Dag 7 Moni – Riung

‘s Morgens héél vroeg, ± half 5, gaat u naar Gunung Kelimutu, waar u de zonsopgang bij de driekleuren meren mee kunt maken. U rijdt met de bus eerst een stuk naar boven tot aan en parkeerplaats. Daar vandaan loopt u verder naar de top op 1600 meter. De wandeling begint met een aantal treden en vervolgens loopt u ± een half uur op een redelijk aangelegd pad. Via een lange trap van ongeveer 200 ongelijke treden bereikt u de top. Zodra de zon opkomt heeft u een prachtig uitzicht over de 3 meren. De kleur van de meren en het feit dat ze slechts door lage kraterranden van elkaar worden gescheiden maakt ze zo bijzonder. Het grootste meer heeft nu een turkooizen kleur, het andere is donker bruin en het derde is zwart van kleur. Sinds mei 2009 veranderen de kleuren van de meren. Na het ontbijt vertrekt u naar Riung, een deel van de weg is slecht. U overnacht in een eenvoudig hotel dat alleen over koud water beschikt. En er is alleen stroom van 18:00 tot 06:00 uur.

 

Dag 8 - Riung

Riung is een klein kustplaatsje wat bekend staat om zijn prachtige koraaltuinen. Na het ontbijt kunt u een facultatieve excursie maken naar het Nationaal Park Pulau Tujuh Belas (Zeventien Eilanden) voor de kust van Riung. Met vissersbootjes vaart u eerst naar de noordkust van Ontoloe, het grootste eiland. Hier verzamelen de grote fruitetende vliegende honden (kalongs) zich in de mangrovebomen. Vervolgens vaart u naar het eiland Rutong. Hier kunt wat rondwandelen, genieten van het witte zandstrand of snorkelen bij de koraalriffen voor het eiland.

 

Dag 9 Riung – Bajawa

Na het ontbijt vertrekt u naar de volgende plaats Bajawa. Een prachtige plek met hoge uitkijkposten waarop u de vele eilandjes voor de kust ziet liggen. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan een school en maakt u een stop bij de warmwaterbronnen van Soa. Het water is zo'n 40 graden en glashelder. De bronnen zouden geneeskrachtig zijn. Na aankomst in het stadje Bajawa kunt u een wandeling maken waarbij u de lokale markt kunt bezoeken.

 

Dag 10 - Bajawa

Het stadje Bajawa is gelegen in de meest traditionele streek van Flores. In de ochtend brengt u een bezoek aan twee dorpen, waaronder Bena, waar men nog volgens de oude tradities leven. Het dorp Bena is boven op een heuvel gelegen en de verschillende gedeelten zijn door trappen met elkaar verbonden. De hoogteverschillen worden hierdoor vrij goed opgevangen. In de middag kunt u een facultatieve excursie maken naar Kampung Boloji. Hier zullen de bewoners voor u de Ketèk dans en de Jaì dans opvoeren.

 

Dag 11 Bajawa – Ruteng

Vandaag vertrekt u na het ontbijt naar het marktstadje Ruteng. Ruteng is de hoofdstad van het Manggarai-gebied. Omdat de weg erg slecht, steil en bochtig is, wordt het een lange reis. Onderweg wordt diverse malen gestopt bij o.a. een Arak-stokerij. Hier kunt u het proces van het stoken van Arak bekijken. Hierna rijdt u verder naar Ruteng. U zult pas laat in de middag in uw hotel aankomen. Het hotel is alleen voorzien van een mandibak en koud water.

 

Dag 12 Ruteng – Labuhan Bajo

Na het ontbijt vertrekt u naar de havenstad Labuhan Bajo. Onderweg brengt u een bezoek aan kampung Cancar van waaruit u het gelijknamige Cancar kunt bekijken, rijstvelden in de vorm van een spinnenweb. De kampung is op een heuvel gelegen. De klim naar boven, en later ook weer beneden, is erg steil en er is geen pad aangelegd.

 

Dag 13 Labuhan Bajo – Komodo eilanden

Vroeg in de ochtend gaat u naar de haven waar de boot ligt aangemeerd. U zeilt naar de Bidadari eiland waar u heerlijk kunt ontspannen en snorkelen. In de avond vaart u naar de Komodo eilanden en voor de nacht meert u aan in de baai.

 

Dag 14 Komodo eilanden – Rinca eiland

In de ochtend maakt u onder leiding van een ranger een mooie wandeling om, met een beetje geluk, de prehistorische komodovaranen te bekijken. De dieren zijn hier in hun natuurlijke omgeving en moeten zelf hun prooi zoeken. Het Komodo Nationaal Park is nu nog onderdeel van een samenwerkingsverband van o.a. de autoriteiten van het park, Pt. PNK en de regering van Manggarai Barat. De bedoeling is dat het park zich in de toekomst op financieel gebied zelf moet kunnen onderhouden. Vandaar dat er een verplichte bijdrage in het leven is geroepen en zal worden gebruikt om de natuur te beschermen. Hierna gaat u naar het strand bij Pantai Merah (Rode strand), waar u fantastisch kunt snorkelen. In de namiddag vervolgt u uw reis naar Rinca eiland.

 

Dag 15 Rinca eiland – Sabolo eiland

Na het ontbijt maakt u een trekking op het eiland Rinca, waar u onderweg hagedissen, buffels, apen en wilde paarden tegen kunt komen. Daarna vaart u naar het eiland Sabolo, waar u tijd heeft om te snorkelen en ’s avonds te genieten van de mooie zonsondergang. ’s Avonds wordt er op het strand gebarbecued.

 

Dag 16 Sabolo eiland – Bima

Vandaag vertrekt u vroeg in de ochtend met de boot naar Tanjung Bendera waar u kunt zwemmen en snorkelen. Vervolgens is het nog 4 uren varen naar de havenplaats Sape op het eiland Sumbawa. Bij aankomst in Sape rijdt u meteen door naar uw hotel in Bima.

 

Dag 17 Bima – Sumbawa Besar

Na het ontbijt vertrekt u naar Sumbawa Besar, de hoofdstad van het eiland. Het is een lange rit van zo`n 8 uren, maar onderweg zal er volop gelegenheid zijn om foto`s te maken en een kijkje te nemen bij de zoutpannen. Het hotel waar u verblijft is alleen voorzien van koud water.

 

Dag 18 - Sumbawa Besar

Na het ontbijt staat er een wandeling door het dorp Pemulung op het programma waar u ook een bezoek brengt aan een kleuterschool. Vervolgens brengt u een bezoek aan Bala Kuning, het voormalige huis van de Sultan in Sumbawa Besar. Tegenwoordig is van het huis een museum gemaakt waar nog veel te zien is uit de Nederlandse tijd. U krijgt een rondleiding en kunt o.a. kleding, sieraden en vele foto’s bekijken. Begin van de middag kunt u een wandeling maken over de Pasar, de lokale markt. Vervolgens gaat u terug naar het hotel. De rest van de middag is ter vrije besteding.

 

Dag 19 Sumbawa Besar – Tetebatu

Na het vroege ontbijt vertrekt u via Alas naar de haven Poto Tano waar u de veerboot neemt naar Lombok. De overtocht duurt ongeveer 1,5 uur. Na aankomst in de haven wordt u naar uw hotel in Tetebatu gebracht. Lombok is heel wat minder toeristisch dan het buureiland Bali en heeft zijn woeste schoonheid weten te bewaren. Het noordelijke gedeelte van het eiland wordt gekenmerkt door de weelderige plantengroei op de vruchtbare flanken van de heilige vulkaan Gunung Rinjani. Dit groene landschap vormt een opvallend contrast met het zuiden; daar dwong het harde leven op de dorre gronden de Sasaks ertoe om hun tradities te bewaren.

 

Dag 20 - Tetebatu

Vrije dag. Na het ontbijt kunt u facultatief een wandeling naar de Jeruk Manis of Kembang Kuning waterval maken. Deze wandeling duurt 3 tot 4 uren en voert u door een prachtige omgeving met rijst- en tabaksvelden.

 

Dag 21 Tetebatu – Senggigi

Na het ontbijt reist u naar Senggigi. Senggigi heeft één van de mooiste stranden van Lombok gelegen aan de westkust van het eiland. Over een tiental kilometers vindt u hier een aaneenschakeling van prachtige baaien omzoomd door palmbomen. Onderweg maakt u een traditionele Sasak-tour. Deze dagtocht voert u naar het zuiden van Lombok. In Pringgasela bezoekt u de traditionele weefindustrie. Keramiek is een van de oudste ambachtstradities van Indonesië. Oorspronkelijk was het maken van potten in Lombok noodzakelijk om huishoudelijke goederen op te slaan als rijst, water, zout en specerijen. Deze ambachtskunst is ontstaan in het pottenbakkersdorp Penakak wat u zult gaan bezoeken. Vervolgens rijdt u naar het kustplaatsje Kuta en de kust van Tanjung Ann, met prachtige witte stranden en rotspartijen. De grootste etnische groep van Lombok is de Sasak, ze vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. Daarom staat er ook een bezoek aan het traditionele Sasakdorp Sade op het programma.

 

Dag 22 - Senggigi

Vrije dag.

 

Dag 23 - Senggigi

Vrije dag.

 

Dag 24 Senggigi – luchthaven Lombok

De reis zit er alweer op, vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht.

 

Highlights

- Kintamani

- Kampung Cancar

- Komodo Nationaal Park

- Kembang Kuning waterval

 

Overnachtingen

3 nachten Legian

2 nachten Maumere

1 nacht Ende

2 nachten Riung

2 nachten Bajawa

1 nacht Ruteng

1 nacht Labuan Bajo

3 nachten op een boot

1 nacht Bima

2 nachten Sumbawa

2 nachten Tete Batu

3 nachten Senggigi

Eddy
“Een reis om met veel plezier op terug te kijken!!!”
Eddy Kleine Sunda Eilanden
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706