Individuele rondreis Java, Bali & Lombok

Individuele rondreis Java, Bali & Lombok

Bezoek de botanische Tuin Kebun Raya
Wandel door de zijstraatjes van Yogyakarta
Ervaar de zonsopgang over de Bromo vulkaan
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

25 dagen Java, Bali en Lombok

Met deze prachtige 25 daagse rondreis combineert u de hoogtepunten van Java met het gastvrije Bali en Lombok. U heeft Indonesië niet gezien zonder de belangrijkste trekpleisters van het land te bezoeken. Zoals de indrukwekkende tempel de Borobudur, de ruïnes van de Prambanan en de actieve Bromo vulkaan. Ontdek het rustige noorden van Bali en bezoek de traditionele marktjes in Singaraja. Geniet van de ongerepte stranden en het prachtig landschap van Lombok. Hier heeft u naast bijzondere excursies, ruim de tijd om te genieten van zon zee en strand.

Vraag offerte aan

Programma

Dag 1 - Jakarta – Bogor

Na aankomst in Jakarta wordt u door een gids en/of chauffeur opgevangen en naar uw hotel in Bogor gebracht. Bogor ligt ongeveer 60 kilometer van Jakarta en 120 kilometer van Bandung. Vroeger stond de stad bekend als ‘Buitenzorg’. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding.

 

Dag 2 - Bogor

Na het ontbijt gaat u naar de beroemde Botanische tuin Kebun Raya Indonesia waar u onder leiding van een plaatselijke gids een rondleiding krijgt. De tuin is ongeveer 87 hectare groot en huisvest een grote collectie van duizenden soorten planten uit de hele wereld. Facultatief: In de middag kunt u naar Curug Cigamea, een waterval op zo'n dertig kilometer afstand van Bogor. Vanaf de ingang is het zo'n vijftien minuten lopen naar de watervallen. Trekt u vooral stevige schoenen aan.

 

Dag 3 - Bogor – Bandung

De lange tocht van Bogor naar Bandung leidt over de Puncak Pas met zijn uitgestrekte theeplantages. Onderweg stopt u bij de theeplantage Gunung Mas. Bandung is een stad met ongeveer twee miljoen inwoners waarmee het de vierde grote stad van Indonesië is. Ooit werd de stad het 'Parijs van Java' genoemd. Deze reputatie heeft de stad allang niet meer maar wanneer u de imposante koloniale en art-deco gebouwen ziet kunt u zich er wel iets bij voorstellen.

 

Dag 4 - Bandung

De ochtend heeft u ter vrije besteding. ’s Middags woont u een voorstelling bij in de Angklungschool van “Pak Ujo”. Het programma begint met een korte wajangpoppen voorstelling gevolgd door een presentatie van het bamboe-instrument ‘de Angklung’ door een groep kinderen. Onderdeel van de presentatie is ook dat u zelf mee mag doen met het maken van muziek op een angklung.

 

Dag 5 - Bandung – Garut

Na het ontbijt vertrekt u naar Garut. Onderweg brengt u een bezoek aan de Hindoe tempel Cangkuang in het dorpje Leles Cangkuang. Deze kleine tempel is de enige Hindoe tempel in West Java en de tocht er naartoe is bijzonder. U maakt met een bamboe vlot de oversteek naar het eiland waar het tempel Cangkuang zich bevindt`.

 

Dag 6 - Garut

Na het ontbijt kunt u facultatief de vulkaan Papandayan gaan beklimmen. Onderweg kunt u genieten van de mooie sawa’s, watervallen en kleine dorpjes. De krater zelf is in zijn geheel te bewandelen.

 

Dag 7 - Garut – Pangandaran

Na het ontbijt vertrekt u naar de kustplaats Pangandaran. Indien u op tijd aankomt in Pangandaran dan kunt u de grote scholen vliegende honden over zien komen, die naar hun nachtbomen gaan.

 

Dag 8 - Pangandaran

Na het ontbijt kunt u facultatief een excursie maken, “de Green Canyon Tour” van ongeveer 3 uren. Met een eenvoudig motorbootje gaat u over de rivier richting de canyon. Het landschap onderweg is prachtig. De aanduiding 'green' is ontleend aan de groene kleur van het rivierwater. Als er veel regen is gevallen is het soms niet de moeite waard om hier naartoe te gaan, omdat de kleur groen dan verdwenen is.

 

Dag 9 - Pangandaran – Yogyakarta

Na het ontbijt staat er een lange tocht op het programma naar de culturele hoofdstad van Java ‘Yogyakarta’. Yogyakarta ligt in midden Java en heeft een hele hoop te bieden. Eeuwenlang was Yogyakarta een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

 

Dag 10 - Yogyakarta

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Yogyakarta waarbij u een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit het jaar 1755 en het waterpaleis (het Koninklijke zwembad) dat tussen 1758 en 1765 gebouwd is. Het Kraton ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. ‘s Middags kunt u gaan winkelen in de “Malioboro Street”, het centrum van Yogyakarta waar alles gebeurt. Hier zijn veel hotels, winkelcentra, straatverkopers en een aantal regeringsgebouwen.

 

Dag 11 - Yogyakarta

Na het ontbijt maakt u een excursie naar de beroemde tempel de Borobudur. *Er zijn renovatiewerkzaamheden gaande waardoor het misschien niet mogelijk is om naar boven te gaan*. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer. Daarna wordt er een fotostop gemaakt bij het Prambanan tempelcomplex. Dit is de grootste hindoetempel in Indonesië wat oorspronkelijk uit 244 tempels bestond. Facultatief kunt u via het hotel een becaktour maken naar de zilverstad Kota Gede om inkopen te doen of alleen maar te kijken bij de zilversmederijen.

 

Dag 12 - Yogyakarta – Sarangan

Na het ontbijt vertrekt u naar Sukuh. Onderweg maakt u een stop bij het plaatsje Solo waar u het prachtige Kraton en een antiekmarkt bezoekt.

 

Dag 13 - Sarangan – Bromo

Vandaag vertrekt u richting de Bromo waar u in een zeer eenvoudig guesthouse verblijft. Facultatief kunt u de zonsopgang over de Bromo vulkaan meemaken. U vertrekt ± 3 uur in de morgen. Neemt u voor deze excursie warme kleding mee, want de temperatuur is rond het vriespunt. Na 2,5 uur rijden door de bergen, gaat u op weg naar boven voor de zonsopgang. Als de zon is opgekomen verschijnt er een prachtig uitzicht over de vulkanen. Hierna rijdt u weer naar beneden. Daar aangekomen moet u nog een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand. Er hangt een intense zwavellucht en we adviseren u een doekje of sjaaltje mee te nemen. De krater is ± 10 kilometer breed, met diverse vulkanen erin.

 

Dag 14 - Bromo – Kalibaru

Na de zonsopgang vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende plantages. Het is een klein plaatsje gelegen op de helling van de 300 meter hoge berg Raung.

 

Dag 15 - Kalibaru

Vandaag kunt u facultatief een excursie brengen aan Kawah IJen. De weg van Kalibaru naar Kawah IJen gaat gedeeltelijk door prachtig regenwoud. Kawah IJen is een spectaculaire vulkaan. Het is een behoorlijke klim naar boven en vanaf de kraterrand kunt u via een smal pad de krater in lopen naar het turquoise water en zien hoe de zwavel uit de grond komt. Het stinkt er behoorlijk en het water mag je absoluut niet aan raken. De zwaveldragers lopen de krater op en neer met zware zwavelbrokken.

 

Dag 16 - Kalibaru – Lovina

Na het ontbijt vertrekt u vroeg in de ochtend naar het hindoe eiland Bali. Met een veerboot maakt u de oversteek naar Bali die ongeveer 40 minuten duurt. Daarna wordt u naar uw hotel in Lovina gebracht. Typerend voor deze plaats zijn het zwarte zand en de kalme zee.

 

Dag 17 - Lovina

Vandaag brengt u o.a. een bezoek aan het vlinderpark en vervolgens gaat u naar de tempel Pura Luhur Batukaru die verborgen ligt in het regenwoud aan de voet van de Batukaru berg. De tempel stamt uit de 11e eeuw toen de Radjas van Tabanan nog in het gebied heersten. Vervolgens gaat u richting het kleine dorpje Jatiluwih waarvan de rijstvelden tot de mooiste van Indonesië behoren. Jatiluwih ligt in het Tabanandistrict, ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Tabanan. Het dorp ligt op een hoogte van 850 meter waardoor de lucht relatief fris aanvoelt. In de middag bezoekt u een vruchten- en bloemenmarkt waarna gestopt wordt bij het Bratanmeer. Op de rand van het Bratanmeer bij Bedugul ligt het schitterende tempelcomplex Pura Ulun Danau. De tempel dateert uit de 17e eeuw en is gewijd aan de watergodin Dewi Danau. Op weg naar het hotel komt u door een prachtig gebied met mooie rijstvelden en passeert u het Balinese dorpje Munduk gelegen op 700 meter hoogte.

 

Dag 18 - Lovina

Na het ontbijt staat er facultatief een wandeltocht op het programma waarvoor u goed ter been moet zijn. Tijdens deze tocht gaat u door rijstvelden en plantages en u moet veel traplopen. U komt langs de Aling-Aling waterval en u kunt genieten van de mooie natuur. *Tip: draag wandelschoenen met een goed profiel. Na de wandeling wordt er een bezoek gebracht aan de markt in de vroegere hoofdstad van Bali ‘Singaraja’. Een bezoek aan de traditionele markt staat wel garant voor een culturele ervaring die u niet mag missen. Er zitten uiteraard geen prijskaartjes op de producten en het is de bedoeling dat u door te onderhandelen met de verkoper de eindprijs van het product bepaalt. Het is verstandig om voldoende contant geld mee te nemen. Daarna gaat u weer terug naar het hotel. Rond half 4 in de middag gaat u naar het enige boeddhistische klooster van Bali de Brahma Vihara Ashrama. Het klooster ligt ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Lovina, is gebouwd op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over het land en het water. Het klooster is in 1970 gebouwd en wordt ook wel de kleine Borobudur genoemd. Vervolgens wordt er een koffiestop (niet inbegrepen) gemaakt in een hoger gelegen restaurantje waar u kunt genieten van de zonsondergang.

 

Dag 19 - Lovina

Vandaag heeft u een vrije dag.

 

Dag 20 - Lovina

In de ochtend kunt u facultatief deelnemen aan een dolfijntour. Om 6 uur in de ochtend gaat u met een kleine prauw de zee op en kunt u terwijl u op zoek gaat naar de dolfijnen, genieten van de opkomende zon. Na ongeveer een uur varen bent u op de plaats waar de dolfijnen gespot worden. Zodra de dolfijnen worden gezien, gaan alle bootjes erop af.

 

Dag 21 - Lovina – Senggigi (Lombok)

Na het ontbijt verlaat u Bali en zal u per ferry de overtocht naar Lombok maken. Lombok is heel wat minder toeristisch dan buureiland Bali en heeft zijn woeste schoonheid weten te bewaren. Het noordelijke gedeelte van het eiland wordt gekenmerkt door de weelderige plantengroei op de vruchtbare flanken van de heilige vulkaan Gunung Rinjani. Dit groene landschap vormt een opvallend contrast met het zuiden; daar dwong het harde leven op de dorre gronden de Sasaks ertoe om hun tradities te bewaren. De belangrijkste troef van Lombok vormt zonder twijfel de prachtige ongerepte stranden.

 

Dag 22 - Senggigi

Vandaag maakt u de traditionele Sasak-toer. Deze dagtocht voert u naar het zuiden van Lombok. De grootste etnische groep van Lombok is de Sasak, ze vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. In Sukarara bezoekt u de traditionele weefindustrie. Keramiek is een van de oudste ambachtstradities van Indonesië. Oorspronkelijk was het maken van potten in Lombok noodzakelijk om huishoudelijke goederen op te slaan als rijst, water, zout en specerijen. Deze ambachtskunst is ontstaan in de dorpen Penujak, Banyumulek en Masbagik. U brengt een bezoek aan het pottenbakkersdorp Penujak, het Sasakdorp Rambitan, het kustplaatsje Kuta en de kust van Tanjung Ann, met prachtige witte stranden en rotspartijen.

 

Dag 23 - Senggigi

Vandaag heeft u een vrije dag.

 

Dag 24 - Senggigi

Vandaag heeft u een vrije dag.

 

Dag 25 - Senggigi – luchthaven Lombok

De reis zit er alweer op, vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht.

 

Highlights

- Botanische tuin Kebun Raya

- Citytour Yogyakarta

- Kraton in Solo

- Sasak-toer

 

Overnachtingen

2 nachten Bogor

2 nachten Bandung

2 nachten Garut

2 nachten Pangandaran

3 nachten Yogyakarta

1 nacht Sarangan

1 nacht Bromo

1 nacht Kalibaru

5 nachten Lovina

4 nachten Senggigi

L.A.C. de Goey
“Wij gaan zeker in de toekomst weer met HSS op vakantie”
L.A.C. de Goey Java
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706