27 dagen Sumatra Compleet

27 dagen Sumatra Compleet

Orang Oetan reservaat
Eiland Cubadak
Nationale park Way Kambas
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

27 dagen Sumatra Compleet

Heeft u altijd al eens een complete rondreis door Sumatra willen maken. Dan is deze reis wellicht iets voor u. Deze reis doorkruist het hele eiland en eindigt in het zuiden in de plaats Bandar Lampung.

Vraag offerte aan

Algemene informatie 27 dagen Sumatra Compleet

De reis begint met een overnachting in Medan waar u kunt bijkomen van de lange reis. In Bukit Lawang bezoekt u het Orang Oetang Rehabilitatie Centrum. Via een prachtige route door de bergen reist u naar Parapat waar onderweg wordt gestopt bij een traditioneel Karo Batak dorp en bezoekt u de Sipiso-piso waterval. Vanuit Parapat gaat u per boot naar het eiland Samosir aan het mooie Tobameer. U reist vervolgens naar Sipirok waar u een lokale markt en de hot springs in Sipoholon bezoekt. De boeiende tocht door het tropisch berglandschap naar Bukittinggi levert diverse mooie plaatjes op. Het panorama in deze omgeving is adembenemend. Op het paradijselijk eiland Cubadak is het heerlijk vertoeven en de liefhebber kan duiken en snorkelen boven de prachtige koraaltuinen. U kunt picknicken op een van de naburige eilandjes, kanoën, snorkelen of een trekking door het bos maken. 

Vanuit Cubadak vertrekt u per boot naar Padang vanwaar u doorreist naar Kersik Tuo, onderweg maakt u diverse stops, onder andere bij de meren Diatas en Dibawah. Onderweg naar Bangko bezoekt u de Semurup hot springs en maakt u kennis met de primitieve Kubu stam die leeft in de regenwouden van Midden Sumatra. De plaats Bengkulu is in 1685 door de Britten gesticht en is vooral bekend vanwege de rubber- en theeplantages in de omgeving. De rit naar Pagar Alam voert u langs traditionele dorpjes en door het prachtige regenwoud van Sumatra. Minstens zo indrukwekkend is de reis door de hooglanden van Sumatra naar Danau Ranau. De geluiden en geuren uit het regenwoud tijdens de boottocht over de rivier van het Way Kanan Nationaal Park zal een ervaring zijn die u nooit meer zult vergeten. 

Programma

Dag 1 - Medan

Na aankomst op de luchthaven in Medan staat een gids en/of chauffeur u op te wachten. U wordt naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u alvast acclimatiseren en een duik nemen in het zwembad van het hotel of u kunt op eigen gelegenheid Medan verkennen

               

Dag 2 - Medan – Bukit Lawang

Na het ontbijt rijdt u naar Bukit Lawang. De tocht, die u leidt langs oliepalm- en rubberplantages, duurt ongeveer 3 uren vanwege het slechte wegdek. Bukit Lawang ligt aan de rand van het Nationale Park Gunung Leuser waar het Orang Oetan Rehabilitatie Centrum gevestigd is. U verblijft in eenvoudige cottages gelegen aan de oever van de rivier de Bohorok, aan de rand van de jungle. De kamers zijn eenvoudig maar schoon en zijn allen voorzien van een klamboe. Het hotel heeft geen warm water. U kunt hier volgens de traditionele Indonesische manier baden door gebruik te maken van de mandibak of douche.

 

Dag 3 - Bukit Lawang – Brastagi

Na het ontbijt gaat u onder leiding van een plaatselijke gids naar de voederplaats voor de Orang Oetans. Het is een prachtig gezicht om de Orang Oetans uit het bos naar het platform te zien komen. Meestal is dit wel het geval maar het kan voorkomen dat, als er in de jungle genoeg fruit te vinden is, ze niet naar de voederplaats toe komen. Na het voederen gaat u onder begeleiding van een gids 2 à 3 uren dieper de jungle in om nog meer dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten. Hierna kunt u met een binnenband de rivier afzakken (tuben), een geweldige ervaring. Tip: draag schoenen met een stevig profiel; regenjas; plastic tas om uw spulletjes in te doen; middel tegen insecten; water.

Voor het gebruik van camera`s wordt er een bijdrage gevraagd van Rp. 50.000  per fototoestel en Rp. 150.000 per filmcamera. Dit bedrag komt weer ten goede aan het park (prijswijzigingen voorbehouden). Na terugkomst in de lodge kunt u zich opfrissen in de kamer waarna u vertrekt naar het hooggelegen (1300 m), koele bergoord Brastagi. Het dorpje wordt geflankeerd door twee actieve vulkanen, Sinabung (2417 m) en Sibayak (2172 m). Het is het thuisland van de Batak Karo, één van de zes Batak stammen die in de provincie noord Sumatra wonen.

 

Dag 4 - Brastagi – Samosir

Na het ontbijt rijdt u via een prachtige route door de bergen naar Parapat, waar u na een rit van 180 km arriveert. Onderweg stopt u bij het Karo Batakdorp van Dokan waar nog verschillende traditionele huizen staan. Er wordt ook een stop gemaakt bij de Sipiso-piso waterval en bij het 200 jaar oude dorp Pematang Purba. Bijzonder indrukwekkend is het met prachtig houtsnijwerk versierde koningshuis Simalungun dat u ook van binnen kunt bekijken. Het “Long house” was door de eeuwen heen de woonplaats van de koningen en hun vrouwen. Vanuit Parapat maakt u de 45 minuten durende boottocht naar het eiland Samosir. U verblijft de komende dagen op het eiland Samosir aan het mooie Tobameer. Het Tobameer is al lang geleden ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting en wordt omgeven door berghellingen. Het is 80 km lang en 50 km breed en heeft een diepte van 400 meter. Het hotel waar u verblijft, ligt op het schiereiland Tuk-Tuk. Het is in Tuk-Tuk ’s avonds erg gezellig wanneer de lokale jongeren, onder begeleiding van gitaarspel, originele Batakliederen in restaurants opvoeren.

 

Dag 5 - Samosir

Vandaag staat een excursie met de boot naar het kleine dorpje Tomok op het programma. Hier bevinden zich de 300 jaar oude koningssarcofagen van koning Sidabutar. Hij was de eerste koning die over het dorp heeft geregeerd. Langs de kant staan kraampjes waar u typische batak souvenirs kunt kopen. Hierna brengt u een bezoek aan de bewoners van kampong Sigapiton, gelegen op het zuidpunt van Samosir. U kunt hier rondlopen en kijken hoe de mensen leven. Daarna vaart u langs de waterval Binanga Lom.

 

Dag 6 - Samosir

Vrije dag.

               

Dag 7 - Samosir – Sipirok

’s Morgens na het ontbijt vertrekt u naar het vasteland. Vanaf Parapat rijdt u een stuk om het Tobameer heen naar de plaats Sipirok. U verblijft hier in een eenvoudig hotel in de bergen. Onderweg maakt u verschillende stops o.a. bij de markt in Porsea, hot spring (zwavelbronnen) in Sipoholon en bij het dorp Jangga Dolok. Het dorp Jangga Dolok is een traditioneel Batakdorp, met prachtige tweepuntige Batakhuizen. De twee punten op het dak staan symbool voor de buffelhoorns.

 

Dag 8 - Sipirok

In de ochtend bent u vrij om op eigen gelegenheid iets te ondernemen. In de middag brengt u een bezoek aan het weeshuis ‘Debora’ waar kinderen op worden gevangen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. De Stichting heeft hier een waterboor laten bouwen waardoor de mensen in het weeshuis, maar ook uit het dorp, schoon en veilig water kunnen gebruiken.

 

Dag 9 - Sipirok – Bukittinggi

Na het ontbijt vertrekt u voor een lange, maar boeiende tocht door tropisch berglandschap naar de plaats Bukittinggi. Bukittinggi, wat “Hoge Berg” betekent ligt op 930 meter hoogte boven het karbouwengat (Ngarai Canyon) en heeft een koel en zonnig klimaat. Het is één van de mooiste steden van Sumatra. Aan de ene kant van Bukittinggi verheft zich de 2891 meter hoge vulkaan Merapi en aan de andere kant de hoge Singallang. Onderweg brengt u een bezoek aan het paleis Istana Muara Tais. U maakt diverse stops onderweg o.a. bij de Aek Sijorni waterval, de mini botanische tuin van Sihepeng, het Islamitisch centrum in Purba Baru Village en het Mandailing Batak dorp van Usur Tolang. Ook passeert u vandaag de evenaar bij Bonjol. Bonjol ligt 56 kilometer ten noorden van Bukittinggi. Een streep over de weg en een monument vormen de scheidingslijn tussen de noordelijke en zuidelijke helft van de aardbol.

 

Dag 10 - Bukittinggi

Na het ontbijt start u met een dagexcursie in de omgeving van Bukittinggi. U bezoekt de klokkentoren die door de bevolking Jam Gadang wordt genoemd. De top van de toren is voorzien van het typische hoornvormige minangkabau dak. Vervolgens gaat u naar het dorp Pandai Sikat. Hier wonen een aantal houtsnijders en er worden in dit dorp ook traditionele stoffen geweven. In het stadje Batu Sangkar bezoekt u een Minangkabauws huis en gaat u naar het grootste kratermeer van West-Sumatra, het Singkarak Meer. Na de lunch rijdt u terug naar het hotel en bezoekt u, indien geopend, een koffiemolen in Sungai Tarab.

 

Dag 11 - Bukittinggi

Vandaag staat er een dagexcursie naar de Harau valley op het programma. Onderweg maakt u een stop bij een lokale markt en hier worden de inkopen gedaan die nodig zijn voor de kookles. Na uw bezoek aan de markt wordt u per becak (fietstaxi) gebracht naar de kookles en deze vindt plaats bij een lokale familie thuis. Na de kookles maakt u een wandeling van ± 2 uren door de vallei. U loopt langs de rijstvelden en tussen de gigantische rotsen. De wandeling eindigt bij een waterval waar u een heerlijk verfrissende duik kunt nemen voordat u teruggaat naar Bukittingi.

 

Dag 12 - Bukittinggi – Padang

Vandaag reist u door naar Padang. Na aankomst maakt u een stadstour waarbij u een bezoek brengt aan het Provinciaal museum en Kampung Cina. Dit is een Chinese wijk waar u nog vele oude koloniale gebouwen vindt.

 

Dag 13 - Padang – Cubadak

U vervolgt uw reis naar het paradijselijke eiland Cubadak. Na een rit van twee uren komt u bij de haven waarvan u met een motorboot in 15 minuten naar het eiland wordt gevaren. Op het eiland is het heerlijk vertoeven en de liefhebber kan duiken en snorkelen boven de prachtige koraaltuinen.

 

Dag 14 - Cubadak

Vandaag heeft u een vrije dag.

 

Bij het verblijf op Cubadak is het volgende inbegrepen:

- Ontbijt, lunch en diner & thee, koffie en water

- Snorkeluitrusting

- Mogelijkheid tot een picknick op een van de naburige eilandjes

- Kanoën en “fun”zeilen

- Trekking door het bos

 

Niet inbegrepen zijn:

- Duiken (duikuitrusting is te huur)

- Waterskien en wakeboarden

- Frisdranken, espresso’s en alcoholische dranken

- Consumpties uit de minibar

 

Dag 15 - Cubadak – Kersik Tuo

Vertrek per boot van het eiland Cubadak naar de haven van Padang vanwaar u doorreist naar Kersik Tuo, Onderweg stopt u bij de meren Diatas en Dibawah en rijdt u langs verschillende traditionele Minangkabau dorpjes. Ook stopt u om een bezoek te brengen aan de waterval Telun Berasap en een theeplantage. De guesthouse waar u zult overnachten is eenvoudig en het ontbijt is simpel. Let op! Daar er geen restaurants in de omgeving zijn kunnen de eventuele overige maaltijden alleen worden genuttigd bij de guesthouse. Alle maaltijden zullen door de familie worden bereid.

               

Dag 16 - Kersik Tuo

Vandaag heeft u een vrije dag.

Facultatief: U kunt een trekking maken naar Lake Gunung Tujuh. Dit is een mysterieus meer van 960 hectare wat gelegen is op 1950 meter boven de zeespiegel. Het meer maakt onderdeel uit van het Kerinci Seblat Nationaal Park en het gebied rondom het meer staat bekent als het leefgebied van vele diersoorten.

 

Dag 17 - Kersik Tuo – Bangko

Na ontbijt gaat u naar Bangko. Onderweg bezoekt u de Semurup Hot Springs en een oude historische moskee. Vervolgens brengt u een bezoek aan het heldere Lake Kerinci. Het hotel waar u zult overnachten is wederom eenvoudig en het ontbijt is simpel.

 

Dag 18 - Bangko

Vandaag staat er een bijzondere excursie op het programma. U gaat kennismaken met de primitieve Kubu-stam die leeft in de regenwouden van Midden Sumatra. Onder leiding van een lokale gids rijdt u naar de rand van het Bukit Dua Belas Nationaal Park. Van hieruit start uw trektocht door het regenwoud. De Kubu-stam leeft een geïsoleerd nomadenbestaan, van wat de natuur haar biedt. Zodra er problemen zijn ontstaan of wanneer één van de stam is overleden, verlaat de stam hun huidige gebied en trekt verder. Dit wordt de Melangun genoemd. Vanwege deze Melangun kan het zijn dat het programma iets moet worden aangepast. Voor het bezoek wordt aangeraden om wat levensmiddelen mee te nemen. U kunt hierbij denken aan noodles, suiker en rijst. Ook het meenemen van medicijnen of sigaretten worden op prijs gesteld. Er kan desgewenst een bezoek worden gebracht aan een lokale markt om wat inkopen te doen.

 

Dag 19 - Bangko – Bengkulu

Na het ontbijt rijdt u verder naar Bengkulu. De plaats Bengkulu werd in 1685 gesticht door de Britten en is gelegen aan de zuidelijke westkust van Sumatra. Onderweg stopt u bij een rubberplantage, rijstvelden en een lokale markt.

 

Dag 20 - Bengkulu

Vandaag staat er een stadsrondrit op het programma. U bezoekt het oude Fort Marlborough en het oude huis van de voormalig president van Indonesië, Soekarno. Vervolgens gaat u naar een lokale markt en Nala Beach. De rest van de middag is ter vrije besteding.

 

Dag 21 - Bengkulu – Pagar Alam

Na het ontbijt verlaat u de provincie Bengkulu en rijdt u naar Pagar Alam. Tijdens de rit passeert u diverse dorpen, het regenwoud en kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Het eenvoudige hotel waar u verblijft is gelegen aan de voet van de berg Dempo met een enorme theeplantage in de omgeving. Het ontbijt is simpel.

 

Dag 22 - Pagar Alam – Danua Ranua

U vervolgt de reis naar Danua Ranua. Het is een prachtige rit door de hooglanden en onderweg zal regelmatig worden gestopt. Het hotel waar u zult overnachten is wederom eenvoudig en het ontbijt is simpel.

               

Dag 23 - Danua Ranua – Bandar Lampung     

Na het ontbijt reist u verder naar Bandar Lampung. Bandar Lampung is gelegen aan de zuidpunt van Sumatra en bestaat in principe uit 2 steden, Tanjung Karang op een heuvel in het noorden en Teluk Betung in het zuiden van de baai. U overnacht in een hotel wat een prachtig uitzicht biedt over Lampung Bay.

 

Dag 24 - Bandar Lampung – Way Kanan

Vandaag reist u verder naar Way Kanan. De rest van de dag is ter vrije besteding. U verblijft in een erg eenvoudige lodge wat gelegen is in de rimboe. Na 21:00 uur is er geen stroom en er is geen restaurant aanwezig. Het ontbijt en de overige maaltijden worden bereid door de gids, al dan niet met uw hulp. Let op! De ingrediënten voor het bereiden van de maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. Deze dient u onderweg zelf aan te schaffen.

 

Dag 25 - Way Kanan

Vandaag heeft u een vrije dag.

Facultatief: U kunt een boottocht over de rivier van het Way Kanan Nationaal Park maken gevolgd door een trektocht door de rimboe. Dit is de ideale manier om de flora en fauna te ontdekken.

 

Dag 26 - Way Kanan – Bandar Lampung

U reist terug naar Bandar Lampung. Onderweg brengt u echter een bezoek aan het kleinste Nationale Park van Sumatra, Way Kambas. 

               

Dag 27 - Transfer luchthaven Bandar Lampung

De reis zit er weer op en vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht.

 

Highlights

- Orang Oetan reservaat

- Harau valley

- Eiland Cubadak

- Kubu-stam

- Nationale park Way Kambas

 

Overnachtingen

1 nacht Medan

1 nacht Bukit Lawang

1 nacht Brastagi

3 nachten Samosir

2 nachten Sipirok

3 nachten Bukittinggi

1 nacht Padang

2 nachten Cubadak

2 nachten Kersik Tuo

2 nachten Bangko

2 nachten Bengkulu

1 nacht Pagar Alam

1 nacht Danua Ranau

1 nacht Bandar Lampung

2 nachten Way Kanan

1 nacht bandar Lampung

T. Jansen
“We hebben een prachtige reis gehad en erg veel gezien en beleefd”
T. Jansen Sumatra
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706