Volledig Verzorgde Reizen naar Indonesië

Volledig Verzorgde Reizen naar Indonesië

Ontdek hoogtepunten op Java, Bali en Sulawesi
Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiding
Inclusief vluchten, accommodatie en excursies
Bekijk onze Reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Indonesië informatie

De diversiteit van Indonesië maakt het zo`n boeiende en aantrekkelijke vakantiebestemming. Maar dit is nog niet alles wat Indonesië te bieden heeft, wat dacht u van de prachtige natuur van het land? Behalve de groene rijstterrassen, vulkanen, tropische stranden, ongerepte jungle en de prachtige onderwaterwereld zijn het vooral ook de geuren, de sfeer en de vriendelijkheid van de mensen die het land zo bijzonder maken.

Indonesië, van groene flora en fauna tot blauwe zeeën

Traditionele gewoontes spelen een belangrijke rol in familie- en gemeenschapsleven. Uw verblijf zal aangenamer zijn als u de plaatselijke gewoontes probeert te begrijpen. Een nuchter en gezond verstand is een goede leidraad aangezien er feitelijk niets is dat afwijkt van algemeen geaccepteerde codes van goed gedrag.


Indonesië ligt in Zuidoost Azië tussen het Aziatische vasteland en Australië. Het land bestaat uit een archipel van zo`n 17.508 eilanden en is daarmee `s werelds grootste eilandstaat. De totale oppervlakte is zo'n 1.904.569 km² en het is 51 maal zo groot als Nederland.

  

Godsdienst

De Islam neemt in Indonesië een grote plaats in. Rond 90% van de bevolking is Islamiet, de oproep van één van de vele moskeeën voor het vroege ochtendgebed is dan ook overal te horen. Een gering aantal mensen hangt het Christendom aan, op Bali echter vindt het Hindoeïsme vaste voedingsbodem.

 

Taal

Voor de meer dan 180 miljoen inwoners is Bahasa Indonesia de officiële taal. Nederlands wordt nog slechts gesproken door sommige oudere mensen die vroeger veelal werkzaam waren in het ambtenarenapparaat. Engels en Japans zijn sterk in opkomst vanwege de internationale handelsbetrekkingen

 

Klimaat

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch regenwoudklimaat. Indonesië kent een droge en een natte moesson. Vanaf april tot oktober is er een droge tijd. Ook in de droge tijd kan af en toe eens een regenbuitje vallen. De natte tijd is van november tot april. In deze maanden moet u rekening houden met enkele tropische regenbuien. De buien vallen vooral in de namiddag, de ochtenden zijn vaak zonnig en droog. In de bergen kan het wat vaker tot een bui komen. De zon schijnt volop in Indonesië. Maar het aantal zonuren kan per regio heel erg verschillend zijn. De temperaturen schommelen het hele jaar tussen de 25°C en 32°C. In de bergen kan het iets koeler zijn.

  

Klimaattabel Indonesië (Bali)

 

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Max. temperatuur

30

31

31

30

30

30

30

29

30

30

30

30

Zonuren per dag

8

9

8

7

9

9

9

9

9

8

7

6

Dagen met neerslag

16

11

13

15

6

4

3

9

2

10

8

16

Bovenstaand: het gemiddelde temperatuur weer (klimaat). Bronnen: Weeronline en klimaatinfo.

 

Flora en Fauna

De flora en fauna van Indonesië zijn zeer divers. Naast de vele palmsoorten kan men ook dieren als apen en tijgers aantreffen. Ruim 2/3 van het land is bedekt met tropisch oerwoud, maar helaas wordt ook dit oerwoud bedreigd door onverantwoord kappen. Een groot deel van de beroepsbevolking is in de landbouw werkzaam. Er worden voedingsgewassen zoals rijst, cassave, maïs, grondnoten, sojabonen, suiker e.d. verbouwd. Rijst vindt men op de sawa's oftewel rijstvelden, die in bergachtig gebied trapsgewijs onder elkaar liggen. Voor de export zijn er de handelsgewassen zoals thee, palmolie, koffie, tabak, peper, rubber en suiker. De veehouderij is vrij bescheiden en bestaat uit geiten, varkens, kippen en schapen. De visserij is zeer belangrijk voor Indonesië. Sommige bevolkingsgroepen zijn hiervan geheel afhankelijk. In sommige streken van de noordkust van Java kan men apart visvijvers voor zoetwatervis aantreffen. Er is verder weinig industrie in Indonesië. De meeste, ± 70 %, is geconcentreerd op Java en bestaat voornamelijk uit kleine- en middelgrote bedrijven.

 

Geldzaken 

In Indonesië wordt betaald met de Rupiah. De koers is aan hevige koersschommelingen onderhevig, maar het is wellicht het meest makkelijk om tijdens uw rondreis een omrekenkoers van Rp. 10.000 voor € 1,- te hanteren. 
Wij adviseren u geld om te wisselen in Indonesië: geen moeilijkheden, en een gunstige koers. Na aankomst op het vliegveld zou u al een klein bedrag kunnen omwisselen. In de grote steden kunt u geld opnemen bij de pinautomaten. De meeste creditcards kunnen worden gebruikt in hotels en restaurants. 

 

Tijdverschil 

Het tijdverschil met Sumatra en Java is in de zomer 5 uren later dan in Nederland, het verschil met Sulawesi, Bali en Lombok is 6 uren. In de winter is het 6 en 7 uren later. 

 

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties in Indonesië niet verplicht zijn, worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus wel aanbevolen. Daarnaast wordt voor bepaalde gebieden het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Voor actuele informatie adviseren we u om minimaal twee maanden voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, Thuisvaccinatie.nl of de plaatselijke GG&GD.

 

Visum

Reizigers naar Indonesië dienen bij binnenkomst een Visa-On-Arrival aan te schaffen in de aankomsthal van het vliegveld. Deze is 30 dagen geldig. Bij een langer verblijf (max. 60 dagen) dient u online het visum aan te vragen bij de Ambassade van de Republiek Indonesië in Den Haag. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw visum kijkt u dan op de volgende website: www.visumcentrale.nl/schonestreven.

 

Over Java 

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië. Hier bevindt zich tevens de dynamische hoofdstad Jakarta, het economisch hart van Indonesië. Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met ongeveer 65% van de totale bevolking. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Zoals de Botanische tuin in Bogor, waar meer dan 15.000 verschillende plantensoorten groeien. Het Borobudur tempelcomplex, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld en daarom één van de wereldwonderen. Het Prambanan tempelcomplex is de grootste hindoetempel van Indonesië. 

 

Over Sumatra 

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië. Het eiland is ruig van landschap en kent ongerepte regenwouden, vele vulkanen met kraters en kratermeren, een diversiteit aan bevolkingsgroepen en stammen. Zo kunt u hier kennismaken met de rijke cultuur van de Batakkers. 

Qua bezienswaardigheden heeft Sumatra veel te bieden. In het noorden van Sumatra ligt het prachtige Tobameer en het eiland Samosir waarvan u met de boot diverse excursies kunt maken. En in het Gunung Leuser Nationaal Park kunt u een bezoek brengen aan het Orang Utan Rehabilitation Centre. Cultuur vindt u in de plaats Bukittinggi, het bergstadje is beroemd om zijn klokkentoren Djam Gadang. 

 

Over Bali 

Bali, ook wel het Eiland van de Goden genoemd is met zijn 5561 km² een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel te Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. 
Op Bali is er veel afwisseling in het landschap en daarmee is het eigenlijk Indonesië in het klein. Op een oppervlakte die nauwelijks groter is dan onze provincie Noord-Brabant, vindt u bergen, bossen, vulkanen, ravijnen, schitterende stranden, tempels en rijstvelden in alle schakeringen groen. 

De kust bij Lovina in het noorden van Bali kenmerkt zich door de zwarte stranden van vulkanisch zand. Maar het is vooral bekend vanwege de dolfijnen die in de Bali zee zwemmen. Het achterland wordt gedomineerd door hoge bergen, waar rivieren diepe ravijnen hebben uitgeslepen. 

In centraal Bali vindt u het culturele centrum, Ubud. Deze artistieke stad ligt tussen de prachtige groene rijstvelden en ademt de Balinese cultuur. U vindt er vele kunstnijverheidswinkels en galerieën. 

Zuid-Bali biedt u enkele prachtige badplaatsen variërend van hip en bruisend tot authentiek en minder uitbundig. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen. 

 

Over Sulawesi 

Sulawesi, vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Het landschap is werkelijk adembenemend met zijn hoge bergen, vruchtbare dalen en meren. Naast prachtig natuurschoon heeft Sulawesi ook qua cultuur veel te bieden. De lokale bevolkingsgroepen hebben een grote invloed gehad en de Toraja stam in Tana Toraja (Centraal-Sulawesi) is de grootste bevolkingsgroep die haar traditionele gebruiken nog altijd heeft behouden. De rotsgraven met de tau-tau poppen in Rantepao is hiervan het meest bekende voorbeeld. 

 

Over Kleine Sunda Eilanden 

Flores (Portugees voor bloemen) is een van de grootste eilanden van de Sunda Eilanden in Indonesië. Het landschap van het eiland is zeer gevarieerd. Van vulkanen tot bergbossen en van rijstvelden tot kratermeren. Ook de liefhebbers van de onderwaterwereld kunnen op Flores hun hart ophalen want. Rond het eiland bevinden zich op diverse plaatsen prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn om er te snorkelen of te duiken. 

De bekendste plaatsen van Flores zijn Maumere, Moni, Ende, Ruteng, Bajawa en Labuhan Bajo. Eén van de bekendste toeristische attracties op Flores is de vulkaan Kelimutu, drie kratermeren die regelmatig veranderen van kleur. 

Sumbawa is ook een van de kleine Sunda-eilanden. Het eiland bestaat uit twee grote schiereilanden, die door een landlengte van elkaar worden gescheiden, en enkele omliggende kleine eilandjes. Het westelijke schiereiland is Semawa en heeft als hoofdstad Sumbawa Besar, het oostelijke heet Bima en heeft als hoofdstad Bima. Het eiland is dunbevolkt met zijn circa 1 miljoen inwoners. Het landschap biedt door de hitte van de winden vanuit het Australische continent een droge en dorre aanblik. 

Een aantal hotels op de kleine Sunda-eilanden zijn eenvoudig te noemen, deze beschikken niet over airconditioning en hebben alleen koud water. 

 

Over Lombok 

Lombok is kleiner dan Bali maar nog niet zo toeristisch. De oorspronkelijke bewoners zijn de Sasaks die het grootste deel uitmaken van de bevolking. Zij hebben hun eigen taal en cultuur. 
Net als Bali heeft ook Lombok een afwisselend landschap. Het grootste deel van het westen is groen, terwijl het in het oosten en zuiden weer droog is. De vulkaan Gunung Rinjani is het hoogste punt van Lombok (3725m). Rond deze nog steeds actieve vulkaan ligt een natuurreservaat; hier zijn bossen met talrijke plantensoorten, watervalletjes en warmwaterbronnen te vinden. 

De belangrijkste troef van Lombok vormt zonder twijfel de prachtige ongerepte stranden. Vooral de noordwestkust rond Senggigi is een populaire bestemming. Voor deze kust liggen tevens enkele tropische eilandjes zoals Gili Air en Gili Trawangan waar de liefhebbers van snorkelen en duiken hun hart op kunnen halen. 

Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over Indonesië, maar Stichting Het Schone Streven vindt dat u het land zelf moet leren ontdekken. Het is nu aan de aspirant vakantieganger om de muziek, de aparte sfeer en de bezienswaardigheden van Indonesië en de levensomstandigheden van haar inwoners te beluisteren en te bekijken.

 

Onze gespecialiseerde reizen