16 dagen Borneo

16 dagen Borneo

Bako National Park
Semenggoh Orang Oetan rehabilitatiecentrum
riviercruise Sukau
Vraag Brochure Aan
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

16 dagen Borneo

Het exotisch eiland Borneo met haar ondoordringbare jungle en regenwouden is waarschijnlijk één van de mooiste reisbestemmingen voor natuurliefhebbers. Hier ga je op zoek naar de Orang Oetan, Probiscus Monkey’s (neusapen), olifanten, krokodillen en de meest bijzondere vogel en plantensoorten. Borneo is niet enkel cultuur en natuur. Het Borneo van tegenwoordig, vooral Sabah, heeft prachtige exotische eilandjes, luxe resorts aan adembenemende stranden.

Vraag offerte aan

16 dagen Borneo

Boeken

Algemene informatie Maleisisch Borneo

Borneo ligt in de Zuid Chinese Zee gelegen en bestaat uit 2 delen. Het grootste deel, Kalimantan, is Indonesisch Borneo. De in het noordwesten gelegen staten Sarawak en Sabah vormen samen Maleisisch Borneo. Tussen deze 2 Maleisische staten ligt het bekende sultanaat Brunei. Borneo is exotisch en mysterieus met haar ondoordringbare jungle en regenwouden. Borneo herbergt de oudste regenwouden ter wereld. In Borneo leven meer dan 200 inheemse stammen waarvan de Iban stam de meest bekende en grootste stam is.

De Iban leeft op Borneo en Sarawak.  Ze behoren tot de Dajaks en worden wel Zee-Dayak genoemd. In Sarawak vormen zij de grootste bevolkingsgroep. Ze werden door de lokale bevolking ook wel panjamon genoemd, wat betekent: Koppensnellers.  De Iban leefden vooral van jagen en verzamelen en jaagden vooral op boseekhoorns, zwijnen, nevelpanters, honingberen, slankapen, neusapen, gibbons, ratten, neushoornvogels en verder al het andere dat eetbaar is en leeft. De Iban werden op hun handen getatoeëerd als zij een of meerdere koppen hadden gesneld. De koppensnellers van weleer zijn nu beroemd om hun onnavolgbare ambachtskunst. 

 

16 dagen Borneo

Dag 1      Kuching

Na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur neemt u de aansluitende vlucht naar Kuching, Sarawak. Bij aankomst wordt u opgevangen door een Engelssprekende gids/chauffeur  en wordt u met een airconditioned vervoer naar het hotel gebracht. De rest van de dag bent u vrij.

 

Dag 2      Kuching

Na het ontbijt staat er een bezoek aan Sarawak Cultural Village op het programma. Het Sarawak Cultural Village is 7 ha groot en bestaat uit zeven representatieve inheemse stammen: namelijk de longhouses van de Bidayuh, Iban en Orang Ulu, een hut van de Penan, een prachtig traditioneel houten huis van de Melanau (het enige in zijn soort dat nog bestaat), een Maleis huis en een Chinese boerderij. Elke etnische groep is vertegenwoordigd door handwerklieden die hun vaardigheden demonstreren. Bij de ingang krijgt u een paspoort dat bij ieder longhouse wordt afgestempeld. Er worden demonstraties gegeven over weven, rijst malen, blaaspijpen maken, blaaspijp schieten, muziek maken, enz. U gaat ook een culturele show bekijken die bestaat uit een aantal dansen. Deze show duurt ongeveer 45 minuten. De rest van de middag heeft u vrij.

         

Dag 3      Kuching

Na het ontbijt vertrekt u met de bus waarna u na ongeveer 45 minuten rijden aankomt in het vissersdorp Kampung Bako. Hier stapt u over op een boot en vertrekt u voor een 30 minuten durende boottocht naar het oudste en kleinste natuurpark van Sarawak: het Bako National Park. Tijdens de boottocht komt u langs schitterende Nipah palmen- en mangrovebossen. Bij laag water kan het zijn dat u nog een stukje door het water moet lopen om de kant te bereiken.

 

Na aankomst in het park krijgt u informatie over de bijzondere flora en fauna.Onder leiding van een lokale gids maakt u een trekking over één van de prachtige wandelroutes. De tocht gaat door de dichtbegroeide jungle, over boomwortels, heuvel op en af. Onderweg kunt u waarschijnlijk neusapen, slangen, varanen en makaken zien. Tip: draag dichte wandelschoenen met profiel. Het pad leidt door de bossen met wilde fruitbomen en langs een smalle richel waar de zeldzame neusapen vaak komen eten. Het pad komt uit bij een smal beekje die verdwijnt in de indrukwekkende mangrovebossen. Bij laag water is het mogelijk door de mangrovebossen terug te wandelen naar het hoofdgebouw. We adviseren u een rugzak met o.a. water en een handdoekje mee te nemen. Voor deze wandeltocht moet u goed ter been zijn. Reizigers die minder goed ter been zijn of geen zin hebben om de volledige wandeltocht te maken kunnen een klein stukje mee lopen over de mangrovepaden en vervolgens weer terug wandelen naar het hoofdgebouw dat midden in het park ligt. Hier zijn verschillende dieren te zien zoals baardzwijnen en makaken. Na terugkomst krijgt u een lunchpakket aangeboden. In de middag gaat u weer terug naar het hotel in Kuching.

 

Dag 4      Kuching – Mongkos

In de morgen verlaat u het hotel en gaat u op weg naar Mongkos. We adviseren u  een reistas in te pakken voor 1 dag. U komt door het groene gebied met regenwouden, peper-, rubber- en palmolieplantages. Onderweg wordt er gestopt bij het Semenggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum, waar u misschien de mogelijkheid krijgt om een Orang Oetan van dichtbij te zien. Als er in de jungle genoeg fruit te vinden is komen ze niet naar de voederplaats. Lunch onderweg. Bij aankomst in Mongkos kunt u inchecken op uw kamer in het Mongkos Longhouse. Rond 19.00 uur geniet u van een diner in bidayu-stijl.

 

Dag 5    Mongkos – Kuching

 Na het ontbijt gaat u weer terug naar Kuching.

 Lunch onderweg in een lokaalrestaurant. Diner in het hotel.

 

Dag 6  Kuching

Na het ontbijt maakt u een fietstocht en ontdek tijdens de fietstocht de verborgen juweeltjes van Kuching. Tijdens de fietstocht maakt u op de Sarawak-rvier een boottocht op een traditionele Sampan-boot. Tevens gaat u de exotische markt van Kubah Ria bezoeken.

 

Dag 7    Kunching – Kota Kinabalu

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu (Sabah). Na aankomst wordt u naar het hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 8      Kota Kinabalu

Na het ontbijt gaat u met een boot naar het Marine Ecology Research Center (MERC), gelegen aan de rand van het Tunku Abdul Rahman Park. Het Tunku Abdul Rahman Park is 49 vierkante kilometer groot en bestaat uit vijf eilanden en koraalriffen. MERC ligt op het eiland Pulau Gaya, het grootste eiland van het park. MERC is in 2007 opgericht als een leer- en educatiecentrum waar informatie wordt verstrekt over de schoonheid van de onderwaterwereld en is voornamelijk gericht op natuurbehoud. MERC werkt er hard aan om de riffen te herstellen en ze gezond te houden.

 

Dag 9      Kota Kinabalu – Sukau

Heel vroeg in de ochtend gaat u met een binnenlandse vlucht van Kota Kinabalu naar Sandakan. Na aankomst op Sandakan gaat u naar het Sepilok Orang Oetan Rehabilitatie-centrum. Hier worden verweesde en verwilderde Orang Oetans opgevangen en voorbereid om weer in het wild te leven. Voor het gebruik van camera`s wordt er een bijdrage gevraagd. Dit bedrag komt weer ten goede aan het park.

Hierna is het nog 2,5 uur rijden langs oliepalmplantages naar Sukau. Na de lunch is er in de middag een riviercruise door het leefgebied van de beroemde neusapen en kunt u onderweg genieten van de prachtige flora en fauna.

 

Dag 10    Sukau

Voor het ontbijt staat er een riviercruise op de rivier Kinabatangan en Kelenanap Ox-Bow meer op het programma. Naast de verschillende apen kunt u ook allerlei soorten varanen en slangen tegenkomen. Als u het treft kunt u zelfs wilde Orang Oetans en Aziatische olifanten tegenkomen. Als het weer het toelaat maakt u een korte jungletocht  en ervaart u de wildernis van Borneo alvorens terug te keren naar het hotel voor uw ontbijt. Lunch en diner in het hotel.

 

Dag 11    Sukau – Sandakan

Na het ontbijt vertrekt u naar Sandakan. Op de terugweg brengt u een bezoek aan de Gomantong grotten waar heel veel vogelnestjes (voor in de soep) vandaan komen. Er leven in deze grotten miljoenen zwaluwen, kakkerlakken en vleermuizen. Voor het gebruik van een foto- en/of filmcamera wordt er een bijdrage gevraagd. Na de lunch maakt u een korte stadstour door Sandakan.

 

Dag 12    Sandakan – Kota Kinabalu

Na een vroeg ontbijt vertrekt u naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst in Kota Kinabalu maakt u een stadstour waarbij een bezoek wordt gebracht aan de Sabah State Moskee, een Chinese tempel en het Sabah Museum. De middag is ter vrije besteding.

 

Dag 13    Kota Kinabalu

Na het ontbijt maakt u per boot een korte oversteek naar het tropische eiland Pulau Manukan, waar u kunt zwemmen, snorkelen en duiken in het heldere blauwe water waarin honderden gekleurde vissen zwemmen. U luncht op het eiland. Om 15.00 uur gaat u weer terug naar het hotel.

 

Dag 14    Kota Kinabalu

Na het ontbijt staat er een dagexcursie naar het Kinabalu Nationaal Park op het programma, hier komen planten voor uit bijna alle floragebieden ter wereld. Het park ligt aan de voet van de 4101 meter hoge Mount Kinabalu en kent meer dan 1000 soorten orchideeën en ook 's werelds grootste bloem, de beroemde en zeldzaam geziene Rafflesia met een doorsnee van meer dan één meter. Lunch onderweg.

 

Dag 15    Kota Kinabalu

Een dag ter vrije besteding. Heerlijk ontspannen aan het strand of zwembad om alle opgedane ervaringen rustig de revue te laten passeren.

 

Dag 16    Kota Kinabalu – Transfer luchthaven

Vandaag vertrekt u naar het vliegveld voor de vlucht naar huis.

 

 

 

 

 

 

Rita van Loon
“Thuis nog nagenieten van alle indrukken...”
Rita van Loon Heerhugowaard
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 25 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706