16 dagen Borneo

16 dagen Borneo

Bako National Park
Semenggoh Orang Oetan rehabilitatiecentrum
Riviercruise Sukau
Download Brochure
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

16 dagen Borneo

Het exotisch eiland Borneo met haar ondoordringbare jungle en regenwouden is waarschijnlijk één van de mooiste reisbestemmingen voor natuurliefhebbers. Hier ga je op zoek naar de Orang Oetan, Probiscus Monkey’s (neusapen), olifanten, krokodillen en de meest bijzondere vogel- en plantensoorten. Borneo is niet enkel cultuur en natuur. Het Borneo van tegenwoordig, vooral Sabah, heeft prachtige exotische eilandjes, luxe resorts en adembenemende stranden.

Vraag offerte aan

16 dagen Borneo

Boeken

Algemene informatie Maleisisch Borneo

Borneo ligt in de Zuid Chinese Zee en bestaat uit 2 delen. Het grootste deel, Kalimantan, is Indonesisch Borneo. De in het noordwesten gelegen staten Sarawak en Sabah vormen samen Maleisisch Borneo. Tussen deze 2 Maleisische staten ligt het bekende sultanaat Brunei. Borneo is exotisch en mysterieus met haar ondoordringbare jungle en regenwouden. Borneo herbergt de oudste regenwouden ter wereld. In Borneo leven meer dan 200 inheemse stammen waarvan de Iban stam de meest bekende en grootste stam is.

De Iban stam leeft op Borneo en Sarawak. Ze behoren tot de Dajaks en worden wel Zee-Dayak genoemd. In Sarawak vormen zij de grootste bevolkingsgroep. Ze werden door de lokale bevolking ook wel panjamon genoemd wat koppensnellers betekent. De Iban leefden vooral van jagen en verzamelen en jaagden vooral op boseekhoorns, zwijnen, nevelpanters, honingberen, slankapen, neusapen, gibbons, ratten, neushoornvogels en verder al het andere dat eetbaar is. De Iban werden op hun handen getatoeëerd als zij één of meerdere koppen hadden gesneld. De koppensnellers van weleer zijn nu beroemd om hun onnavolgbare ambachtskunst. 

 

16 dagen Borneo

Dag 1      Kuching

Na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur neemt u de aansluitende vlucht naar Kuching, Sarawak. Bij aankomst wordt u opgevangen door een Engelssprekende gids/chauffeur en wordt u met een airconditioned vervoer naar het hotel gebracht. De rest van de dag bent u vrij. Diner in het hotel.

 

Dag 2      Kuching

Vandaag maakt u vroeg in de ochtend een 4,5 uur durende fietstocht door Kuching. Tijdens de vroege ochtendspits passeert u diverse tempels en fietst u door smalle steegjes, om zo naar de rand van de stad te fietsen. U zult uit eerste hand ervaren hoe mensen van verschillende religies en rassen in Sarawak generaties lang in harmonie naast elkaar leven. Hierna maakt u een ontspannende cruise over de romantische Sarawak-rivier op een traditionele Sampan-boot.Tijdens deze tocht ontdekt u authentiek Sarawak!

 

Dag 3      Kuching

Na het ontbijt vertrekt u met de bus waarna u na ongeveer 45 minuten rijden aankomt in het vissersdorp Kampung Bako. Hier stapt u over op een boot en vertrekt u voor een 30 minuten durende boottocht naar het oudste en kleinste natuurpark van Sarawak: het Bako National Park. Tijdens de boottocht komt u langs schitterende Nipah palmen- en mangrovebossen. Bij laag water kan het zijn dat u nog een stukje door het water moet lopen om de kant te bereiken.

Na aankomst in het park krijgt u informatie over de bijzondere flora en fauna.

 

Onder leiding van een lokale gids maakt u een trekking over één van de prachtige wandelroutes. De tocht gaat door de dichtbegroeide jungle, over boomwortels, heuvel op en af. Onderweg kunt u waarschijnlijk neusapen, slangen, varanen en makaken zien. Tip: draag dichte wandelschoenen met profiel.

Het pad leidt door de bossen met wilde fruitbomen en langs een smalle richel waar de zeldzame neusapen vaak komen eten. Het pad komt uit bij een smal beekje die verdwijnt in de indrukwekkende mangrovebossen. Bij laag water is het mogelijk door de mangrovebossen terug te wandelen naar het hoofdgebouw. We adviseren u een rugzak met o.a. water en een handdoekje mee te nemen. Voor deze wandeltocht moet u goed ter been zijn. Reizigers die minder goed ter been zijn of geen zin hebben om de volledige wandeltocht te maken kunnen een klein stukje mee lopen over de mangrovepaden en vervolgens weer terug wandelen naar het hoofdgebouw dat midden in het park ligt. Hier zijn verschillende dieren te zien zoals baardzwijnen en makaken. Na terugkomst krijgt u een lunchpakket aangeboden. In de middag gaat u weer terug naar het hotel in Kuching.

 

Dag 4      Kuching – Mongkos

In de morgen verlaat u het hotel en gaat u op weg naar Mongkos. U komt door het groene gebied met regenwouden, peper-, rubber- en palmolieplantages. Bij aankomst in Mongkos kunt u inchecken in het Mongkos Longhouse en vervolgens genieten van een lunch in bidayu-stijl.

 

Na de lunch krijgt u een rondleiding door het dorp en ontmoet u lokale dorpelingen die dagelijkse klusjes uitvoeren. Ook brengt u een bezoek aan de omliggende boerderijen, waar rijst, peper, rubber, cacao en fruit wordt verbouwd. Als u laat in de middag terugkeert bent u vrij om het dorp te verkennen voordat diner wordt geserveerd.

 

Dag 5      Mongkos – Damai

 Na het ontbijt maakt u een wandeling langs dorpspaden en boerderijen om te gaan picknicken bij de rivier, gelegen in de buurt van een kleine waterval. Hier kunt u ontspannen en een duik nemen in het koele water voordat u geniet van een lunch in lokale stijl van kip met rijst in bamboe verpakt. Vervolgens keert u terug naar het dorp en neemt u afscheid van uw gastheer. Daarna vertrekt u naar Damai.

 

Dag 6      Damai

Vandaag brengt u een bezoek aan Sarawak Cultural Village, dit is een 'levend museum' van 17 hectare dat de cultuur en het erfgoed van de 7 belangrijkste etnische groepen van Sarawak tot leven brengt via hun individuele culturele huizen: het Bidayuh Longhouse, het Iban Longhouse, de Penan Hut, het Orang Ulu Longhouse, de Melanau House, het Maleisische huis en het Chinese boerderijhuis. Elk huis is gebouwd volgens authentieke culturele stijlen, compleet met traditionele artefacten. Wat het museum echt levend maakt zijn de lokale bewoners van elk huis.

 

U kunt hun traditionele manier van werken observeren, inclusief hun ingewikkelde kralenversieringen, mandenvlechten, traditionele kookmethoden, het hanteren van blaaspijpen, het uitwerpen van visnetten en het maken van de Parang ilang (een ceremonieel zwaard). Tevens kunt u genieten van de culturele uitvoeringen van zang en dans, met de nadruk op de vele verschillende kleurrijke dansen van de etnische groepen van Sarawak.

 

Dag 7      Damai – Kota Kinabalu

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar de luchthaven Kuching voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu (Sabah). Na aankomst wordt u naar het hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 8      Kota Kinabalu

Vandaag maakt u een dagtocht naar het Kinabalu-park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. U wordt 's ochtends opgehaald bij uw hotel en rijdt van Kota Kinabalu naar 1500 meter boven zeeniveau, aan de voet van de berg Kinabalu. U maakt een korte stop bij de kraampjes langs de weg op de Nabalu-markt om wat exotisch fruit te proeven voordat u doorgaat naar Poring Hotspring voor een natuurwandeling over de Canopy Walk. Na de lunch vertrekt u richting Kinabalu Park en hier verkent u het Education Centre en Mountain Garden, een botanisch paradijs met unieke flora van de berg. Als het weer het toelaat, kunt u een begeleide wandeling maken op één van de paden in het aangenaam koele klimaat van het bergwoud (de temperaturen in het park liggen meestal rond de 14°C - 25°C). Daarna reist u terug naar het hotel.

 

Dag 9      Kota Kinabalu – Sukau

Heel vroeg in de ochtend gaat u met een binnenlandse vlucht van Kota Kinabalu naar Sandakan. Na aankomst op Sandakan gaat u naar het Sepilok Orang Oetan Rehabilitatie-centrum. Hier worden verweesde en verwilderde Orang Oetans opgevangen en voorbereid om weer in het wild te leven. Voor het gebruik van camera`s wordt er een bijdrage gevraagd. Dit bedrag komt weer ten goede aan het park.

Hierna is het nog 2,5 uur rijden langs oliepalmplantages naar Sukau. Na de lunch is er in de middag een riviercruise door het leefgebied van de beroemde neusapen en kunt u onderweg genieten van de prachtige flora en fauna. Diner in het hotel.

 

Dag 10    Sukau

Voor het ontbijt staat er een cruise op de rivier Kinabatangan en Kelenanap Ox-Bow meer op het programma. Naast de verschillende apen kunt u ook allerlei soorten varanen en slangen tegenkomen. Als u het treft kunt u zelfs wilde Orang Oetans en Aziatische olifanten tegenkomen. Na het ontbijt gaat u verder voor een educatieve rondleiding langs de Hornbill Boardwalk van de lodge, onder leiding van een natuuronderzoeker. Na de lunch kunt u deelnemen aan een Orang Utan Talk-activiteit. In de middag maakt u een andere riviercruise om meer dieren in het wild te spotten.

 

Dag 11    Sukau

Vandaag maakt u een vroege ochtendcruise langs de Menanggol-rivier op zoek naar dieren in het wild. In de late namiddag brengt u een bezoek aan de Gomantong grotten waar heel veel vogelnestjes (voor in de soep) vandaan komen. Er leven in deze grotten miljoenen zwaluwen, kakkerlakken en vleermuizen. Voor het gebruik van een foto- en/of filmcamera wordt een bijdrage gevraagd.

 

Dag 12    Sukau - Sandakan

Na het ontbijt keert u per boot terug naar Sandakan.

 

Dag 13    Sandakan – Kota Kinabalu

Na het ontbijt vertrekt u naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst in Kota Kinabalu maakt u een stadstour waarbij een bezoek wordt gebracht aan de Sabah State Moskee, een Chinese tempel en het Sabah Museum.

 

Dag 14    Kota Kinabalu

Geniet vandaag van een dag zon, zee en strand op een koraaleiland voor de kust. U wordt 's ochtends opgehaald bij het hotel en naar de haven gebracht voor een korte boottocht naar één van de Tuanku Abdul Rahman Park-eilanden voor een dagje ontspanning. Hier kunt u diverse junglepaden verkennen en snorkelen in kristalhelder water tussen koraalriffen en regenboogkleurige vissen. Er wordt gezorgd voor een lunchpakket.

 

Dag 15    Kota Kinabalu

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding. U kunt heerlijk ontspannen aan het strand of zwembad om alle opgedane ervaringen rustig de revue te laten passeren.

 

Dag 16    Kota Kinabalu – Transfer luchthaven

Vandaag vertrekt u naar het vliegveld voor de vlucht naar huis.

 

Rita van Loon
“Thuis nog nagenieten van alle indrukken...”
Rita van Loon Heerhugowaard
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706