Cambodja informatie

Cambodja informatie

Beleef 7 Dagen Cambodja
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Cambodja informatie

Cambodja biedt een grote verscheidenheid aan cultuur, natuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. Daarnaast kent het, evenals buurland Vietnam, een turbulente geschiedenis.

Legendarisch Cambodja

Cambodja is vooral bekend vanwege de legendarische tempels van Angkor Wat, maar heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Zo kunt u in de hoofdstad Phnom Penh stilstaan bij de periode dat Pol Pot en de Rode Khmer met harde hand hebben geregeerd door een bezoek te brengen aan de indrukwekkende ‘Killing Fields’. Een boottocht over het Tonle Sap Meer behoort ook tot de mogelijkheden. En een bezoek aan de lokale markt waar insecten verhandeld worden is ook een bijzondere ervaring. Bent u ook benieuwd naar deze delicatesse?

 

Bevolking

Cambodja telt ruim 11 miljoen inwoners. Ongeveer 90% van de bevolking is Khmervolk wat op het platteland woont en leeft van rijst en vis.

 

Godsdienst

Vrijwel alle inwoners van Cambodja zijn aanhanger van het Boeddhisme. De waarden en normen van deze levensovertuiging liggen dan ook diep verankerd in het dagelijks leven. De belangrijkste algemene gedragtip is dan ook dat u zich voortdurend bewust moet blijven dat u te gast bent in een ander werelddeel met een cultuur waar men trots op is.

 

Taal

De officiële taal is het Khmer. U kunt maar zeer mondjesmaat met Engels terecht.

 

Klimaat

Cambodja is het hele jaar door te bezoeken. Het land kent een tropisch klimaat met drie seizoenen. Het droge seizoen van november tot maart met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 28°C. Het warme seizoen duurt van maart tot begin juni waarbij de gemiddelde temperatuur op kan lopen van 28 tot 35°C. Het regenseizoen loopt van eind mei tot en met oktober. Over het algemeen geldt dat u er in deze periode rekening mee moet houden dat er af en toe een tropische bui kan vallen.

 

De onderstaande grafiek met klimaatgegevens geldt voor de hoofdstad Phnom Penh en kan niet gezien worden als een gemiddelde voor Cambodja.

 

Klimaattabel Cambodja (Phnom Penh)

 

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Max. temperatuur

32

32

34

35

34

33

32

32

31

31

30

30

Zonuren per dag

9

9

8

8

7

6

5

5

5

6

8

9

Dagen met neerslag

1

2

4

7

15

16

17

17

19

17

9

6

Bovenstaand: het gemiddelde temperatuur weer (klimaat). Bronnen: Weeronline en klimaatinfo.


Flora en Fauna

Cambodja beschikt over een uiteenlopende plantengroei en het land is dichtbebost. Zo zijn er mangrovebossen aan de kust en regenwouden op de hooggelegen plateaus en berghellingen. Het is een bijzonder gezicht om de bomen te zien die met hun wortels boven de grond om de legendarische tempels van Angkor Wat kronkelen.

 

Omdat de jungle niet goed toegankelijk is zult u van de dieren niet veel zien. Desalniettemin leven er tijgers, luipaarden, olifanten, krokodillen en apen. Cambodja kent een brede variatie aan vogelsoorten, waaronder de zeldzame groene ekster en neushoornvogel.

 

Tijdverschil

Het tijdverschil met Cambodja is in de zomer 5 uur en in de winter 6 uur later dan in Nederland.

 

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties in Cambodja niet verplicht zijn, worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en soms buiktyfus wel aanbevolen. Daarnaast wordt voor bepaalde gebieden het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Voor actuele informatie adviseren we u om minimaal twee maanden voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, Thuisvaccinatie.nl of de plaatselijke GG&GD.

 

Visum

Voor een bezoek aan Cambodja geldt een visumplicht. Reizigers kunnen bij binnenkomst een visum aanschaffen, dit geldt zowel voor de grens met Thailand en Vietnam als voor het vliegveld. Het visum is 30 dagen geldig. En naast de gebruikelijke grensdocumenten moet u voor het verkrijgen van het visum ook twee pasfoto’s bij u hebben.