Volledig Verzorgde Reizen naar Vietnam

Volledig Verzorgde Reizen naar Vietnam

Inclusief vluchten, accommodatie en excursies
Ontdek hoogtepunten als Halong Bay, Hoi An en Sapa
Uitgebreide reizen in aangenaam reistempo
Bekijk onze Reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Vietnam informatie

Vietnam ligt in Zuidoost Azië en de officiële naam luidt: Cong Hao Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam. Het land biedt een grote verscheidenheid aan cultuur, natuur en kent een turbulente geschiedenis. Enkele plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn: de Mekong Delta; de drijvende markt in Can Tho; een bezoek aan de Cu Chi tunnels, een gigantisch ondergronds tunnelcomplex dat tijdens de Vietnam oorlog diende als schuilplaats; Halong Bay dat is uitgeroepen tot één van de mooiste baaien van de wereld met ca. 2000 eilandjes en grotten met zeer fraaie druipsteenformaties.

Veelzijdig Vietnam

In juli 1976 is de Socialistische Republiek Vietnam gesticht. Het hoogste wetgevende orgaan is de Nationale Vergadering. Dit parlement bestaat uit 1 kamer, waarvan de leden door middel van algemeen kiesrecht voor vijf jaar worden gekozen. De uitvoerende macht is in handen van de regering onder leiding van de president. Sinds de introductie van de hervormingen (de Vietnamese Doi Moi) bedraagt de economische groei zo'n 7% per jaar. Kleine particuliere ondernemingen rijzen als paddenstoelen uit de grond en ook het aantal buitenlandse investeerders neemt jaarlijks toe. Nederland neemt hierbij de tiende plaats in. Tot de exportproducten behoren katoen, tabak, suikerriet, thee, koffie en rubber.

 

Bevolking

Vietnam telt ruim 99 miljoen inwoners. Het grootste deel woont op het platteland en is werkzaam in de landbouw. Over het algemeen wordt er in de grote steden redelijk Engels gesproken en vanwege het Franse koloniale verleden spreken de oudere Vietnamezen goed Frans. Het land is onder te verdelen in drie delen namelijk de Mekong Delta in het Zuiden, de Centrale Hooglanden in het midden en de hooglanden in het Noorden.

 

Godsdienst

Vietnam is een socialistisch land. Sinds de grondwetswijziging in 1980 heerst er godsdienstvrijheid en mogen burgers elke religie aanhangen. Het merendeel van de bevolking is boeddhistisch, een minderheid is katholiek, protestant of aanhanger van een sekte. Animisme en voorouderverering zijn waarden die nog altijd worden nageleefd. Evenals het taoïsme en het confucianisme in aangepaste vorm worden beleefd.

 

Taal

De officiële taal is het Vietnamees, een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. Over het algemeen wordt er in de grote steden redelijk Engels gesproken en vanwege het Franse koloniale verleden spreken de oudere Vietnamezen goed Frans.

 

Klimaat

Vietnam heeft door de ligging te maken met complexe weersomstandigheden en kent door de langgerektheid vele verschillende klimaatzones. Er is dan ook geen sprake van een goede of een slechte reisperiode. Vaak is een bepaalde regio wat koeler of vochtiger, terwijl het dan aan de kust weer droog is en een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C  kent. In de maanden oktober t/m februari kan het in het noorden koud zijn met een gemiddelde temperatuur van zo`n 10°C. Het is echter ook voorgekomen dat de temperatuur daalde tot rond het vriespunt!

In het algemeen kan worden gesteld dat de temperaturen variëren tussen de 20°C en de 35°C. De vochtige tijd in het noorden is van oktober tot april en in het zuiden van april/mei tot oktober. Vaak impliceert dit een tropische regenbui van een uur, waarna de zon weer doorbreekt en het land weer heerlijk fris ruikt en de vegetatie rondom schitterend is.

 

Klimaattabel Vietnam (Hanoi)

 

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Max. temperatuur

17

20

23

27

32

33

33

32

31

27

24

20

Zonuren per dag

3

2

2

4

6

6

6

6

6

5

5

4

Dagen met neerslag

11

12

15

14

12

12

16

17

14

11

8

5

Bovenstaand: het gemiddelde temperatuur weer (klimaat). Bronnen: Weeronline en klimaatinfo.

 

Flora en Fauna

Vietnam is onder te verdelen in drie delen namelijk de Mekong Delta in het Zuiden, de Centrale Hooglanden in het midden en de hooglanden in het Noorden. Deze afwisseling in landschap in combinatie met de complexe weersomstandigheden zorgen ook voor een zeer gevarieerde natuur. U vindt er loofbossen met mangroven, tropische regenwouden, dennenbossen, stukjes savanne en veel landbouw. 
En met maar liefst 275 zoogdieren leven er in Vietnam ook vele diersoorten. De meest bekende hiervan zijn de olifanten, neushoorns, apen, tijgers, buffels, otters, krokodillen, de vele soorten zoetwatervissen en maar liefst zo’n 800 verschillende vogelsoorten. 

 

Geldzaken 

De Vietnamese munteenheid is de Dong (VND). 
De actuele koers kunt u bekijken op www.oanda.com

 

Tijdverschil 

Het tijdverschil met Vietnam is in de zomer 5 uur en in de winter 6 uur later dan in Nederland. 

 

Elektriciteit 

Over het algemeen bedraagt de voltage in de hotels 220 V-wisselstroom. Een wereldstekker kan uitkomst geven, zeker als u veel stroom gebruikt om uw apparatuur op te laden. 

 

Feestdagen 

Feestdagen in Vietnam zijn op twee manieren verdeeld. Zo liggen wettelijke feestdagen vast volgens onze kalender. Er zijn echter ook voorouder- en tempelfeesten deze gaan volgens de maandkalender. 
Eén van de meest belangrijke feestdagen in Vietnam is het Vietnamese Nieuwjaar, het Tet festival. Met Tet wordt het nieuwe jaar voor de Vietnamezen gevierd en het wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar. Het verschilt daarom per jaar van datum, maar meestal valt het rond eind januari/begin februari. Een groot deel van de winkels en markten zijn gesloten, maar daar staat tegenover dat de straten prachtig versierd zijn met bloemen, decoraties en lampjes. Het Tet feest staat in het teken van de familie en geluk, dus veel mensen gaan op familiebezoek en daardoor kan het erg druk zijn op de wegen en in de hotels. Tijdens feestdagen kan het voorkomen dat overheidskantoren, postkantoren, banken en sommige winkels gesloten zijn. 

 

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties in Vietnam niet verplicht zijn, worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en soms buiktyfus wel aanbevolen. Daarnaast wordt voor bepaalde gebieden het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Voor actuele informatie adviseren we u om minimaal twee maanden voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, Thuisvaccinatie.nl of de plaatselijke GG&GD.

 

Visum

Reizigers die naar Vietnam reizen dienen, ná ontvangst van de papieren die wij omstreeks 6 weken voor vertrek toesturen, een visum voor 30 dagen aan te vragen bij de Embassy of the Socialist Republic of Vietnam in Den Haag.

Onze gespecialiseerde reizen