Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Vrijwilligers werken op Lombok voor de Stichting Het Schone Streven

"Een week of zes als vrijwilliger werken op Lombok voor de Stichting Het Schone Streven (HSS) is een waardevolle ervaring geworden".  

Het verhaal van Astrid & Toon

Wij, Astrid Goosen en Toon Jacobs uit Beesd, konden aan de slag op Lombok bij de HSS Hotelschool Belindo. Dit is een buitengewoon interessant project, aangezien de hele bestaansbasis van deze school gebaseerd is op wederkerigheid tussen de lokale hotels en de school.

Het allerbelangrijkste daarbij is dat alles draait om de allerarmsten en vaak kansarmsten van het eiland.
Alleen zij krijgen een opleidingskans, ze hoeven niet voor deze opleiding te betalen en erg belangrijk: de leerlingen krijgen vrijwel 100% werkgarantie na het succesvol afsluiten van de opleiding.
Je komt dan ook niemand op Lombok tegen die niet van de Hotelschool Belindo weet.
Opvallend is het respect dat je krijgt als je vertelt voor Belindo te werken; iedereen associeert Belindo met daadwerkelijke hulp en gegarandeerd werk. 

 

Astrid en Toon gingen aan de slag met een paar doelstellingen:

1. In kaart brengen van de schoolervaringen van de huidige en oud leerlingen en het verwerken van deze informatie naar verbeteringen of aanpassingen. Astrid nam dit stuk van de opdracht voor haar rekening en bracht via interviewtechnieken zo’n 100 leerlingen in kaart.
2. In kaart brengen van de technische staat van de schoolgebouwen.
3. Inventariseren van de huidige IT situatie en vaststellen van de gewenste situatie.
4. Bezien van de inzetbaarheid van de oude restaurant- en keukenfaciliteiten welke naast de school liggen.

De samenwerking met de schoolmedewerkers en de lokale manager belast met de dagelijkse gang van zaken was gewoonweg geweldig te noemen. We ondervonden bij alle zaken optimale steun, zodat de interviews en de daadwerkelijke aanpak van de geconstateerde bouwtechnische problemen en IT problemen onmiddellijk aangepakt konden worden.  Het vertalen van de geconstateerde situatie naar de gewenste situatie ging hierdoor vloeiend in elkaar over omdat het vrijgeven van de benodigde budgets snel en naadloos aansloot op ons werk en verblijf op Lombok.  Voordeel was voor ons dat we ook resultaat zagen en we ons serieus genomen voelden door HSS, het lokale management en personeel. Bijzonder fijn was de medewerking van de leerlingen bij wat grotere klussen, leraar Engels en IT Yoyo hoefde maar te kikken en we hadden meer dan genoeg handen om de klussen te klaren. Yoyo was meer dan een leraar, hij was een vertrouwenspersoon voor de leerlingen en langzamerhand werd hij dat ook voor ons. Hij was onze tussenpersoon bij alles wat we geregeld wilden hebben.
De inzet en tevens dankbaarheid van de leerlingen en het personeel was hartverwarmend en zette ons aan alles af te maken voor ons vertrek naar Nederland.

Feiten:

 • Astrid voltooit 100 interviews in 5 weken. Meest opvallende punten ter verbetering waren, de keuken, de status van de toiletten en het ontbreken van een Musholla.
 • Toon vernieuwt de totale bekabeling in het computerleslokaal.
 • Er worden 5 extra computers aangeschaft, lesgebruik nu één computer per twee leerlingen.
 • Alle computers worden uitgerust met koptelefoons voor taalonderwijs.
 • Er wordt airco in het computerlokaal en het kantoor geïnstalleerd.
 • Er wordt een nieuwe PC beamer geïnstalleerd voor klassikaal onderwijs.
 • Er worden nieuwe bedden in het housekeeping leslokaal geïnstalleerd.
 • De school wordt van binnen en van buiten opnieuw geschilderd, moderne kleuren worden gebruikt in de leslokalen, alle plafonds worden gerepareerd.
 • Het tegelwerk van de school wordt op plaatsen van ernstige slijtage gerepareerd.
 • De 220V hoofdbekabeling van het restaurant naar de school wordt volledig vernieuwd.
 • De zittoiletten van het restaurant worden hersteld voor de vrouwelijke leerlingen van de school.
 • De riolering van het restaurant wordt vernieuwd zodat alle waterpunten weer werken.
 • Het restaurant krijgt nieuwe kookbranders, alle overige inventaris wordt grondig gereinigd en het restaurant en terras met bar worden in gebruik genomen.
 • Het restaurant, terras en de keuken worden compleet opnieuw geschilderd, zowel van binnen als van buiten, alle plafonds worden gerepareerd.
 • Het oude keukentje in het schoolgebouw wordt grondig gereinigd en omgetoverd in een Musholla voor alle moslim leerlingen en -personeel.


Wat hebben we hiervan geleerd en willen we eenieder, die overweegt te reizen met HSS of als donateur op te treden voor HSS, meegeven: Organisaties als HSS zijn van onschatbare waarde voor de lokale bevolking van de eilanden waar ze actief zijn. Reis met HSS omdat je dan weet maar ook ziet dat je niet alleen een meer dan volledige maar ook de best mogelijke reis aangeboden krijgt, maar je tevens kunt zien waar de “winst” aan besteed wordt. Als je met HSS reist, geef je de lokale bevolking het gevoel dat je meer dan alleen toerist bent, de bevolking kent HSS en haar lokale inzet voor de bevolking.

Als je als kind denkt dat je kansloos bent en je kunt via HSS/Belindo studeren en werken met een geweldige toekomst op Lombok of elders, weet je hoe belangrijk deze Stichting is en dat ze alle mogelijke steun moeten krijgen voor de toekomst. Dit mag nooit ophouden, dit moet voortgezet kunnen worden. Reizen met HSS is een bewuste keuze zonder concessies te doen aan uw reisdoelen. Reizen en doneren gaan goed samen zoals u ziet.


Astrid & Toon