Reisverhalen

Reisverhalen

Bezoek de mooiste bestemmingen in Azië
Reizen in een aangenaam reistempo
Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiding
Bekijk onze Azië reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Reisverhalen

Sinds de oprichting van Stichting Het Schone Streven in 1990 hebben wij vele reizigers hun droomreis mogen aanbieden. Enkelen hebben hun ervaringen op papier gezet en naar ons toegestuurd, graag delen wij deze reisverhalen met u om een beeld te scheppen van hun belevingen.

Reisverslag van De heer en mevrouw Kik: 24 daagse rondreis door Thailand van 16 februari 2016.

Een reisverslag van onze 24 daagse Rondreis door Thailand.

Ik probeer een verslag te schrijven van onze onvergetelijke rondreis door het ” Mooie en Bijzondere Thailand”. Wij maakten deze reis van 16 februari tot 10 maart 2016. Op het laatste moment moest een echtpaar afmelden ivm ziekte. We zijn dus ons zessen aan de reis begonnen want alles was geboekt.

 

We vertrokken dus op 16 februari om 10.25 uur met Singapore Airlines van Schiphol en waren na een tussenlanding en overstap in Singapore op 17 februari om 10.45 uur in Chiang Mai Thailand.We werden daar opgewacht door onze Thais-Engels sprekende Gids “Joe”en onze Nederlands-Thais sprekende Reisleider Frits Roos. Na een korte kennismaking nam onze Frits de leiding en bracht ons eerst in de aankomsthal en hielp ons met de nodige documenten en stelde ons in de gelegenheid om geld te wisselen. Dat ging met zijn hulp en ons eigen bankpas vrij gemakkelijk. Hij gaf ons ook advies over het benodigde geld dat we dachten nodig te hebben. Met hulp van onze Thaise gids gingen we toen naar de klaar staande bussen die al de gasten naar hun plaats van bestemming bracht. Dit was voor ons het “Lana Palace Hotel”in het centrum van Chiang Mai.

 

We werden daar vlot naar onze kamer gebracht. We kregen even tijd om ons te installeren. We konden nog even zwemmen maar het zwembad van het hotel was niet groot. We werden wel even opgefrist. Hierna volgde een Reisbespreking van de reisleiders. Er was al besloten dat we niet in het Hotel zouden dineren maar een “Welkomstdiner” kregen in het “Khantoke Paleis”. We gingen met een z.g. “Tuk- Tuk”naar een avond markt en aansluiten naar het “Khantoke Paleis”.

 

Tijdens dit diner,wat ook een hele belevenis was, werd ook een stukje Thais-toneel opgevoerd door danseressen en muzikanten. Dit was echt een Thais gezeldschap dat de inheemse Folklore ten toon spreidde. Het was een geweldige avond! . Hierna vlug naar het hotel want we waren aan een nacht slaap toe!. De 3 e dag was een vrije dag. Tijdens het ontbijt werden we bijgestaan door onze Frits en kregen het nodige nieuws met de mogelijkheden om eventueel die dag te zien of te bezoeken. “Joe”regelde alle dingen van het Hotel ;wat we die avond wilden eten en ook dat hij toestemming had gevraagd om bepaalde gelegenheden te bezoeken. We bezochten die avond ook opnieuw de “Nachtmarkt”.Maar nu in een veel groter geheel!.Het was fascinerend om al die kraampjes met grote verscheidenheid te zien!. Voor zo,n bezoek kan alleen een Thaise gids toestemming verkrijgen.

 

De 4 e dag gingen we met een minibus,9 personen, via een prachtige route door de bergen en oerwoud naar Mae Hong Son waar we 2 nachten verbleven in het “Imperial Resort”. De natuur en ook de temperatuur was heerlik warm,ong. 25 graden. In de bergen s’nachts wat minder. Het was daar nu ook een soort winter want vele bomen waren kaal. Deze route staat bekend als de route met 1834 bochten en op en neer gaande wegen .Er mogen dan ook geen grote touringcars en vrachtwagens op deze tweebaans wegen rijden. We kregen veel uitleg en informatie van wat we zagen en wilden weten. Het eten onderweg en in het resort was geweldig en overvloedig!.Er was een veelheid van groentes,fruit en rijstsoorten. Heel veel kip,varkensvlees en vis met verschillende kruiden. In alle 11 hotels,ressorts enz. waren de kamers,bedden,toilet en bad/douche heel goed!. Schoon en opgeruimd. De Airconditie in alle bussen en verblijven was gewoon Goed. We hebben daar geen last van muggen enz. gehad.!

 

De 5 e dag gingen wij naar het “Long Neck” bergvolk . Met” Longtailboots” doorkruisten we het prachtige natuurgebied. Dit Bergvolk leeft nog erg primitief. Ze onderhouden zo veel mogelijk zichzelf .We hebben gezien wat ze allemaal met Bamboe kunnen doen en maken. Wat de vrouwen maken,weven en met een “Singernaaimachine” onderhouden. Hoe ze de ringen op en om hun Nek dragen en hoe dit elk jaar groeit. Ook het gewicht mag niet vergeten worden. Hoe ze hun eigen kleding maken en hoe ze hun Dakbedekking van Bamboelatten en grotegedroogde bladeren maken. ( Ze hadden echter wel een TV schotel op de huizen en open plaatsen staan,dus ze wisten wel dingen van de wereld om hun heen.) Dit alles zijn onvergetelijke momenten geweest. Ik ben tijdens dit schrijven nog zo enthousiast over alles wat we gezien en gehoord hebben dat het eigenlijk niet te beschrijven is. Je moet het gewoon zelf zien en ondervinden.

 

Zo is het van dag tot dag steeds door gegaan. Elke dag was weer anders. De mensen zijn zo vindingrijk , vriendelijk en vredelievend dat je er van onder de indruk komt. Ik heb geen verkeerd woord gehoord of iets gezien dat eigenlijk niet kon. Via Pai en bezoek aan de visgrot aldaar kwamen we nog in een Bergdorp waar de mensen ook in een kleine gemeenschap leven. Vaak zijn dit ook immigranten uit omringende landen zoals Birma,nu “Myanmar”,Laos en Cambodja. De Chinese invloed is ook groot. Dit zijn vaak vluchtelingen die een schuilplaats in Thailand hebben gevonden. Er is ons veel door onze reisleider tijdens de busreizen en dagen tussendoor verteld. Hij is Nederlander en woont al 18 jaar in Thailand. Hij heeft zich de taal eigen gemaakt. Hij heeft zich ook zeer verdiept in de geschiedenis van het land. Het Boedisme,de Democratie,Thailand heeft een Koning en koningin. Het land staat vol met beeltenissen van de Koninklijke familie. Die is zeer geliefd en geëerd. De familie heeft veel gereisd en de koning had altijd een Film of Foto camera om zijn nek. Alles wat hij ergens op de wereld zag heeft hij vastgelegd. Hij bracht dit alles naar zijn land en kopieerde dit. Zo heeft dit land van ongeveer 2000 km van Noord naar Zuid en 800 km van West naar Oost goede en grote 4 baans wegen. Er zijn Treinverbindingen en Vliegvelden. Alles is schoon ,modern en uitgebreid.Er is nog ruimte genoeg. Op Hightech gebied is er ook van alles. Er is heel veel aan Irrigatie gedaan. Overal heeft men stuwmeren en irrigatiekanalen aan gelegd.

 

Watertorens staan overal in het land. De rijstbouw is zeer uitgebreid en heeft een grote opbrengst. Het is het 2 e Rijstland ter wereld. Heeft een eigen bevolking van naar schatting 66 miljoen mensen en voert ook nog rijst uit!. Op het gebied van groenten,fruit enz. zie je hetzelfde als bij ons. Kortom geef het water en het groeit het hela jaar door. Rietsuiker groeit in overvloed dus dat is ook een hele economie. De Bananen en Kokosnoten zijn er in overvloed. De zoutwinning langs de “Golf van Thailand” is ook een wereld op zichzelf. Het zoute Zeewater vloeit of pompt men in de z.g. zoutpannen. Het water verdampt door de warmte en het zout blijft achter. Daarna wordt het verwerkt. Het land heeft 78 provincies en de naam van de grootste Plaats is ook de provincienaam. Het is allemaal democratisch ingedeeld en de sociale verworvenheden gelden voor het gehele land. Het was voor ons al toerist een vriendelijk rustig land, de bevolking was rustig en ieder doet zijn ding!. Het laatste wat ik ook wel wil vertellen is “Het Boedisme”. We spreken over de Boeda’s. Grote beelden het ééne nog groter en mooier dan het andere.

 

Er zijn meer dan 37000 Tempels in het land. Groot. Heel groot en Mooi en Mooier. Alles wordt door offers van de mensen opgebracht. Voor alles wat met het Boedisme heeft te maken heeft wel een Offerbox/of bus. Er wordt klein en groot geld in gedoneerd!. Er zijn rijke mensen die zelf een Tempel offeren en er één laten bouwen. Als je het ziet: Voor ons ongelooflijk!. Alle Thaise mannen worden geacht een tijd als Monnik te leven en te handelen. De tijd is onbepaald. Kan zijn van een paar maanden tot jaren of het leven. Ze lopen op blote voeten of sandalen door de stad en halen hun eten voor die dag op!.Dat wordt hun gewoon gegeven!.Voor ons Christenen is het geen geloof!. Ik ben niet zo op de hoogte van alle wereld Godsdiensten maar één ding heb ik wel gezien: Ik heb nog nooit ergens zo veel mensen,van jong tot oud, zien knielen en bidden als in tempels in Thailand. Kortom we hebben een ongelooflijke reis gemaakt en van begin tot eind genoten. Je moet het zien en zelf beleven dat is het mooiste.

 

Tot slot hebben wij ook in Kanschanaburi de Erebegraafplaats, het Museum en de Birmaspoorlijn bezocht. We hebben ook het “Hellfire Museum” “bezocht en de “Hellfire pass” gelopen en gezien hoe de Krijgsgevangenen daar gewerkt,geleden en gestorven zijn. We hebben ook nog een treinrit gemaakt over de ooit gemaakte spoorlijn die nu is opgenomen in het gewone spoornet. Dit was voor mij persoonlijk iets wat ik mijn hele leven in gedachten had gehad.Ik heb dit nu van kortbij mogen beleven.

 

Ik weet dat ik veel heb vergeten te vertellen maar het is te veel. Ik kan alleen zeggen; Alles wat de “Stichting het Schone Streven”in de informatie en prospectus heeft gemeld en geschreven is waar!. De Reisleiders waren geweldig! Onze Frits heeft het meeste werk gedaan omdat hij uitgebreid kon vertellen over het land,de bevolking enz. Hij heeft er echt studie van gemaakt. Dit kwam natuurlijk ook door het makkelijke taalgebruik. De Gidsen konden goed met elkaar werken en “Joe” deed veel dingen op de achtergrond. Geweldig!.

 

Als laatste voor mij persoonlijk: Ik had de pech om een Bacteriële infectie in mijn rechter been te krijgen. Ik was met zomerschoenen naar Thailand gegaan. Dat was echter fout!. Goede wandelschoenen was beter geweest!. Door wandelen,trappen van Tempels betreden enz. had ik mijn “Teen” gestoten en een Blaar onder de Voet gekregen. Dit heeft een infectie opgeleverd waardoor ik toch in 3 plaatsen 4x in een “Bangkok Hospitaal”geweest ben. 2 x een infuus. Paracetamol voor de koorts en daarna Antibiotica tabletten. Ook steeds wondbehandeling. Ik heb zeer goede dokters en verpleegsters gehad die de wond behandeld hebben. Ik had een heel dik been en moest met het been omhoog in de bus zitten want de reis ging door. Ik mocht niet zwemmen. Dank zij die goede verzorging heb ik toch alle excursies, en bezoeken aan de zijde- en edelstenen industrie kunnen bezoeken.

 

Mijn dank gaat in deze dan ook speciaal naar onze reisleider Frits Roos want die heeft mij bijzonder goed geholpen en bij gestaan. Mijn behandeling in de zieken- huizen was goed,zeer goed. Alle roem!. De behandelingen moesten echter steeds ter plaatse betaald worden. Er moest “Cash” betaald worden. Dan ging hij weer met mijn vrouw naar de Pinautomaat om geld via de Pinpas te innen en bij de afrekening aanwezig te zijn!. Dat was nodig, want In Bangkok zou ik zonder zijn inbreng toch te veel hebben betaald. Dank zij zijn Talenkennis kon het terug gedraaid worden en ik moest de helft minder betalen. In “Hua Hin”kreeg ik nog een Trombose injectie mee. Die moest ik bij begin van de terugvlucht injecteren. Hij heeft ons allen van begin tot einde goed geholpen en heeft pas afscheid genomen toen we door de douane en naar het vliegtuig in Bangkok gingen.

Hij heeft ons nog wel gevraagd om in Holland meer en veel reclame te maken voor deze reizen want het is de laatste jaren steeds minder geworden met de Rondreizen naar dit bijzondere land.

 

Met dank voor eventuele plaatsing,Fam. Kik ,Vollenhove.