Reisverhalen

Reisverhalen

Bezoek de mooiste bestemmingen in Azië
Reizen in een aangenaam reistempo
Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiding
Bekijk onze Azië reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Reisverhalen

Sinds de oprichting van Stichting Het Schone Streven in 1990 hebben wij vele reizigers hun droomreis mogen aanbieden. Enkelen hebben hun ervaringen op papier gezet en naar ons toegestuurd, graag delen wij deze reisverhalen met u om een beeld te scheppen van hun belevingen.

Vakantie Borneo 19-09-07 t/m 12-10-07

Lees het verslag over de vakantie naar Borneo. Download hier het reisverslag in PDF.

Download hier het reisverslag in PDF.

 

Woensdag 19-09-07

7.08 uur de trein vanuit 's-Hertogenbosch naar Schiphol Amsterdam.

8.30 uur opgevangen door een medewerker van onze reisorganisatie "Het Schone Streven".

Vertrek vliegtuig naar Kuala Lumpur iets later dan verwacht, 12.45 uur ipv 12.00 uur.

Aankomst in Kuala Lumpur om 12.00 uur (Nederlandse Tijd) en 6.00 uur plaatselijke tijd. Het is dus 6 uur later dan in Nederland. En is het dus meteen een dag later en wel 20-09-2007.

 

Donderdag, 20-09-07

Om 8.15 uur vertrokken uit Kuala Lumpur naar Kuching. Een vliegreis van ongeveer 1,5 uur.Op het vliegveld de eerste ringgits gepint (4 ringgit is ongeveer 1 euro)

Vanaf het vliegveld naar het Hotel begeleid door een plaatselijke gids Ruby. Na een rit van 3/4 uur kwamen wij bij ons eerste Hotel Holiday Inn Resort Damai Beach aan.

Welkomsdrank met onze reisleider Freddy, vlug koffers op de kamer en naar het zwembad. Erg drukkend benauwd warm weer. Echt even wennen. De bar was niets nieuws kende we allemaal nog, tot we door een grote onweersbui verdreven werden.  Het is nu 18.45 en ga stoppen moeten om 19.00 uur gaan eten met onze groep van 25 personen. 

 

Vrijdag, 21-09-07

Vanmorgen na het ontbijt om 9.30 uur met de groep naar Sarawak Cultural Village, onder leiding van Ruby onze plaatselijke gids.

Het park bezocht met meerdere huizen met verschillende culturen. Daar ook de lunch gebruikt en om 14.00 uur waren we weer terug in het hotel, Park Sarawak Cultural Village lag op 5 minuten loopafstand van ons Holtel Holiday Inn. 's-Middags weer heerlijk aan het zwembad geweest en de zee bekeken, het hotel ligt aan zee, die erg kalm is en niet echt zout. Om 19.00 uur weer met de groep gegegeten.

Nog even wat gedronken aan de bar en even dit stukje schrijven,koffers pakken en een reistas voor een dag want morgen gaan we om 8.30 uur naar Bako National Park, waar we in lodges slapen geen warm water hebben, en de jungle in moeten. Dus ik stop nu want we hebben het nog druk. 

 

Zaterdag, 22-09-07

Vanmorgen vertrokken vanuit Kuching naar Bako National Park. De reis per bus duurde 3 kwartier en toen nog een half uurtje met de boot.  Aangekomen in het park zijn we gaan wandelen door de Mangrove op zoek naar neusapen, moeilijk te vinden waren eigelijk te vroeg. Om 14.30 uur de lunch gebruikt, de sleutel van het chalet gekregen en om 16.00 uur nog een korte wandeling door de mangrove te maken, en ja daar inderdaad neusapen gezien maar wel op afstand.Even een borreltje gedronken toen naar het chalet om om 19.00 uur aan te treden voor de barbecue. Daarna weer geborreld en om 23.00 uur naar het chalet om buiten op de veranda dit stukje te schijven. De chalets zijn vuil met alleen koud water. De wc en douche gebruiken samen met de buren. Nu gaan slapen want morgenvroeg 8.00 uur ontbijt daarna om 9.30 uur de volgende wandeling op zoek naar neusapen. Na 2 uur wandelen om 12.00 uitchecken en op weg naar kuching. 

 

Zondag, 23-09-07

Vanmorgen om 7.30 uur gewekt door buurvrouw Lucy. Lucy en John waren onze buren voor een nacht in ons "Chalet" zonder warm water en gedeelde douche en wc. Dit was echt behelpen. De kamer was vies. Aan de ontbijttafel stonden de volle asbakken van de vorig avond nog, nee werken hebben ze niet uitgevonden. Wij kwamen als laatste aan het ontbijt en er was werkelijk niets meer, maar goed, onze gids Raymond heeft het weer goed gemaakt door ons een prachtige Jungletocht voor te schotelen, weinig orchideen, maar een behoorlijke klimpartij. 

Om 11.30 uur nog snel even een koude douche en per boot terug naar het vaste land, dit ging niet echt soepel we raakte een steen/boom in het ondiepe water, schroef beschadigd, na even een kleine reparatie, konden we op halve kracht weer verder en kwamen weer als laatste aan de kant waar we aan de haven een lokale lunch kregen, die echt geweldig was. We kregen de varens te eten die de gids ons tijdens de wandeling aan ons had laten zien.

Om 12.30 uur de bus in op weg van Bako naar Kuching, een bustocht van 3 kwartier, waar we gedropt werden in het Holiday Inn, een wereld van verschil. Lekkere warme douche, en ja hoor de koffer van Kees was spoorloos. Na 5x aan de deur geweest is Kees zelf mee gaan zoeken en vond de koffer op 251, onze kamer heeft 215.

Joke Gerda en ik (Helma) zijn even gaan winkelen even een rugzak voor Nico en slippers. Toen zijn de heren op zoek gegaan naar een eetgelegenheid, en na de nodige pilsjes geen eetgelegenheid gevonden. Maar hebben 's-avonds na een wandeling toch een heerlijk Top spot seafoodrestaurant gevonden en geweldig gegeten. Afrekenen is altijd een probleem omdat de rekening gedeeld moest worden met andere reisgenoten. Onze rekening bedroeg niet schrikken E 37,50. 151 ringitt. voor 7 personen garnalen en liters Bier.

Even gestunt met internet, hopelijk komen de e-mails aan in Nederland.

Zo nu de koffers pakken, want na een nacht in het Holiday Inn, gaat we morgen naar het Hilton.gepakt met rugzak voor 3 dagen een ***** sterren hotel. in Longhouse resoert Batang Ai 6.15 uur wake-up coll. 7.00 uur eten 8.00 uur weg. richting Semonggok Rehabilitation Center (voor apen). 

 

Maandag, 24-09-07

Vanmorgen om 6.00 uur wake-up call. Koffers op de gang om 6.50 uur. 7.00 uur ontbijt en om 8.00 uur de bus in om te vertrekken naar Batang Ai. Een reistas voor 2 dagen meenemen.

Om 9.00 uur gearriveerd bij het Semenggoh Orang Oetan reabilitatie centrum, waar de Orang oetan wordt geleerd om zelf weer in het wild te overleven. We kwamen aan en zagen al een moeder met jong bij de ingang. De voederplaats werd minder druk bezocht nl 1 aap. Later bij het verlaten van het park zagen we er nog 2.

De bus in en een plaatselijke markt bezocht, daarna om 13.00uur lokaal gegeten.

Weer in de bus voor een tocht van 1,5 uur, daarna een oversteek met de boot van ongeveer 20 min. die ons naar het Hilton hotel bracht op een schiereiland, over de weg niet te bereiken, geen wegen beschikbaar, 156 trappen lopen en toen waren we bij het hotel gebouwd in longhouse stijl, in hout uitgevoerd met ongeveer 100 kamers. De kamers zijn vrij luxe met airco en een ruimebadkamer, voor de eerste keer 3 handdoeken voor 3 personen zonder te vragen.

Lekker douchen, koppie koffie en om 19.00 uur diner.

Het diner was zeer groots opgezet inclusief een barbecue buiten, en geweldig lekker.

Nog even nageborreld met Freddy de reisbegeleider (geen reislijder) hij lijdt er dus niet echt onder.

Nu 23.00 uur dit afsluiten want morgenvroeg om 8.45 vertrekken voor een bootreis naar een lokale stam en eten op het strand. 

 

Dinsdag, 25-09-07

Vanmorgen om 8.00 uur ontbijt, om 9.00 verzamelen en om 9.45 uur zaten we in 4 persoons kano's, voor een tocht van een dik uur over het stuwmeer richting Sepaya-stam. Een Longhouse met 52 gezinnen. Aangekomen werden we ontvangen door de vertegenwoordiger van de stam die ons verwelkomde met rijstwijn en rituele dansen met kapmes, en dames die voor ons een rituele dans opvoerde.

Alle gezinnen hadden een eigen winkeltje met eigengemaakte spullen, alles was identiek.

Door Freddy en Ruby is er voor de stam een pakketje gekocht bestaande uit koffie zeep tandenpasta tandenborstels enz. aangevuld door spullen die onze reisgenoten hadden meegebracht. Alles werd eerlijk verdeeld en de mensen waren er erg blij mee.

Na de dans en de verdeling op weg met de boot ca. 10 minuten de rivier af richting lunchplaats, die door de gids Ruby en de plaatselijke bevolking werd klaargemaakt op traditionele wijze.

Tijdens het bereiden van het eten, werd door de zoon van het stamhoofd mooie drinkbekers gemaakt uit bamboe, die ieder die wilde er een mee mocht nemen.

De rijst en kip werd in bamboestokken boven open vuur klaargestoomt en gebakken. Alles smaakte heerlijk.

Dit alles zittend op de stoeltjes die uit de kano gehaald waren.

De afwas werd gedaan in de rivier, waar wij ondertussen heerlijk een verfrissende duik namen. De rivier stroomt zo hard dat het helder en schoon was.

Na de lunch terug naar ons hotel, waar we om 1600 uur terug waren, onderweg hadden veel mensen moeite de oogjes open te houden, het was heel indrukwekkend en op het terras van het hotel nog even nagenbabbeld en een borretje tot besluit.

Vanavond om 19.00 uur afgesproken voor het diner. Als het buffet net zo goed is als gisteren gaan we ervoor. 

 

Woensdag, 26-09-07

Deze morgen na het ontbijt om 9.45 verzamelen in de lobby, om 10.00 uur vertrekt de boot weer om ons terug te brengen naar Kuching. Onderweg 2 x gestopt, 1x om de bamboe-orchidee te bekijken en 1x voor de peperstruik.

12.45 uur plasstop bij het lokaal restaurantje waar we op de heenweg de lunch gebruikt hadden.

13.10 vertrek , om om 14.30 uur te stoppen voor de lunch, nabij een watervalletje en vlindertuin.Na de lunch een woordje gesproken voor de chauffeur en gids Ruby. Door Freddy werd heel plechtig "zag 2 beren broodjes smeren gepredikt" en werd ze besprenkeld met een flesje water, met de woorden Domnes patos di mama's en di papa's. Volgens het ritueel kon Ruby kiezen tussen zingen en in het water gegooid worden, zij had al te kennen gegeven voor ons te zingen. Na het verzoek om allen te gaan staan zong zij voor ons het volkslied van Maleisie, wat erg indrukwekkend was, en ze daarmee zichzelf redde van een plons in het zwembad.

Om 16.15 uur weer terug in Holiday Inn hotel in Kuching.

Vanavond weer lekker naar het seafootrestaurant TOPSPOT en dan de koffer weer pakken.

Morgen vroeg op 6.15 uur koffers op de gang 7.00 vertrekken naar het vliegveld voor een binnenlandse vlucht om 9.00 uur naar Kota Kinabalu (Sabah). 

 

Donderdag, 27-09-07

Vanmorgen om 5.45 uur wake-up call 6.15 uur koffers buiten, even snel ontbijten en om 7.00 in de bus richting vliegveld van Kuching voor de vlucht van 9.00 uur naar Kota Kinabalu (Sabah). Koffers zelf door het scanapparaat laten gaan de handbagage door een tweede scanapparaat, alles oke tot we bij de douane aankwamen want toen Kees aan de beurt was sloot het luikje voor zijn neus en kon hij in een andere rij aansluiten!!

De vliegreis was kort ongeveer 1 uur. Aangekomen op Kota Kinabalu, koffers waren er snel, dus op weg naar de bus, maar geen bus geen gids.Freddy werd een klein beeeetje pissiggggg. bellen bellen bellen, heeft alle bekende smoesjes aangehoord, en na 1,5 uur was er dan toch de bus, en kwam er een beetje ontspanning op zijn gezicht.Volgens mij heeft hij er het meest mee geleden. Na 1/2 uur in de bus kwamen we aan bij het hotel, kamers eenvoudig maar schoon. (Momenteel wordt het park uitgebreidt met prachtige kamers). Er is een zwembad, en lopen zo het strand op de zee in.

Heerlijke lunch gehad, toen even aan het zwembad waar we een mals buitje kregen, heerlijk op de veranda koffie gedronken. Internet is hier moeilijk 1 aansluiting en 10 wachtende voor u.

Vanavond heelijk sate gegeten in het restaurantje aan zee. Even doorgezakt met Freddy, Piet, Kees, Harry en ik (Helma). Om 0.30 uur toch maar ons koffertje opgezocht want morgen om 10.00 uur gaan we met de boot naar een eilandje waar we heerlijk kunnen zwemmen en snorkelen. 

 

Vrijdag, 28-09-07

De gehele avond en nacht geregend, dus snorkelen zit er niet in. tropische buien.

Tijdens het ontbijt te horen gekregen dat dit dus inderdaad niet door kan gaan,dus maar even kijken of we kunnen internetten. Ja hoor, eerst een mailtje naar TIM die vandaag 3 jaar wordt, en mail van Jolanda gelezen dat het koopcontract nog niet maar waarschijnlijk maandag 1-10-07 wordt getekend toen nog eentje naar Monique met een kort verslagje van hier.(kosten 3 ringgitt ongeveer 0.75 euro)

Vanmiddag gaan we, na onze lunchbox,die eigenlijk voor het snorkelen bedoeld was,te hebben verorberd met een schuttle-busje naar Koto-kinabalu 10 ringgitt pp. om ons weer eens even uit te leven in de grote stad. Het is inmiddels weer droog en het wordt al weer wat benauwd.

's-middags inderdaad lunchbox op.Om 14.00 uur met het busje naar Koto Kinabali. Om 1630 uur terug en ook hier kennen ze file. Na het stadten happy hour tot het diner. Toen de koffers pakken en een reistas voor 3 dagen, worden morgen om 4.30 gewekt om 5.00 uur ontbijt om 6.00 uur met de bus naar het vliegveld waar we om 7.30 gaan vliegen richting Sandakan. Een vlucht van 40 minuten. 

 

Zaterdag, 29-09-07

Vanmorgen om 4.30 inderdaad gewekt, en volgens schema inderdaad in Sandokan aangekomen om 9.00 uur waar gids Ben stond te wachten.

De eerst stop was het orang oetan rehbilitatiecentrum met de naam Sepilok. Veel apen gezien kwamen ze zelfs in de wandelpaden tegen en waren niet echt ongevaarlijk. Om 10.00 uur voedertijd was een lust om te zien hoe ze in grote hoeveelheden uit alle hoeken en kanten kwamen voor het bijvoederen.

Om 11 uur weer de bus in, even een stop bij een grote supermarkt, toen richting onze lodges. Het was een busreis van 2,5 uur over een weg die we de hele vakantie niet meer zullen vergeten. Maar als je eenmaal na 10 minuten varen de mooie kamers ziet, denk je al weer wat milder.

Om 14.30 uur de lunch gebruikt, even naar de kamer om om15.45 weer aan te treden om met Freddy en gids Ben de eerste korte tocht door de jungle te varen.

Om 19.00 uur diner, nadien fotovoorstelling bij ons op de kamer, en we zagen veeeeeeeeel apen.

Morgen worden we om 6.30 uur verwacht voor de tweede rondvaart in onze kano's dus nu snel slapen morgen weer vroeg dag. 

 

Zondag, 30-09-07

Vanmorgen vroeg opgestaan. 6.00 uur. Een ochtendrondvaart gemaakt tot 9.30 uur . Voor diegene die toch de junglewalk wilde doen zijn, na een stuk met ons te zijn opgevaren op de KINA BATANAN rivier uitgestapt voor de wandeling. Na de vaartocht c.q wandeltocht de lunch gebruikt.

Vandaag is Nico jarig, alweer 63 jaren jong, wilde er geen rugbaarheid aan geven maar wij wilde het toch niet zomaar voorbij laten gaan. Enkele flessen wijn op de kop getikt en Joke had in Nederland al etiketten gemaakt van het merk Chateau Houtkoop. De flessen versiert met balonnen en het feest kon beginnen. Deze hapening werd uitgesteld tot de tweede boottocht van 15.30 uur. Van Het Schone Streven kreeg Nico een leuke Cd van Borneo van de jungletocht.

Voor het diner even gezellig bij elkaar gezeten en even geproost op zijn verjaardag.Freddy als enige gast buiten ons zevenen, druk genoeg en volgens ons kon Nico dit wel waarderen.

Toen weer snel aan het diner om 19.30 uur want een half uurtje later weer de boot in om krokodillen te zien. Nou die waren ver te zoeken 2x een paar oogjes gezien die bij een krokodilletje hoorde, maar ja de tocht was leuk zeer aparte ervaring zo in het donker en alleen schijnwerpers.

Al met al een geslaagd verblijf in BAKIL MELAPI LODGE in Sukau.

Morgen weer vroeg op, de bagage moet om 7.00 uur aan de steiger staan die als eerste naar het "vaste land" gaan waarna we ontbijten en weer over de slechte weg terug naar Sandakan waar we een overnachting hebben. 

 

Maandag, 01-10-07 

Vanmorgen weer vroeg uit de veren, 7.00 koffers klaarzetten, ontbijten en met de bootjes over de Kina Batanan rivier, (MATAPIGA GEBIED) weer terug naar de wal waar de bus al netjes stond te wachten om ons over diezelfde slechte weg van 2 dagen geleden terug te brengen, met een tussenstop voor een bezoek aan de GOMANTONG GROTTEN, waar veel volgenestjes (voor in de soep) vandaan komen. Er zaten in de grotten ook duizenden vleermuizen en minstens evenzoveel kakkerlakken, alles onder de uitwerpselen en de stand van amoniak kwam je tegemoet. Al met al viel de stank ons nog niet tegen. 

Na een uurtje in het park te hebben doorgebracht weer de bus in, verder over de slechte weg richting Sandakan, waar we om 13.00 uur arriveerde en om 14.00 uur de luch hebben gebruikt, om 15.00 uur een stadstour gemaakt met een bezoek aan de Chineese tempel genaamd PUU-JIH-SHIH, verder met de bus langs de stad op palen, (waterdorp) waar armoedige maar ook mooie huizen stonden, verder nog even over de lokale markt gelopen. De dag hebben we beeindigd met een geweldig etentje dat door Nico en Gerda werd aangeboden ivm de verjaardag van Nico (gisteren). Nog even koffie (borreltje/pilsje gedronken op de kamer, Piet een mail naar huis gestuurd en ik weer even het dagverslag gemaakt.

Morgen 5.30 wake up call. Gaan om 7.00 uur naar het vliegveld voor onze laatste binnenlandse vlucht richting Kota Kinabalu. 

 

Dinsdag, 02-10-07

Vanmorgen de wake up call om 5.30 uur, ontbijt in Hotel Sandakan in Sandakan. Om 6.00 uur ontbijt om vervolgens om 7.00 uur door de chauffeur en gids Ben naar het vliegveld gebracht te worden voor onze laatste binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu, vertrektijd 8.50 met een vliegtijd van 40 min. was het opstijgen en dalen, een afstand van 360 km.

Al vroeg weer in Kota Kinabalu waar onze gids Dell alweer stond te wachten voor onze tour door de stad. Als eerste werd er gestopt bij het Sabah museum zowel buiten als binnen was er de historie van het land te zien o.a. de leef- en woongewoontes. Vervolgens naar het regeringsgebouw, het hoogste gebouw in KK, de Moskee (City Moskee)alleen aan de buitenkant gezien, was gesloten voor toeristen tijdens de ramadan. De chineese tempel(Pothotze tempel) wel van binnen bekeken. Toen lekker gaan eten in een lokaal restaurantje (genaamd Kam Boh seafood) voor 200 ringitt (50 euro) hebben we met 7 personen gegeten en gedronken.

Naast het restaurantje een supermarkt dus even inkopen doen voor het verdere verblijf op ons vakantiestekkie. Een tray bier en cola was voor de plaatselijke verkoper wel erg vreemd.

Met de bus toen naar het hotel, waar de koffers al op de kamer stonden, even de eerste troep opgeruimt, toen lekker het zwembad ingedoken, het was weer warm, Dell(gids) vertelde dat het 's-morgens van 2.00 tot 5.00 uur weer erg zwaar weer was geweest, veel regen en nog meer wind.

Even onze mail nagekeken in de lobby van het hotel, douchen en natuurlijk weer eten.

Morgenvroeg om 8.30 worden we opgehaald voor een tocht per boot naar een eilandje waar we allerlei watersportactiviteiten kunnen doen, ik ben benieuwd en schrijf het morgen. 

 

Woensdag, 03-10-07

Vanmorgen om 6.30 uur opgestaan om 7.00 uur ontbijt om om 7.30 uur in de bus te zitten, we werden weer door Dell (de gids) wakker gepraat over de bijzonderheden van de stad. Na een 1/2 uurtje bij de boten gearriveerd die ons in no time naar het eilandje Pulau Manukan bracht waar we de dag zouden doorbrengen. Eenmaal op het eiland werd er nog de nodig dingen verteld wat er allemaal gedaan kon worden op het eiland, oa. snorkelen para-sailen duiken enz. vanaf 12.00 uur tot 14.00 uur was het buffet open aan het strand, nee zo mooi en goed verzorgd hadden wij niet verwacht aan het water, sate, krab, garnalen enz, enz. te veel om op te noemen. 

Piet, kees, harry en ik (Helma) zijn wezen snorkelen. De knieen opengehaald aan het koraal, maar het was zeker de moeite waard, een verscheidenheid aan vissen en veel moois wat je je niet voor kan stellen als je over het water kijkt!!. Piet en ik hebben nog geparasaild prachtig van de boot af zo de lucht in. Kees heeft gefilmd en gefotografeerd. Van de groep zijn er ook nog 3 personen wezen duiken oa. Freddy de reisleider.

Om 15.00 uur de laatste boot naar het vaste land weer genomen en kwamen voldaan en moe in het hotel terug. Jammer dat Gerda en Nico er niet bij waren. (Gerda beetje ziek). Een prachtige dag voor allemaal. 

 

Donderdag, 04-10-07

Vandaag staat de dagexcursie naar het Kinabalu Nationaal park op het programma, waar een verscheidenheid aan planten te zien is Het park ligt aan de voet van de 4101 meter hoge Mount Kinbalu, er zouden 1000 soorten orchideeen zijn en de grootste bloem Rafflesia met een doorsnee van meer dan een meter. Aangezien het park op een afstand van 2,5 uur bussen ligt hebben nico gerda kees harry en ik besloten om niet 5 uur in de bus te zitten om bloemetjes te gaan bekijken.

De groep zou rond de klok van 17.00 uur weer terug zijn, maar onderweg was een ongeval gebeurd en de weg was gestremd en kwamen de bloemensnuffelaars pas na 18.00 uur terug in het hotel.

De thuisblijvers hebben heerlijk aan het zwembad gelegen en geluierd deze dag.

Wat de bloementuin betreft; iedereen had er wel iets meer van verwacht, mede omdat de grootste bloem die eens in het jaar 7 dagen bloeit, nu ook niet openstond. (dit zou het wel mooi gemaakt hebben). 

 

Vrijdag, 07-10-07

Vandaag met de boot van het hotel naar Dinawan gegaan om te snorkelen. Deze is vorige week niet doorgegaan omdat het zo regende. Freddy heeft bij de general manager van het hotel kunnen regelen dat dit vandaag alsnog gebeurde. Dit weer inclusief een lunchbox. Prachtig eiland met een verlaten strand helemaal alleen voor jezelf. Lekker wezen snorkelen en gewandeld.

 

Zaterdag, 06-10-07

Vandaag een lummeldagje gehad aan het zwembad. om 16.30 uur de groep uitgezwaaid voor hun zit het er al weer op, wij hebben nog een paar dagen de tijd om bij te tanken voor wij weer naar het vliegveld gaan. 

 

Zondag, 07-10-07

Zondagmorgen om 9.00 uur met de schuttlebus naar de zondagmarkt in Kota Kinabalu, straten voor met dezelfje kraampjes van kleding, souveniers , parels en groentes. Op zijn hollands gegeten bij Burger King, om 14.45 uur snel in het busje weer naar het hotel, we hielden het allemaal wel voor gezien.

's-avonds nog even een mail aan Freddy gestuurd met zijn foto aan het zwembad. Verder een rustige avond aan het hotel. 

 

Maandag, 08-10-07

Toch nog even met de schuttlebus terug naar de stad. Nico en Gerda wilden graag nieuwe koffers kopen, en de rest plankjes (een soort puzzel) waarvan mooie figuren gemaakt konden worden.

Met de koffers geslaagd, zelfs Kees heeft een nieuwe gekocht, Gerda en ik moesten nog even een tasje kopen, met de Taxi naar huis, toen weer lekker even aan het zwembad gelegen.

's-Avonds om 19.00 uur naar het Visrestaurant gebracht door het hotelbusje en om 21.00 uur weer opgehaald door de kok van het hotel waar wij verblijven, hoe gek kan het lopen. Het eten was geweldig grote gebakken garnalen in knoflook, gember of wat je maar wilde (heeeerlijk). Het restaurant zag er net zo uit als in China, zo van aanwijzen welke vis je wil en ze slaan de vis meteen achter zijn oren(kiewen), gelukkig was dit niet zo deze keer en we hebben echt genoten van het eten.

's-Nachts gaat de telefoon van Kees, ja hoor Freddy of het gelukt was om nog iets te boeken, was nog maar amper thuis en was al vergeten dat het hier midden in de nacht is (uit het oog uit het hart). Berichtje teruggedaan dat het via Dennis niet gelukt is, maar wel via Dell, Dell belde terug dat het via het bureau 190 ringitt PP was. en hij ons woensdag om 8.30 uur komt halen, op dezelfde voorwaarde als wanneer we met de groep zijn geweest. 

 

Dinsdag, 09-10-2007

Vanmorgen Piet Kees en Harry een uurtje langs het strand wezen wandelen, de rest lekker geluierd aan het zwembad, even uitrusten voor morgen, worden om 8.30 opgehaald voor een dagje snorkelen op het Pulau Manukan. 

 

Woensdag, 10-10-07

Vanmorgen om 8.30 uur stond Dell al te wachten om ons naar het eilandjePulau Manukan te brengen, half uurtje met de bus. Daar aangekomen wachten op het vertrek van de boot.

Om 9.30 uur was het zover, 20 min. varen, de boot knotste over de golven heen, de zee was erg ruw.

Aangekomen meteen gaan snorkelen. Nico en Gerda nog wezen parasailen. Nico als eerste alleen (ivm gewicht), dit ging goed dus Gerda mocht er ook bij. Kees alles gefilmd en foto's gemaakt. Gerda vond het erg leuk, maar de weersomstandigheden zorgden ervoor dat haar maag ging opspelen en het ontbijt van Gerda de lunch voor de vissen werd. Eenmaal weer vaste bodem onder de voeten ging het een stuk beter.

De barbecue was weer prima, broodjes bewaard en in colaflesjes gedaan om te gebruiken als visvoer. Dit kende de vissen, bij het zien van het flesje werden we omringd door honderden vissen, eerst wat angstig, Kees in zijn vinger gebeten door een vis.

Om 15.00 uur weer met de boot naar het vaste land, de wolken pakte zich samen en halverwegen de bootoversteek, viel het er met bakken uit.(echt een tropische bui, de behoorlijk hard aankwam omdat de boot met 60km per uur voer.

Aangekomen op het vast land, geen bus, Dell, bellen bellen bellen, (het leek Freddy wel). bus had stukken, na 3 kwartier kwam er een andere bus. Dus al met al een goede afloop van een prachtige dag snorkelen. 

 

Donderdag, 11-10-07

Vanmorgen na het ontbijt even het reisverslag bijwerken, aan de balie gevraagd of we de kamer mochten houden tot we vanmiddag om 16.30 uur opgehaald worden. Dit is geen probleem mogen de kamen tot 16.00 uur houden. Nu gaan we de koffers pakken en nog een paar uurtjes aan het zwembad genieten. Om 16.30 uur stond Dell met een grote bus om ons naar het vliegveld van Kota Kinabalu te brengen, voorspoedige reis om goed vijf uur al op het vliegveld, koffers door de scan, geen problemen. Vertrek vliegtuig om 19.30 uur, na 2 uurtjes vliegen aangekomen op Kuala Lumpur, daar 3 uurtjes wachten, erg ontspannen want de koffers waren doorgelabeld, dus daar hadden we geen omkijken naar. Ons laatste geld opgemaakt aan wat te eten en een lekkere fles whisky, dus bij de laatste douanepost toch even de handbagage van Kees open om te kijken of de whisky verzegeld was, geen problemen verder.

Om 23.30 inchecken voor een vliegduur van 12,5 uur. om met een tijdsverschil van 6 uur (vroeger) in Nederland om 6.35 uur te landen op de luchthaven Schiphol. De vliegreis goed en rustig verlopen, koffers waren er binnen een kwartier, afscheid genomen van Joke en Piet, nog even koffie met een hapje gedaan met Gerda en Nico.

Kaartjes gekocht voor de trein naar 's-Hertogenbosch. Zouden de trein nemen van 9.10 uur (dit ivm kortingrijden). Op het station aan gekomen stond er een trein (8.45 uur) stond er een trein klaar richting Eindhoven, via 's-Hertogenbosch, zonder na te denken stappen wij in de trein, zitten er goed en wel in wordt er omgeroepen dat mensen met kortingskaarten pas vanaf 9.00 uur mochten reizen op die kaart. Stom stom, bij Amster-zuid hup de trein uit, en wachten tot de trein naar 's-Hertogenbosch kwam, dit was de oorspronkelijke trein die we hadden moeten hebben. Toen kwam de conducteur, en vertelde Kees dat hij op zijn voordeelkaart, behalve vanaf 9.00 uur, niet op maandag en vrijdag mocht reizen, behalve in de maanden juli en september, Ja het wordt er niet makkelijker op. Kees in Utrecht de trein uit, om een kaartje te kopen (dit op aanraden van de conducteur, die hem vertelde dat hij daar precies 5 minuten voor had.

Al met al een hectische reis naar huis, In de trein geprobeerd Bertus te bellen, lukte niet. We waren vrijdag 12-10-07 om 10.30 uur op het station, waar Henk ons heeft opgehaald.