Volledig Verzorgde Reizen naar China

Volledig Verzorgde Reizen naar China

Beklim de Chinese muur
Inclusief vluchten, accommodatie en excursies
Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiding
Bekijk onze Reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

China informatie

China is een fascinerend land met een gevarieerd aanbod aan cultuur en natuur. Keizerlijke gebouwen en boeddhistische tempels worden afgewisseld door immense rijstterrassen en ruige bergen. De bevolking is vriendelijk en het eten is er heerlijk. De vele minderheden in het zuiden geven China kleur. En steden als de hoofdstad Beijing en de wereldstad Shanghai geven China zijn internationale uitstraling. 

Fascinerend China

De oppervlakte van China is 9.6 miljoen km2 het aantal inwoners is 1.3 miljard. China is een immens groot, maar zeer fascinerend land met vele contrasten. Tijdens een reis door China wordt u deelgenoot gemaakt van de ruim 4000 jaar oude geschiedenis, eeuwenoude cultuur en de mooie natuur.

 

Geniet van de levendigheid van het straatleven en van de prachtige monumenten zoals de Chinese Muur en de Verboden Stad in Beijing, het Terracotta Leger in Xi`an, het prachtige karstgebergte in Guilin en in het oosten de mooie tuinen in Suzhou en als afsluiter de stad Shanghai dat meer inwoners heeft dan Nederland. Laat u verbazen en verrassen door dit veelzijdige land.

 

Bevolking

China heeft ongeveer 1,3 miljard inwoners, dit is maar liefst een vijfde van de wereldbevolking. Hierdoor is China ook het land van de miljoenensteden met bijbehorende drukte. Naast de Han Chinezen die 92% van de bevolking uitmaken, zijn er ook nog zo'n 56 verschillende minderheden die vooral aan de grenzen wonen.

 

Godsdienst

Doordat er in China zo veel mensen wonen zijn er ook verschillende soorten geloven. De drie grootste godsdienstige stromingen in China zijn het Boeddhisme, het Confucianisme en het Taoïsme.

 

Taal

In China worden meerdere talen gesproken. De meest gesproken taal is het Mandarijn Chinees en op lokale schaal wordt ook Kantonees gesproken. Daarnaast kunt u met Engels steeds beter terecht.

 

Klimaat 

Wat betreft weer en klimaat is China een land van contrasten. Wat betreft temperatuur kunnen er binnen China op hetzelfde moment grote verschillen ontstaan. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de winter als in de zomer mogelijk. Ook lokaal zijn de contrasten tussen de seizoenen soms zeer groot. Zo zorgt het woestijnklimaat in het noorden voor flinke kou in de wintermaanden terwijl het in de zomer gemakkelijk maar liefst 30 tot 40 graden boven nul wordt. 

 

Klimaattabel China (Beijing)

 

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Max. temperatuur

2

4

11

20

27

31

31

30

26

19

10

3

Zonuren per dag

7

7

8

8

9

9

7

7

8

7

6

6

Dagen met neerslag

2

3

4

5

6

9

14

12

7

6

5

2

Bovenstaand: het gemiddelde temperatuur weer (klimaat). Bronnen: Weeronline en klimaatinfo.

 

Tijdverschil

Het tijdverschil met China is in de zomer 6 uur en in de winter 7 uur later dan in Nederland.

 

Flora en Fauna

Dankzij de verschillende klimaatzones die China kent is het een land met een verscheidenheid aan flora en fauna. Zo wordt het landschap in het noorden gedomineerd door woestijnen. Het contrast met het midden is groot, dit is een mix van rijstvelden, theeplantages en prachtige subtropische bebossing afgewisseld met gebergte, zoals het adembenemende Karstgebergte bij Guilin.

 

Omdat China een overbevolkt land is zijn de natuurgebieden geïsoleerd geraakt. U zult van de dieren dan ook niet veel zien, maar toch kent China nog altijd diverse diersoorten. De meest bekende is natuurlijk de reuzenpanda. Verder zijn er onder andere olifanten, tijgers, apen en diverse vogelsoorten.

 

Het droge noorden 

Noord China bestaat vooral uit hoogvlaktes zonder significante bergtoppen. Hier heersen vooral woestijn- en steppeklimaten met droge koude winters en warme tot hete zomers. In de wintermaanden is de invloed van de Siberische kou goed merkbaar waardoor temperaturen op de hoogvlaktes dalen naar min twintig tot min dertig graden. Op de laagvlaktes in het noordoosten is het een stuk minder koud. Daar liggen de temperaturen in de wintermaanden rond het vriespunt. Veel neerslag kent het noordelijke deel van China niet. De hoeveelheden op jaarbasis variëren van een kleine honderdvijftig millimeter langs de grensgebieden met Mongolië tot ongeveer zevenhonderd millimeter in de natste gebieden van de laagvlaktes in het oosten. De meeste neerslag valt in de zomermaanden; in de winter zijn de neerslaghoeveelheden het laagst en gaat het in de meeste gevallen om sneeuw. Lokaal en in extreme gevallen kunnen er echter wel redelijk grote hoeveelheden sneeuw vallen langs de kust. Met ongeveer drieduizend zonuren per jaar behoort het noorden van China tot de meest zonnige gebieden van Azië en zelfs ter wereld. 

 

Het bergachtige westen 

Het westelijke deel van China is een combinatie van bergen en woestijnen. Hier vind je het Himalayagebergte met de hoogste bergtoppen ter wereld in een ruig landschap dat afgewisseld wordt met groene glooiingen en een groot aantal rivieren. Hier vind je hoofdzakelijk hooggebergteklimaten (type EH) en in de lager gelegen gebieden overheersen steppeklimaten, woestijnklimaten en aan de oostzijde van de Himalaya het eerder beschreven Chinaklimaat. De wintermaanden zijn in de hele westelijke helft van China koud te noemen. In de noordelijke woestijngebieden vriest het gedurende de winter tien tot dertig graden. Meer zuidelijk liggen de temperaturen wat hoger zolang je niet boven de 3500-4000 meter uitkomt. Met gemiddeld min tien graden voor de gebieden onder de vierduizend meter is de winter in de Himalaya nog redelijk te doen. De hoge toppen kunnen echter wel extreem koud worden en in combinatie met ijle lucht en soms zeer harde winden uit het koelere noorden zijn de omstandigheden daar vaak zeer zwaar voor mens en dier. Na een vrij korte lente is er een omschakeling naar een warme en zonnige zomerperiode. Warme lucht wordt vanuit het westen aangevoerd en zorgt voor temperaturen die naar zomerse waardes van 25 tot 30 graden stijgen, uiteraard met uitzondering van de hoge bergen waar de temperatuur een stuk lager ligt. Op de hoge bergtoppen is sprake van eeuwige sneeuw. In de maanden maart, april en in mindere mate februari staat deze regio bekend om de stofstormen. Deze stormen ontstaan door het ontdooien van de bevroren grond. Het zand en stof dat door de wind meegevoerd wordt kan over grote afstanden zorgen voor een zeer beperkt zicht en een lucht die grijs, geel of zelfs zwart kleurt. 

 

Moesson en wind in het zuidoosten 

Het zuidoosten van China kent de kleinste verschillen wat betreft temperaturen in de zomer en die in de winter. Vrijwel de hele regio is vrij van vorst overdag en voor nachten met nachtvorst moet je vooral in het binnenland zijn (Wuhan, Dongtingmeer, Suizhou, Changsha). Langs de kust vriest het nooit (zuiden) tot zelden (oosten). Sneeuw vind je vrijwel alleen maar op de oostelijke laagvlakte van China. In de zomer is het warm tot zeer warm in het zuidoosten van China. De dagtemperaturen liggen dan gemiddeld tussen de dertig en vijfendertig graden. Deze temperaturen zijn vrij constant en kent weinig uitschieters naar boven of onder. Ook 's nachts is het warm met minimumtemperaturen die zelden onder de 22-25 graden uitkomen. In combinatie met een aanzienlijk hogere luchtvochtigheid is het drukkend warm in de zomer. De zomer is ook de moessonperiode. Tijdens deze regentijd vallen er aanzienlijke hoeveelheden neerslag, met name langs de zuidoostelijke kustgebieden kan er flink wat regen vallen. De natste gebieden in deze regio meten gemiddeld tweehonderd tot vierhonderd millimeter neerslag per maand in het zomerseizoen. Lokaal kunnen deze hoeveelheden incidenteel flink opgevoerd worden onder de aanvoer van tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat in deze regio loopt van juni tot en met november kunnen er meerdere orkanen China bereiken. Vaak blijft de ellende beperkt tot de kustgebieden omdat de orkanen eenmaal boven land snel in kracht afnemen. 

 

PEKING

Apr.

Mei

Juni.

Juli.

Aug.

Sep.

Okt.

Gem. temperatuur overdag

16

22

27

28

27

23

15

Gem. aantal uren zon per dag

8

9

9

7

7

8

8

Gem. aantal dagen met regen

3

4

5

8

7

5

2

 

SHANGHAI

 

Apr.

 

Mei

 

Juni

 

Juli

 

Aug.

 

Sep.

 

Okt.

Gem. temperatuur overdag

16

22

25

29

29

25

20

Gem. aantal uren zon per dag

5

6

5

7

8

5

6

Gem. aantal dagen met regen

8

8

9

7

7

8

6

 

HONG KONG

 

Apr.

 

Mei

 

Juni

 

Juli

 

Aug.

 

Sep.

 

Okt.

Gem. temperatuur overdag

23

27

28

30

29

28

26

Gem. aantal uren zon per dag

4

5

5

8

7

7

8

Gem. aantal dagen met regen

8

13

18

17

15

12

6

 

LHASA (Tibet)

 

Apr.

 

Mei

 

Juni

 

Juli

 

Aug.

 

Sep.

 

Okt.

Gem. temperatuur overdag

11

14

18

18

17

15

12

Gem. aantal uren zon per dag

8

8

9

7

7

8

9

Gem. aantal dagen met regen

0

2

6

10

7

5

1

 

Geografie

Een groot deel van de oppervlakte van China is bedekt met bergen (43%) en hoogvlakten (26%). Laagvlakten en bekkens beslaan 31% van het land. De Chinese kust heeft een totale lengte van 18.000 km, maar er zijn niet veel stranden. 

 

Geschiedenis

De geschiedenis van China wordt vooral gedomineerd door een sterke bureaucratisering van het bestuur, het alom aanwezige confucianisme en de dynastieën. In de eerste helft van de 20e eeuw viel het doek voor het keizerlijk huis en sinds 1949 is China een volksrepubliek onder leiding van de CCP. Na de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in 2001 moest China zijn markt openstellen voor het buitenland. 

 

Staat en politiek

China is opgedeeld in 22 provincies, vijf autonome regio's en vier steden met een eigen bestuur, waaronder de Speciale Bestuurlijke Regio's (SBR´s) Hongkong en Macau. 

 

Economie

China zit officieel nog in de beginfase van het socialisme, dat door middel van de zogeheten vier moderniseringen tot een Chinees socialisme moet worden omgevormd. China richt zich niet alleen steeds meer op de productie van hightech artikelen, maar ook op de ontwikkeling daarvan. Naast modernisering van industrie, landbouw, wetenschap en techniek, speelt de ontwikkeling van toerisme een belangrijke rol. China doet er alles aan om in 2020 de belangrijkste toeristenbestemming in Azië te worden. 

 

Bevolking en Taal

China is een land met een bijzonder gevarieerde bevolking. Zo zijn er maar liefst 56 erkende minderheden en bestaat 92 % van de bevolking uit Han-Chinezen. De minderheden onderscheiden zich niet alleen van de Han maar ook van elkaar. Dit komtonder andere door de verschillen in leefomgeving, taal, godsdienst en economische factoren.

 

Religies

Sinds de jaren tachtig is het belijden van een godsdienst (met een aantal beperkingen) toegestaan. Officieel zijn de chinezen atheïsten. Belangrijke religies zijn het Boeddhisme, het Lamaisme, het Taoïsme, het Islamisme en de volksreligie: een mengeling van boeddhistische, taoïstische en regionale geloofsovertuigingen.

 

Natuur en Milieu

China heeft de omvang van een continent en daardoor een zeer gevarieerd landschap. De hoogste bergen ter wereld, uitgestrekte hoogvlaktes, vruchtbare bekkens en laagvlakten, reusachtige woestijnen, machtige rivieren en ondoordringbare wouden vormen het leefgebied van bijzondere flora en fauna, die in natuurreservaten, nationale parken en natuurbeschermingsgebieden worden beschermd.
In grote delen van China worden grote temperatuurverschillen gemeten. In de lente en de zomer is er een duidelijke grens tussen gebieden met en zonder moesson in het oosten en het westen en in de winter bestaan er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden: de ijzige winter bepaalt dan het klimaat in Noord-China, tot diep in het zuiden.

In de prachtige, gevarieerde natuur van China is een rijk en goed behouden planten en dierenwereld ontstaan. China bezit de grootste plantenrijkdom van alle gematigde zones ter wereld. Talrijke vruchten die niet meer uit ons dagelijks menu zijn weg te denken komen oorspronkelijk uit China, zoals citroenen, sinasappelen, grapefruits, abrikozen, perziken en kiwi's. Hetzelfde geldt voor veel tuinplanten en bloemen als de sering, pioenroos en de roos die in geen enkele West-Europese tuinen ontbreken en eveneens oorspronkelijk uit het rijk van het midden komen. 

Door de toenemende milieuvervuiling als gevolg van de snelgroeiende economie en de vaak ongecontroleerde houtkap zijn uitgebreide herbebossingsprogramma's, het organiseren van boomplantdagen en de oprichting van de 'Grote Groene Muur', een 7000 km lange bomengordel van Noordwest- tot Noordoost China, de maatregelen die het milieu moeten redden.

 

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties in China niet verplicht zijn, worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en soms buiktyfus wel aanbevolen. Daarnaast wordt voor bepaalde gebieden het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Voor actuele informatie adviseren we u om minimaal twee maanden voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, Thuisvaccinatie.nl of de plaatselijke GG&GD. Via onze website kunt u bij ‘Links’ informatie vinden over Thuisvaccinatie.nl.

 

Visum

Reizigers die naar China reizen dienen, ná ontvangst van de papieren die wij omstreeks 6 weken voor vertrek toesturen, een visum aan te vragen. Kijkt u op de volgende website: www.visumcentrale.nl/schonestreven.

Onze gespecialiseerde reizen