19 Dagen Bali - Sulawesi Volledig Verzorgd

19 Dagen Bali - Sulawesi Volledig Verzorgd

Dwaal over Bali per fiets
Snorkel bij tropisch Menjangan eiland
Beleef een Boottocht over het Tempemeer
Boek nu
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Beleef Bali en Sulawesi 19 dagen

Bali is een van de mooiste en meest veelzijdige vakantiebestemmingen van Zuidoost-Azië. De bijnaam ‘Godeneiland in de Gordel van Smaragd’ laat menigeen direct naar Bali reizen. Kom genieten op het prachtige eiland met de mooiste zandstranden, de ruige vulkaanlandschappen en uitgestrekte rijstvelden.

 

Sulawesi (het vroegere Celebes) is één van de grotere eilanden van Indonesië. Het is in grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km2. Het eiland telt ongeveer 15 miljoen inwoners en is ingedeeld in zes provincies. De ongerepte regenwouden, kristalheldere meren, majestueuze vulkanen, uitgestrekte witte zandstranden en gastvrije bevolking biedt ieder wat wils. Toch staat het toerisme op dit eiland nog in de kinderschoenen.

Beleef Bali en Sulawesi 19 dagen

Bali trekt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog het grootste aantal toeristen van alle eilanden in de archipel. De Balinezen, die circa 2 procent van de Indonesische bevolking uitmaken, hebben een unieke cultuur. De eilandbewoners zijn niet alleen vriendelijk en zeer begaafde kunstenaars, maar leven volgens de regels van de hindoeïstische godsdienst en nemen de rituelen in acht die horen bij de levensfasen en de cycli van de landbouw. De cultuur is slechts één aspect van de grote aantrekkingskracht van Bali, naast de bijzondere kunstvormen, betoverende landschappen, prachtige stranden, en letterlijk duizenden tempels.Buiten de toeristengebieden ligt een aantal dorpen waar de tijdloze geest van Bali voortleeft. Hier is kunst een authentiek onderdeel van het dagelijks leven.

Indrukwekkende landschappen en de opmerkelijke bevolking zijn de kenmerken van het eiland Sulawesi. De kustgebieden en het laagland worden bewoond door de Boeginezen, die altijd befaamde zeevaarders en scheepsbouwers zijn geweest. De hoofdstad van Zuid Sulawesi, Makassar is een grote moderne stad met circa 1,5 miljoen inwoners. Geniet van de indrukwekkende kalksteengebergte van Maros, gelegen nabij het nationale park Bantimurung. Hier kunt u wandelen door rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische rotstekeningen. Dit zijn nog maar enkele hoogtepunten die Sulawesi te bieden heeft. Samen met de natuur die rijk is aan bergen, vulkanen, plantages, warmwaterbronnen, stranden en indrukwekkende oerwouden zorgt deze reis voor een unieke ervaring.

Programma

Aantal nachten per plaatsInclusief / Exclusief ♦ Hotels


Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.


Dag 2    
Sanur
Na aankomst op het vliegveld van Bali wordt u opgevangen door een Nederlands sprekende reisleider die u tijdens deze reis zal begeleiden. U wordt naar het hotel in Sanur gebracht. Nadat u de koffers heeft uitgepakt kunt u zich even opfrissen en uitrusten van de lange reis. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 3     Sanur

Vandaag is ter vrije besteding. In de avond dineert u in een restaurant waarbij u kunt genieten van een Balinese dansvoorstelling.

 

Dag 4     Sanur

Vandaag rijdt u naar het minder ontdekte en meer authentieke oostelijke deel van Bali. Onderweg wordt een stop gemaakt bij een belangrijke tempel, Goa Lawah. Deze mooie tempel ligt aan zee met een grot waar vleermuizen in wonen. Vrijwel dagelijks komen er families om in de tempel en aan het strand een ceremonie te houden. Vervolgens rijdt u naar het op de berghelling gelegen dorp Tenganan. In dit ommuurde dorpje worden nog eeuwenoude Bali Aga tradities gevolgd. Heel bijzonder is de dubbele ikat weeftechniek. Na dit bezoek gaat u verder naar het door de koning van Bali aangelegde waterpaleis Tirtagangga. Op deze prachtige plek kunt u van de lunch genieten. Daarna rijdt u naar het Taman Ujung waterpaleis, een bijzonder fotogeniek plekje. Hierna gaat u terug naar Sanur. 

 

Dag 5     Sanur - Pemuteran

Na het ontbijt vertrekt u via Blimbing naar Pemuteran, een klein vissersdorp gelegen aan de noordwestkust van Bali. Bij Blimbing ziet u prachtige rijstterrassen. Onder leiding van een lokale gids maakt u een wandeling langs de rijstterrassen en fruitbomen. Na de lunch rijdt u via een kronkelige smalle weg verder naar het dorpje Pemuteran.

 

Dag 6     Pemuteran

Vandaag gaat u naar Menjangan eiland, de beste snorkelplek van Bali. U wordt er met een boot naartoe gebracht waarna u een duik kunt nemen in de kristalheldere zee. Tijdens het snorkelen kunt u genieten van de vele kleurrijke vissen en het wonderschone koraal. Na alle activiteiten kunt u uitrusten op het strand waar u ook de lunch gebruikt. In de middag gaat u met de boot terug naar de haven.


Dag 7    
Pemuteran - Ubud

Na het ontbijt vertrekt u naar Ubud. Onderweg bezoekt u op de rand van het Bratanmeer bij Bedugul het schitterende tempelcomplex Pura Ulun Danu. De tempel dateert uit de 17e eeuw en is gewijd aan de watergodin Dewi Danu.

 

Dag 8     Ubud

U gaat met de bus naar Kintamani waar het startpunt is voor de fietstocht naar Ubud. Het merendeel van de tocht is bergafwaarts door typisch Balinese dorpjes. Er worden onderweg meerdere stops gemaakt zodat u kunt genieten van de mooie omgeving. U luncht bij een lokale Balinese familie. Indien mogelijk wordt een school bezocht. Ook wordt er een stop gemaakt bij een koffieplantage. 

 

Dag 9     Ubud - Makassar

U heeft de ochtend ter vrije besteding. In de middag vertrekt u vanaf de luchthaven van Den Pasar met een binnenlandse vlucht naar Makassar (Sulawesi). Op de luchthaven staat uw gids u op te wachten en wordt u naar het hotel gebracht.

 

Dag 10   Makassar

Vandaag maakt u een excursie naar het indrukwekkende kalksteengebergte van Maros, gelegen nabij het nationale park Bantimurung. Tijdens deze excursie wandelt u via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische rotstekeningen. Onderweg gaat u thee drinken bij een lokale familie. Daarna vaart u met een kano over een smalle rivier door een landschap van kalksteenrotsen weer terug naar de hoofdweg waar de bus staat te wachten die u terug zal brengen naar het hotel.

 

Dag 11   Makassar - Bira

Vandaag reist u via de zuidkust naar het kustplaatsje Bira. Onderweg passeert u zoutpannen en kunt u bij de scheepswerf in Tanah Beru zien hoe de mensen nog op traditionele wijze de Buginese schoeners bouwen.

 

Dag 12   Bira

Vrije dag. Optioneel kunt u met een lokale vissersboot naar het eiland Liukang Lu varen waar u in het heldere water kunt gaan snorkelen en genieten van het mooie kleurrijke koraal en de vele vissen. Het eiland heeft een paar kleine dorpjes waar u doorheen kunt wandelen en contact kunt maken met de lokale bevolking.

 

Dag 13   Bira - Sengkang

Vandaag vertrekt u na het ontbijt naar de plaats Sengkang, de hoofdstad van het district Wajo, waar vele bewoners nog in traditionele paalwoningen wonen. Onderweg zullen er diverse fotostops worden gemaakt. Na aankomst in Sengkang gaat u lunchen bij een lokale familie thuis. Sengkang staat bekend om de zijde- en weefindustrie. U kunt het proces van het maken van zijden draden door middel van rupsen bekijken evenals het maken van de zijden sarongs.

 

Dag 14   Sengkang - Rantepao

Na het ontbijt gaat u een boottocht maken over het Tempemeer. Vergeet u uw fotocamera niet want u kunt hier foto`s maken van vogels, waterplanten en natuurlijk van de mooie omgeving. De bevolking leeft hier hoofdzakelijk van de visvangst en woont in drijvende huizen op het Tempemeer. Uiteraard brengt u ook een bezoek aan één van deze huizen waar u thee met gebakken banaan wordt aangeboden. Vervolgens reist u naar Rantepao gelegen in de bergen van Tana Toraja. In dit gebied leven de Toraja, die bekend zijn vanwege hun begrafenisrituelen en typische huizen.

 

Dag 15   Rantepao

Na het ontbijt begint u aan een dag vol met mooie excursies. U bezoekt Kete Kesu, één van de oudste traditionele dorpen in Toraja, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Hier staan de mooie Tongkonan huizen keurig in een rij en uiteraard mag u ook binnen kijken. Kete Kesu is bekend om de oude rijstschuren en de houtbewerking. Ook bezoekt u Lemo waar u rijen van de Tau-tau beelden en de hangende graven kunt vinden. Tau-tau zijn houten poppen, die het evenbeeld vormen van de doden. Het is heel wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. De Toraja’s hebben een geheel eigen cultuur, die zich uit in voorouderverering, een wonderlijke dodencultuur en de fraaie beschilderde woningen met de hoge daken.  

 

Dag 16   Rantepao

Vandaag heeft u een vrije dag, u kunt lekker ontspannen bij het hotel of op eigen gelegenheid het stadje Rantepao verkennen.

Dag 17   Rantepao - Makassar

Uw verblijf in Rantepao zit er alweer op en na het ontbijt vertrekt u naar Makassar.

 

Dag 18   Makassar

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Makassar. U bezoekt het Fort Rotterdam wat rond 1600 werd gebouwd. Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Restauratiewerkzaamheden hebben het fort bijna weer geheel in de oorspronkelijke staat hersteld. Daarna gaat u naar de Poatere haven waar de typische Buginese pinisi's (schoeners) liggen. Bij de haven wordt een korte fotostop gemaakt. In de middag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Amsterdam.

 

Dag 19   Aankomst Amsterdam.

 

Aantal nachten per plaats:

Bali: Sanur (3), Pemuteran (2), Ubud (2) Sulawesi: Makassar (2), Bira (2), Sengkang (1), Rantepao (3), Makassar (1)

 

Highlights:

Fietstocht op Bali

Snorkelen bij Menjangan eiland

Fort Rotterdam in Makassar

Theedrinken bij een lokale familie op Sulawesi

Boottocht over het Tempemeer

Ontdekken van het leefgebied van de Toraja

 

Inclusief

♦ Vlucht Amsterdam – Denpasar / Makassar- Amsterdam met Garuda Indonesia 

♦ Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

♦ Binnenlandse vlucht Denpasar - Makassar

♦ Rondreis volgens programma

♦ Nederlandssprekende reisleiding

♦ Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden

♦ Logies en ontbijt

♦ Lunch op dag 4 t/m 11 en 13 t/m 15, 17 en 18

♦ Diner op dag 2 t/m 17

♦ Vertrekbelasting Indonesië

♦ Late check-out

 

Exclusief

♦ Administratiekosten € 27,50 per factuur

   (maximaal 6 personen op 1 factuur)

♦ Facultatieve excursies

♦ Fooien

♦ Lunch op dag 2, 3, 12 en 16

♦ Reis- en/of annuleringsverzekering

 

Hotels

Sanur – Swiss Belresort Watu Jimbar****

Pemuteran – Adi Assri****

Ubud – Sri Bungalows***

Makassar – Aston Makassar****

Bira – Same Bira Resort***

Sengkang – BBC Hotel***

Rantepao – Toraja Heritage Hotel****

Wijzigingen voorbehouden.

Tineke
“Dit was voor ons een reis die ons nog lang bij zal blijven”
Tineke Sulawesi
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706