21 dagen Kalimantan-Sulawesi-Bali

21 dagen Kalimantan-Sulawesi-Bali

Drijvende markt in Banjarmasin
Trekking door het regenwoud
Overnachting in een Tongkonan huis
Vraag brochure aan
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

21 dagen Kalimantan-Sulawesi-Bali

Een prachtige afwisselende 21 daagse groepsrondreis door Kalimantan, Sulawesi en Bali. U bezoekt per boot de drijvende markt van Lok Bintan aan de Martapura rivier en vaart met een bamboevlot door de jungle over de Amandit rivier. Met een gemotoriseerde boot vaart u over de Kandilo rivier, waar u kunt genieten van de prachtige kalksteenformaties en grotten. U maakt een jungle trekking in het land van de Dayak waar u de wilde dieren in het wild kunt spotten. Ook ontdekt u tijdens deze groepsreis de traditionele cultuur van Tana Toradja in Sulawesi. U bezoekt in de omgeving van Rantepau het dorp Lemo waar u de Tau-tau beelden en hangende graven kunt vinden. U maakt een tocht door het land van de Toraja langs rijstvelden, cacau- en koffieplantages. Op het goden eiland Bali is het genieten in Ubud waar u kunt wandelen of fietsen door prachtige rijstvelden. Natuurlijk mag een bezoek aan de meest bijzondere tempels van Bali niet ontbreken. In het zuiden van Bali kunt u volop genieten van de witte stranden, zon en zee maar ook de vele restaurants en winkeltjes zijn zeker een bezoek waard. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van plaatsen en bezienswaardigheden die u tijdens deze onvergetelijke 21 daagse rondreis door Kalimantan, Sulawesi en Bali bezoekt.  

Algemene informatie Kalimantan-Sulawesi-Bali

Kalimantan

Borneo is het op twee na grootste eiland van de wereld. Het eiland is opgedeeld in Maleisië, Indonesië en de staat Brunei. Het centrale en zuidelijke deel behoort tot Indonesië en heet Kalimantan. Het landschap is bergachtig en een groot deel bestaat uit tropisch regenwoud waar zeldzame dieren te zien zijn zoals orang-oetans, neusapen, krokodillen, slangen en honderden vogelsoorten.

 

Kalimantan wordt ook wel het eiland van de duizend rivieren genoemd. Langs de rivieroevers in het binnenland leven de oorspronkelijke bewoners, de Dayak, een bevolkingsgroep met een oude en rijke cultuur. Ze wonen met de hele familie in zogenoemde longhouses en leven van de jacht, landbouw en visserij. Tijdens een boottochtje kunt u zelf kennis maken met de levensstijl van de inwoners.

 

Kalimantan is nog niet zo toeristisch waardoor de accommodaties eenvoudig zijn. Bent u flexibel en avontuurlijk ingesteld maar wel goed ter been dan is dit de reis voor u.

 

 

Sulawesi

Indrukwekkende landschappen en de opmerkelijke bevolking zijn de kenmerken van het eiland Sulawesi. Geniet van de indrukwekkende kalksteengebergte van Maros, gelegen nabij het nationale park Bantimurung. Hier kunt u wandelen door rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische rotstekeningen. Dit zijn nog maar enkele hoogtepunten die Sulawesi te bieden heeft. Samen met de natuur die rijk is aan bergen, vulkanen, plantages, warmwaterbronnen, stranden en indrukwekkende oerwouden zorgt deze reis voor een unieke ervaring.

 

Bali

De eilandbewoners zijn niet alleen vriendelijk en zeer begaafde kunstenaars, maar leven volgens de regels van de hindoeïstische godsdienst en nemen de rituelen in acht die horen bij de levensfasen en de cycli van de landbouw. De cultuur is slechts één aspect van de grote aantrekkingskracht van Bali, naast de bijzondere kunstvormen, betoverende landschappen, prachtige stranden, en letterlijk duizenden tempels.Buiten de toeristengebieden ligt een aantal dorpen waar de tijdloze geest van Bali voortleeft. Hier is kunst een authentiek onderdeel van het dagelijks leven.

21 dagen Kalimantan-Sulawesi-Bali

 

Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2     Na aankomst op de luchthaven van Banjarmasin in Kalimantan wordt u door een gids opgevangen. Er staat een bus klaar waarmee u naar het hotel wordt gebracht. Banjarmasin is de provinciehoofdstad van Zuid-Kalimantan. De stad staat bekend om zijn kleurrijke drijvende markten die gehouden worden op de grachten die overal door de stad heen lopen.

 

Dag 3     Banjarmasin - Loksado

Als de zon opkomt bezoekt u de drijvende markt van Lok Bintan aan de Martapura River. U stapt in een traditionele Klotok-boot die bijna voor de deur van het hotel klaar ligt. Na een half uurtje varen komt u bij de markt en ziet u hoe allerlei soorten fruit en groenten worden verhandeld. Daarna keert u terug naar uw hotel om te ontbijten waarna u uitcheckt en de reis voortzet naar Loksado. Deze plaats ligt op ongeveer 5 uur rijden ten noordoosten van Banjarmasin. Onderweg maakt u een stop bij het dorp Cempaka waar de lokale bevolking op traditionele wijze edelstenen en diamanten delven. Vervolgens rijdt u naar de Meratus bergen waar u een prachtig uitzicht heeft over de groene jungle. Tevens bezoekt u het pittoreske dorpje Pandak Daun, een op palen gebouwd moerasdorp waar u de buffelboeren aan het werk ziet en kunt aanschouwen hoe de waterbuffels baden in de modder. Voordat u doorreist kunt u genieten van de zonsondergang boven het moeraswaterland.

 

Dag 4   

Na het ontbijt gaat u naar de voet van de Meratus berg waar de trekking  van 4 tot 6 uren door het regenwoud begint. U passeert diverse dorpen van de Dayaks. U loopt door het regenwoud, over heuvels, langs plantages en watervallen en over hangende bamboebruggen. De lokale gids legt de levensstijl uit van de Dayaks die met hele families in een longhouse wonen. De Dayaks staan bekend om hun authentieke cultuur en rituelen en hun verleden als koppensnellers. In de middag loopt u via een andere route weer terug naar de lodge in Loksado waar u kunt genieten van de mooie omgeving. Voor degene die de trekking te zwaar vinden hebben we als alternatief een tocht per auto door het Meratus gebergte met een bezoek aan een longhouse.

 

Dag 5   Loksado - Banjarmasin

Vandaag kunt u optioneel een tocht maken per bamboevlot. U vaart stroomafwaarts met een bamboevlot over de Amandit rivier dwars door het prachtige tropische regenwoud. De tocht eindigt in Muara Hariang, waar u wordt opgewacht door een chauffeur die u naar Banjarmasin zal brengen. Het is ongeveer 5 uur rijden maar onderweg wordt een stop gemaakt in Kandangan vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over Banjarmasin.  

U kunt er ook voor kiezen om niet de tocht met het bamboevlot te maken en uit te slapen. In Muara Hariang komt de groep dan weer samen.

 

Dag 6   Banjarmasin - Samboja

Indien de tijd het toelaat zullen we vandaag een tocht met een `klotok` bootje maken door de kanalen van Banjarmasin waarbij u de dagelijkse bezigheden van de mensen die aan het water wonen kunt aanschouwen. Vervolgens gaat u naar de luchthaven van Banjarmasin voor een korte vlucht naar Balikpapan. Na aankomst is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Samboja.

U verblijft in een lodge van de Borneo Orang Utan Survival Foundation die hun gasten graag alles vertellen over wat ze allemaal doen om het bos en de bedreigde diersoorten te verzorgen en te behouden.

 

Dag 7     Na het ontbijt maakt u onder begeleiding een wandeling van 3-4 uren door het gebied. Omdat het leefgebied van de orang oetans door de houtkap tot een minimum is beperkt zijn er kunstmatige eilanden aangelegd. Er is veel aandacht voor het aanplanten van nieuwe bomen zodat de dieren weer vrij kunnen leven. In de middag wordt u naar de Black River gebracht voor een gemotoriseerde kanotocht door de mangrovebossen van Balikpapan Bay waar u dieren in het wild kunt spotten, zoals de neusapen, hagedissen en vogels. In de late namiddag gaat u weer terug naar de lodge.

 

Dag 08   Samboja - Makassar

Na het ontbijt heeft u in de ochtend nog tijd om de orang oetans te observeren voordat u Samboja verlaat. In de middag wordt u naar het vliegveld van Balikpapan gebracht voor de vlucht naar Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. In Makassar staat de gids u op te wachten die u naar het hotel zal brengen.

 

Dag 09   Na het ontbijt start de citytour door Makassar. U gaat hier o.a. naar Fort Rotterdam wat rond 1600 werd gebouwd. Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Restauratiewerkzaamheden hebben het fort bijna weer geheel in de oorspronkelijke staat hersteld. Makassar heeft de belangrijkste haven van Sulawesi, Paotere, waar de typische Buginese pinisi's (schoeners) liggen. U heeft tijd om hier rond te lopen en de vismarkt te bezoeken. ‘s Avonds kunt u op eigen gelegenheid naar de avondmarkt op Losari Beach wandelen waar de verschillende kraampjes heerlijke lokale gerechten verkopen.

 

Dag 10   Makassar - Rantepao

Na het ontbijt staat er een lange bustocht van ongeveer 11 uren op het programma naar Rantepao wat gelegen is in de bergen van Tana Toraja. Onderweg kunt u genieten van de prachtige panorama’s en wordt er gestopt in het dorp Pangkep waar u kunt zien hoe de traditionele koekjes genaamd `Dange` worden gemaakt van kleefrijst en kokosnoot. Bij het kleine kustplaatsje Paré Paré kunt u even de benen strekken en op eigen gelegenheid gaan lunchen. Hierna vervolgd u de reis naar het binnenland waar u in de avond aankomt in Rantepao. In dit gebied leven de Toraja, die bekend zijn vanwege hun begrafenisrituelen en typische huizen.

 

Dag 11   Na het ontbijt begint u aan een dag vol met mooie excursies om de omgeving van Rantepao te verkennen. U bezoekt Lemo village waar u de Tau-tau beelden en de hangende graven kunt vinden. Tau-tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden. Het is heel wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Vervolgens gaat u naar de begraafplaats van King Suaya wat op een heuvel ligt. Het volgende bezoek is aan het dorpje Londa waar doodskisten met touwen en stokken worden opgehangen aan de rand van de afgrond. Als laatste bezoekt u Kete Kesu, één van de oudste traditionele dorpen in Toraja, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Hier staan de mooie Tongkonan huizen keurig in een rij. Hier mag u ook binnen een kijkje gaan nemen. Zo krijgt u een indruk hoe de mensen hier gewoond hebben.

 

Dag 12   Rantepao – Limbong

Pak uw rugzak in voor de start van een tweedaagse trektocht in het land van de Toraja. Met de bus wordt u naar het dorpje Salu gebracht waar de trekking begint. Vandaag maakt u een trekking van ongeveer 6 uren door een uniek deel van Toraja land langs rijstvelden, cacao- en koffieplantages. U steekt rivieren over door middel van een bamboebrug en loopt langs talloze rotsgraven. In de traditionele dorpen kunt u een thee- koffiestop maken of de lunch gebruiken. In de late namiddag komt u aan in het dorp Limbong waar u zult overnachten bij een gastgezin in een Tongkonan huis. `s Avonds wordt u een traditioneel pa`piong manuk diner aangeboden, dit is een kip gerecht gekookt in bamboestokken met groenten en rijst.

 

Dag 13   Limbong - Rantepao

Nadat de haan heeft gekraait krijgt u een eenvoudig ontbijt. U neemt afscheid van het gastgezin en begint aan de wandeling, van ongeveer 5 uren, terug naar Rantepao. Onderweg komt u weer door diverse Toraja dorpen waarbij u nog meer te weten kunt komen over de lokale gebruiken van de bewoners.

Als u het eindpunt van de wandeling heeft bereikt staat de bus u op te wachten om u terug te rijden naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 14   Rantepao - Sengkang

Uw verblijf in Rantepao zit er alweer op en na het ontbijt vertrekt u door een schilderachtig landschap naar de plaats Sengkang. Sengkang is de hoofdstad van het district Wajo, waar vele bewoners nog in traditionele paalwoningen wonen. Onderweg zullen er korte fotostops worden gemaakt. Na aankomst in Sengkang kunt u inchecken in het hotel. ’s Middags maakt u per longtailboot een tocht over het Tempemeer. Tijdens de tocht kunt u genieten van de watervogels, waterplanten en de mooie omgeving. De bevolking leeft hier hoofdzakelijk van de visvangst en woont in drijvende huizen op het Tempemeer. Uiteraard brengt u ook een bezoek aan één van deze huizen. Als het waterpeil laag is vanwege een lange tijd van droogte dan is het niet mogelijk om de boottocht door te laten gaan.

 

Dag 15   Sengkang - Ubud

Na het ontbijt gaat u naar Maros voor een wandeling van ongeveer 1,5 uur langs rijstvelden omringd door kalksteenformaties tot u bij een klein dorpje aankomt. Hier krijgt u thee en een snack aangeboden waarna u weer verder gaat naar een grot met enkele prehistorische rotstekeningen die bijna 40.000 jaar oud zijn. Hierna loopt u naar de rivier waar u in een kano stapt voor een tocht over de Puteh rivier waar u nog één keer kunt genieten van de adembenemende kalksteenformaties. Vervolgens wordt u naar de luchthaven van Makassar gebracht voor de vlucht naar Bali. Op de luchthaven van Den Pasar staat de gids u op te wachten en wordt u naar het hotel in Ubud gebracht.

 

Dag 16   Vandaag heeft u een vrije dag.

U kunt op eigen gelegenheid Ubud gaan verkennen of heerlijk ontspannen aan het zwembad.

 

Wilt u er op uit dan hebben we voor u de volgende facultatieve excursie beschikbaar:

Raften op de Ayung Rivier. U wordt ’s ochtends opgehaald bij het hotel en naar het startpunt gebracht. U krijgt een veiligheidshelm en zwemvest en na een korte instructie gaat u beginnen aan de tocht van 10 km  onder begeleiding van een professionele gids. Beleef een uniek en onvergetelijk avontuur door stroomversnellingen, langs adembenemende watervallen en geniet van het prachtige landschap tijdens de tocht.

Lunch en diner zijn voor eigen rekening.

 

Dag 17   Bali is een waar paradijs, een plaats vol mysterieuze spiritualiteit. Vandaag maakt u kennis met deze Balinese spiritualiteit, beginnend met het maken van offers, Canang genaamd. Deze offers zullen naar de beroemde Tirta Empul-watertempel worden gebracht om toestemming van de goden te vragen om binnen te komen. Tirta Empul is in 962 na Christus gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. Bij de tempel dient u gekleed te zijn in Balinese tempelkleding. De gids zal u uitleg geven over de offers en over het gebed voordat u het heilige bad binnengaat om u zelf te reinigen.  Vervolgens bezoekt u Gunung Kawi, een tempelcomlex uit de 11e eeuw. Deze tempel bestaat uit tien altaren die zijn uitgehouwen in een massieve rotswand. De inkepingen waar de altaren staan zijn wel 7 meter hoog. Een lange tijd werd gedacht dat het grafmonumenten waren maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat het is gebouwd ter ere van de Koninklijke familie die het in die periode voor het zeggen hadden. Hierna rijdt u naar Kintamani gelegen aan de voet van de Batur vulkaan waar u tijdens de lunch van het prachtige uitzicht kunt genieten. Hierna gaat u terug naar het hotel en heeft u de rest van de dag ter vrije besteding.

 

Dag 18   Ubud - Sanur

Vandaag vertrekt u naar Sanur. Onderweg bezoekt u de "Goa Lawah"-grot wat "vleermuizengrot" betekent. De duizenden vleermuizen kunt u zien hangen bij het bezoek aan de tempel. Vervolgens brengt u een bezoek aan Tenganan een traditioneel Balinees dorp dat gelegen is aan de voet van de berg Gunung Agung. De bewoners leven voor een belangrijk deel nog volgens de oude regels die stammen uit de periode voordat het hindoeïsme de dominerende religie van Bali werd. Dit is het enige dorp in Indonesië waar men de dubbele Ikat techniek beheerst. Ikat is een weeftechniek waarbij draden worden gebruikt waarop van tevoren al het patroon is geverfd. De productie van een sarong kan maanden duren. Tevens gaat u naar het waterpaleis van Amlapura genaamd Tirtagangga. Het waterpaleis ligt tegen de hellingen van de vulkaan Agung. Tirtagangga, oftewel water van de Ganges, is in 1948 aangelegd voor een Balinese Radja. Na de lunch gaat u naar Taman Ujung, een bijzonder fraai waterpaleis.  Tenslotte gaat u naar het hotel in Sanur.

 

Dag 19   Vrije dag.

 

Dag 20  De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam.

 

Dag 21  Aankomst Amsterdam.


Inclusief
•  Vlucht Amsterdam - Banjarmasin / Denpasar - Amsterdam met Garuda Indonesia
•   Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)
•   Binnenlandse vlucht Balikpapan - Makassar
•   Binnenlandse vlucht Makassar - Denpasar
•   Rondreis volgens programma
•   Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden
•   Logies en ontbijt
•   Lunch op dag 3, 4, 7, 12, 13, en 15
•   Diner op dag 2 t/m 4 en 12
•   Vertrekbelasting Indonesië
 
Exclusief
•  Administratiekosten € 27,50 per factuur

(maximaal 6 personen op 1 factuur)
•   Facultatieve excursies
•   Fooien
•  Visumkosten Indonesië bij verblijf vanaf 30 dagen
•   Lunch op dag 5, 6, 8 t/m 11, 14 en 16 t/m 20
•   Diner op dag 5 t/m 11 en 13 t/m 19
•   Reis- en/of annuleringsverzekering
 
Hotels
Banjarmasin – Victoria Hotel***
Loksado – Meratus Resort Loksado*
Muara Koman – Batu Kajang Hotel
Samboja – Samboja Lodge**
Makassar – Aston Makassar****
Rantepao – Luta Resort Toraja***
Limbong – Local House
Sengkang – BBC Hotel***
Ubud – Sri Bungalows***
Sanur – Swastika Bungalows***
Wijzigingen voorbehouden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R. van Dongen
“Dieren spotten in hun eigen omgeving...er bestaat niets mooiers.”
R. van Dongen Nijmegen