24 Dagen Sumatra-Java-Bali Volledig Verzorgd

24 Dagen Sumatra-Java-Bali Volledig Verzorgd

Bader in het heilige water van Tirta Empul
Wandel naar de kraterrand van Kawah Ijen
Spot Orang Oetans tijdens de jungle trekking
Boek nu
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Sumatra-Java-Bali 24 dagen

Deze schitterende geheel verzorgde 24-daagse rondreis van het Schone Streven laat u het beste zien van de eilanden Sumatra, Java en Bali. Op Sumatra start u in  Medan, vervolgens vertrekt u naar naar Bukit Lawang. Hier maakt u een fantastisch trekking om Orang Oetans in het bos te spotten. via een prachtige route door de bergen naar de havenplaats Parapat en gaat u met de boot naar het hotel op het eiland Samosir aan het Toba meer, het land van de Bataks met hun zeer specifieke stijl van bouwen. Vervolgens vliegt u naar Jakarta waar we de reis voortzetten langs Bogor, Bandung, Pangandaran, Yogyakarta, de Bromovulkaan, Malang en Kalibaru. De laatste dagen kunt u heerlijk relaxen op het zonovergoten eiland Bali. U verblijft in een comfortabel strandhotel met zwembad.

Algemene informatie 24 dagen Sumatra, Java en Bali

Sumatra is het meest westelijke eiland van Indonesië, is met een oppervlakte van 473.606 km niet alleen het zesde grootste eiland van de wereld maar het bezit ook ’s werelds rijkste ecosysteem. Het eiland heeft 40 miljoen inwoners en bestaat vanwege de vroegere ligging aan de Indiaas-Chinese Handel routes uit een mix van culturen. Het eiland ligt op de evenaar. Noord-Sumatra is een gebied van prachtige bergen, watervallen, een uitgestrekt meer, een mengeling van culturele groepen en diverse plantages. De meest interessante toeristenbestemming is het Tobameer. Van Orang Oetans spotten in het regenwoud tot aan winkelen in Medan, Sumatra is een bestemming die zeker bezocht moet worden!

 

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië. Hier bevindt zich tevens de dynamische hoofdstad Jakarta, het economisch hart van Indonesië. Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met ongeveer 65% van de totale bevolking. 

Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Angklungschool van Pak Ujo in Bandung, de Borobudur, de vulkaan Gunung Bromo en nog veel meer.

 

Bali, ook wel het Eiland van de Goden genoemd is met zijn 5561 km² een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Programma

Aantal nachten per plaatsInclusief / Exclusief ♦ Hotels 


Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2     Medan
Bij aankomst op de luchthaven van Medan (Sumatra) wordt u door een reisleider/ster opgevangen. Er staat een airconditioned bus voor u klaar waarmee u naar het hotel wordt gebracht.

 

Dag 3     Medan – Bukit Lawang

Vandaag begint u de dag met een stadstour door Medan. U bezoekt onder andere het Paleis van Sultan Deli, de Grote Moskee en de Chinese tempel Vihara Gunung Timur.  Vervolgens gaat u op weg naar Bukit Lawang. De tocht, die u leidt langs oliepalm- en rubberplantages, duurt ongeveer 5 uren.

             

Dag 4     Bukit Lawang
Onder leiding van een plaatselijk gids wordt u de snelstromende Bohorokrivier overgezet en maakt u een trekking om Orang Oetans in het bos te spotten.Tijdens de trekking gaat u dieper de jungle in en kunt u naast de Orang Oetans nog meer dieren in hun natuurlijke omgeving spotten. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 5     Bukit Lawang - Berastagi

Vandaag reist u door de Karo-hooglanden naar het hooggelegen, koele, rustieke bergoord Berastagi.

 

Dag 6     Berastagi - Samosir

Na het ontbijt rijdt u via een prachtige route door de bergen naar de havenplaats Parapat. Onderweg stopt u bij het Karo Batakdorp van Dokan waar nog verschillende traditionele huizen staan. Er wordt ook een stop gemaakt bij de Sipiso-piso waterval en bij het 200 jaar oude dorp Pematang Purba. Bijzonder indrukwekkend is het met prachtig houtsnijwerk versierde koningshuis Simalungun dat u ook van binnen kunt bekijken. Het Longhouse was door de eeuwen heen de woonplaats van de koningen en hun vrouwen. Vanuit Parapat gaat u met de boot naar het eiland Samosir in het Tobameer. Het hotel waar u verblijft, ligt op het schiereiland Tuk-Tuk.

 

Dag 7    Samosir
Vandaag maakt u een boottocht rond het eiland. U bezoekt eerst Ambarita, een typisch Batakdorpje waarvan de huizen versierd zijn met houtsnijwerk. Op de binnenplaats staan stenen stoelen en tafels en de tombe van een lokale vorst. Ook is er een oude stenen offerplaats waar vroeger executies werden uitgevoerd. In Simanindo gaat u kijken naar de traditionele Batakdans. In het dorpje Tomok bevinden zich de 300 jaar oude koningssarcofagen van koning Sidabutar. Hij was de eerste koning die over het dorp heeft geregeerd.

 

Dag 8     Samosir - Medan

Na het ontbijt vertrekt u met de boot naar Parapat. Tijdens de rit naar Medan rijdt u langs het stadje Pematang Siantar met uitzicht op oliepalm-, cacao- en rubberplantages. 

 

Dag 9     Medan - Magelang

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Yogyakarta (via Jakarta). Met de bus wordt u naar het hotel in Magelang gebracht. 

 

 Dag 10  Magelang - Yogyakarta    

 In de ochtend bezoekt u de beroemde tempel de Borobudur. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer. Met de bus gaat u verder naar het dichtbij gelegen typisch Javaans dorp Candirejo. Hier maakt u een tochtje met de paardenkar (andong) langs diverse plantages. Tijdens de rondleiding zal de lokale gids u informeren over de lokale gewoonten en tradities. Hierna reist u verder naar het hotel in Yogyakarta.

 

Dag 11  Yogyakarta
Na het ontbijt maakt u een citytour door Yogyakarta waarbij u een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. U bezoekt ook het nabij gelegen waterpaleis Taman Sari. Taman Sari is het voormalige Koninklijke tuin van het Sultanaat van Yogyakarta en is gebouwd in de 18e eeuw. Na de lunch in het Kraton brengt u een bezoek aan de Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De Prambanan werd gebouwd rond 850 na Christus en betekend ‘veel priesters’ die in de reliëfs worden afgebeeld met een lange baard. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de hindoegoden Shiva, Vishnu en Brahma.

 

Dag 12  Yogyakarta – Malang

In de ochtend vertrekt u naar het station voor de treinreis naar Malang. De reis gaat door dorpjes, indrukwekkende rijstvelden, heuvels en dalen.

 

Dag 13  Malang
Vandaag staat er een dagexcursie op het programma naar de Bromo vulkaan. Deze excursie start vanaf het plaatsje Tumpang aan de zuidkant van de Bromo. De Bromo ligt met vijf andere vulkanen in één grote krater en zij vormen samen het Tenggergebergte. Deze krater bestaat uit een zandvlakte van 8 bij 11 kilometer en doet aan als een maanlandschap. U rijdt met jeeps door de Tengger zandzee. Bij de Bromo moet u een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand. Het bijzondere van deze excursie is om bij daglicht door het landschap te rijden en zonder honderden anderen op de kraterrand te staan. Tevens brengt u een bezoek aan de Pelangi waterval (regenboog waterval) en aan de Jago tempel.

 

Dag 14  Malang - Kalibaru

Na het ontbijt vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende plantages. Het is een klein plaatsje met uitzicht op de vulkaan Gunung Raung.

 

Dag 15  Kalibaru
Vandaag kunt u een kijkje gaan nemen bij de school die de Stichting heeft laten bouwen. Hier kunt u met eigen ogen zien wat er met de donaties en opbrengsten van de reizen wordt gedaan. U wordt welkom geheten door de directrice die u een rondleiding geeft. De kinderen hebben de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud, en zijn verdeeld in 6 klasjes. In de klassen wordt u uit volle borst toegezongen. Ook brengt u een bezoek aan de plantage Grote Tuin waar u uitleg krijgt over de verschillende bomen, planten en kruiden die daar verbouwd worden. Na de rondleiding krijgt u een lunch aangeboden en zullen de kinderen een mooie dans voor u opvoeren.

 

Dag 16  Kalibaru - Pemuteran

Vandaag vertrekt u naar Bali naar het plaatsje Pemuteran. U gaat onderweg naar Kawah Ijen, een rustige maar nog altijd actieve vulkaan waar zwavel wordt gewonnen. Tijdens de 1,5 tot 2 uur durende wandeling naar boven zult u vele zwaveldragers tegenkomen. Zodra u boven bent heeft u vanaf de kraterrand op 2883 meter een adembenemend uitzicht over het regenwoud en het kratermeer. Nadat u weer terug bent van de tocht gaat u lunchen in een hotel in Banyuwangi waarna u de oversteek maakt met de veerboot naar Bali.

 

Dag 17  Pemuteran
Vandaag gaat u naar Menjangan eiland, de beste snorkelplek van Bali. U wordt er  met een boot naartoe gebracht waarna u een duik kunt nemen in de kristalheldere zee. Tijdens het snorkelen kunt u genieten van de vele kleurrijke vissen en het wonderschone koraal. Na alle activiteiten kunt u uitrusten op het strand waar u ook de lunch gebruikt. In de middag gaat u met de boot terug naar de haven.

 

Dag 18  Pemuteran – Ubud

Na het ontbijt vertrekt u via Blimbing naar Ubud. Bij Blimbing ziet u prachtige rijstterrassen. Onder leiding van een lokale gids maakt u een wandeling langs de prachtige terrassen en fruitbomen. Na de lunch op deze mooie lokatie rijdt u verder naar het kunstenaarsdorp Ubud.

 

Dag 19  Ubud
Vandaag gaat u de spirituele kant van Bali ontdekken. Voordat u naar één van de belangrijkste tempels op Bali gaat, de Tirta Empul, maakt u een offer om toestemming aan de goden te vragen om het tempelcomplex te betreden. Het is   mogelijk om het heilige water in te gaan om uzelf te zuiveren. De gids zal u er alles over vertellen. De Tirta Empul is gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring en is gebouwd in 962 na Christus.Vervolgens gaat u naar het prachtige Gunung Kawi uit de 11e eeuw. Centraal staan de 10 beelden die uit de wand van de berg gehouwen zijn. De 7 meter hoge beelden zijn gebouwd ter ere van Koning Anak Wungsu. Om bij de beelden te komen moet u langs een steile trap van 371 treden naar beneden lopen. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op de vallei en de rijstvelden. Na al deze indrukken gaat u lunchen op een prachtige plek tussen de rijstvelden en bij de klaslokalen van stichting Yayasan Widya Guna.

 

Dag 20  Ubud - Sanur

In de ochtend vertrekt u naar Sanur, gelegen in het zuidoosten van Bali. Onderweg gaat u een batik workshop bijwonen. U leert alles over de geschiedenis en het proces van batik schilderen met hete was. Daarna is het uw beurt om een kunstwerk te maken wat een blijvende herinnering zal zijn aan uw reis.

 

Dag 21  Sanur
Vandaag gaat u oost Bali verkennen. U bezoekt Tenganan, een traditioneel Balinees dorp dat gelegen is aan de voet van de berg Gunung Agung. De bewoners leven voor een belangrijk deel nog volgens de oude regels die stammen uit de periode voordat het hindoeïsme de dominerende religie van Bali werd. Vervolgens gaat u naar het waterpaleis van Amlapura. Tirtagangga, oftewel water van de Ganges, is in 1948 aangelegd door een Balinese Radja. De Radja heeft er maar 15 jaar plezier van gehad, want in 1963 heeft een uitbarsting van de vulkaan Agung een groot deel van het park verwoest. De watertuin is in 2003 weer gerestaureerd. Na de lunch in het waterpaleis bezoekt u de bekende Goa Lawah-grot wat vleermuizengrot betekent. De duizenden vleermuizen kunt u zien hangen bij het bezoek aan de tempel.

 

Dag 22 Sanur
Vrije dag. Tijdens het diner in een hotel kunt u genieten van een Balinese dansvoorstelling.

 

Dag 23  Sanur - Luchthaven
De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam.


Dag 24 Aankomst Amsterdam.

 

Aantal nachten per plaats

Sumatra: Medan (1), Bukit Lawang (2), Berastagi (1), Samosir (2), Medan (1)

Java: Magelang (1), Yogyakarta (2), Malang (2), Kalibaru (2)

Bali: Pemuteran (2), Ubud (2), Sanur (3)

 

Highlights:

Trekking om Orang Oetans te spotten

Dagexcursie naar de Bromo vulkaan

Wandeling naar de kraterrand van Kawah Ijen

Bijwonen van een batik workshop

 

Inclusief

 

♦ Vlucht Amsterdam - Medan / Denpasar - Amsterdam met Garuda Indonesia 

 

♦ Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

 

♦ Binnenlandse vlucht Medan - Jakarta

 

♦ Rondreis volgens programma

 

♦ Nederlandssprekende reisleiding

 

♦ Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden

 

♦ Logies en ontbijt

 

♦ Lunch op dag 3 t/m 8, 10 t/m 12 en 14 t/m 21

♦ Diner op dag 2 t/m 22

 

♦ Vertrekbelasting Indonesië

 

♦ Late check-out

 
   

Exclusief

 

♦ Administratiekosten € 25,00 per factuur

  (maximaal 6 personen op 1 factuur)

 

♦ Facultatieve excursies

 

♦ Fooien

 

♦ Visumkosten Indonesië

 

♦ Lunch op dag 2, 9, 13, 22 en 23

 

♦ Reis- en/of annuleringsverzekering

 

 

Hotels

Medan – Arya Duta*****

Bukit Lawang – Eco Lodge Bohorok***

Berastagi – Grand Mutiara****

Samosir – Toledo Inn**

Magelang – Manohara Resort***

Yogyakarta – Gallery Prawirotaman****

 Malang – Santika Premier Malang****

Kalibaru – Kalibaru Cottages***

Pemuteran – Adi Assri****

Ubud – Sri Bungalow***

Sanur – Swiss Belresort Watu Jimbar****

Wijzigingen voorbehouden.

 

 

 

 

Carolien
“een prachtige reis door het geboorte land van mijn vader Sumatra”
Carolien Sumatra
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706