26 Dagen Sumatra-Java-Bali Volledig Verzorgd

26 Dagen Sumatra-Java-Bali Volledig Verzorgd

Spot dolfijnen in de baai van Lovina
Beleef een Boottocht over het Tobameer
Wandel naar de kraterrand van Bromo vulkaan
Boek nu
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Sumatra-Java-Bali 26 dagen

Deze 26-daagse rondreis Sumatra-Java-Bali is een Schitterende en uitgebreide rondreis met vele hoogtepunten. Tijdens deze reis verblijft u op Sumatra in Samosir gelegen aan het prachtige Tobameer. Met een binnenlandse vlucht gaat u naar het eiland Java, waar u deelneemt aan diverse nieuwe excursies. U sluit deze reis af met het eiland Bali en hier verblijft u in de plaatsen Lovina, Ubud en Sanur.

Algemene informatie 26 dagen Sumatra, Java en Bali

Sumatra is het tweede grootste eiland van Indonesië en het vijfde van de wereld. Het eiland ligt op de evenaar. Noord-Sumatra is een gebied van prachtige bergen, watervallen, een uitgestrekt meer, een mengeling van culturele groepen en diverse plantages. De meest interessante toeristenbestemming is het Tobameer.

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Borobudur, de vulkaan Gunung Bromo en nog veel meer.

Hoofdstad Jakarta Jaya Karta, betekent Stad van de Overwinning. De Indonesische hoofdstad ligt in het westen van het eiland Java, aan de noordkust van het eiland. Jakarta ligt in een lage kustvlakte aan de monding van de Liwung-rivier. Door deze ligging zijn er in de regentijd vaak overstromingen. Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen in Jakarta. In het centrale zakendistrict staat het verkeer overdag vaak muurvast. Om die verkeersproblemen het hoofd te bieden, mogen in sommige straten geen auto’s rijden met minder dan drie inzittenden.

De stad Yogyakarta ofwel Yogya is de culturele hoofdstad van Java. De stad ligt in het midden van Java. Het is een echte universiteitstad met meer dan 30 universiteiten. 

Yogya is een sultanaat binnen Indonesië. De huidige sultan, Hamengkubuwono X, is belangrijk geweest in de onafhankelijkheidsstrijd, waardoor de stad nu de status van speciale regio heeft gekregen.

 

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen of zelfs meubels gemaakt worden.


Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievellingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian, Sanur en Ubud is dat goed te merken.
Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Programma

 

Aantal nachten per plaatsInclusief / Exclusief ♦ Hotels


Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2  Medan    

Bij aankomst op de luchthaven van Medan (Sumatra) wordt u door een reisleider/ster opgevangen. Er staat een bus voor u klaar waarmee u naar het hotel in Brastagi wordt gebracht.

 

Dag 3     Brastagi – Samosir

Na het ontbijt rijdt u via een prachtige route door de bergen naar de havenplaats Parapat. Onderweg stopt u bij het Karo Batakdorp van Dokan waar nog verschillende traditionele huizen staan. Er wordt ook een stop gemaakt bij de Sipiso-piso waterval en bij het 200 jaar oude dorp Pematang Purba. Bijzonder indrukwekkend is het met prachtig houtsnijwerk versierde koningshuis Simalungun dat u ook van binnen kunt bekijken. Het “Longhouse” was door de eeuwen heen de woonplaats van de koningen en hun vrouwen. Vanuit Parapat gaat u met de boot naar het eiland Samosir in het Tobameer. Het hotel waar u verblijft, ligt op het schiereiland Tuk-Tuk.

             

Dag 4 Samosir

Vandaag heeft u een vrije dag en kunt u het eiland gaan verkennen.

Tijdens het diner in het hotel kunt u genieten van de vrolijke traditionele Batakliederen.

 

Dag 5 Samosir
Vandaag maakt u een boottocht rond het eiland. U bezoekt eerst Ambarita, een typisch Batakdorpje waarvan de huizen versierd zijn met houtsnijwerk. Op de binnenplaats staan stenen stoelen en tafels en de tombe van een lokale vorst. Ook is er een oude stenen offerplaats waar vroeger executies werden uitgevoerd. In Simanindo gaat u kijken naar de traditionele Batakdans. In het dorpje Tomok bevinden zich de 300 jaar oude koningssarcofagen van koning Sidabutar. Hij was de eerste koning die over het dorp heeft geregeerd.

             

Dag 6     Samosir - Medan

Na het ontbijt vertrekt u met de boot naar Parapat. Tijdens de rit naar Medan rijdt u langs het stadje Pematang Siantar met uitzicht op oliepalm-, cacao- en rubberplantages. 
 

Dag 7    Medan - Bandung

Vandaag vertrekt u naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Jakarta. Na aankomst wordt u met de bus via de tolweg naar het hotel in Bandung gebracht.  

 

Dag 8     Bandung
Vandaag maakt u een stadstour door Bandung. U brengt een bezoek aan het Geologisch Museum waar u meer te weten kunt komen over de prehistorische geschiedenis van Java. Hier bevindt zich een uitgebreide verzameling van stenen, fossielen en kaarten waaronder de fossiele overblijfselen van een vier meter grote mammoet. Daarna gaat u naar het Museum Conferentie Azië-Afrika, en als het geopend is bezoekt u het overheidsgebouw Gedung Sate. Ook zult u het atelier van een Wayang Golek ambachtsman bezoeken en kunt u zien hoe de Wayang poppen met de hand  gemaakt worden. 


Facultatief: ‘s Middags kunt u een voorstelling bijwonen in de Angklungschool van Pak Ujo. Het programma begint met een korte Wayangpoppen voorstelling gevolgd door een presentatie van het bamboe-instrument 'de angklung' door een groep kinderen. Onderdeel van de presentatie is ook dat u zelf mee mag doen met

het maken van muziek op een angklung.

 

Dag 9     Bandung – Wonosobo

Na een vroeg ontbijt vertrekt u naar het station voor een 5 uur durende treinreis van Bandung naar Kroya. Tijdens deze reis ziet u Java vanuit een geheel ander perspectief. De treinreis gaat door dorpjes, rijstvelden, heuvels en dalen. In Kroya staat de bus u op te wachten en zet u uw reis voort naar Wonosobo.

 

Dag 10  Wonosobo – Semarang   

In de vroege ochtend gaat u naar het mysterieuze Dieng plateau. De tempels zijn verspreid over zes heuvels van de zuidelijke helling van Gunung Sindoro en Sumbing, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van het Diengplateau. Vlakbij ligt het Dieng natuurpark met nog actieve zwavelbronnen en een meer met verschillende kleuren waar verscheidene vogelsoorten broeden. Na het ontbijt gaat u op weg naar de volgende plaats Semarang.

 

Dag 11   Semarang
Vandaag bezoekt u het tempelcomplex Sam Po Kong dat is gewijd aan de Chinese moslimadmiraal Zheng He.

De tempel is gebouwd rond een grot en is een bedevaartsoord voor zowel Chinezen als moslims.

Hierna maakt u een stadstour door Semarang waarbij u een bezoek brengt aan de oude stad Kota Lama, een van de weinige V.O.C. vestingen die nog behouden zijn. In de Jalan Letjen Suprapto (Heerenstraat) staat de oudste christelijke koepelkerk Gereja Blenduk uit 1753. Daarna gaat u naar Lawang Sewu, Javaans voor duizend deuren, wat eens het hoofdkantoor van de Nederlands Indische Maatschappij was. Het gebouwencomplex werd ontworpen en gebouwd  door de Nederlanders en bestaat uit verschillende gebouwen en de torens kijken uit over de Tugu Muda rotonde, voorheen het Wilhelminaplein. Het gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis en het verhaal gaat dat het er nog spookt in de kelders.
 

Dag 12   Semarang – Yogyakarta

Vandaag vertrekt u naar Yogyakarta. Onderweg bezoekt u de beroemde tempel de Borobudur. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer. Yogyakarta ligt in midden Java en was eeuwenlang  een koninkrijk en een belangrijk   handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

 

Dag 13 Yogyakarta

Na het ontbijt gaat u naar de oudste markt van Yogyakarta ‘Pasar Beringharjo’. De geuren van verse en gedroogde kruiden en specerijen, kretek, koffiebonen en de wasgeur van batikstoffen komen u tegemoet. Op de levendige overdekte markt, gelegen aan de winkelstraat Jalan Malioboro, is van alles te koop zoals batikkleding, handnijverheidsproducten, Javaanse snacks en nog veel meer.

Daarna bezoekt u het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Vervolgens gaat u met een becak naar een batikatelier waar verschillende batiks in klassieke en moderne designs worden tentoongesteld. Ook bezoekt u Kota Gede, de zilverwijk van de stad waar zilversmeden aan het werk zijn.
 

Dag 14 Yogyakarta
Vandaag heeft u een vrije dag maar de reisleider biedt u de volgende facultatieve excursies aan:

Facultatief 1: Een bezoek aan de Prambanan tempel, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De Prambanan werd gebouwd rond 850 na Christus en betekend ‘veel priesters’ die in de reliëfs worden afgebeeld met een lange baard. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoe Shiva, Vishnu en Brahma.

Facultatief 2: Een fietstocht in de omgeving van tempelcomplex de Prambanan. U kunt fietsend de omgeving verkennen en genieten van het mooie landschap en de bedrijvigheid op de rijstvelden. U kunt ook zien hoe de lokale bevolking leeft en er zal diverse keren worden gestopt bij huizen waar bijvoorbeeld tahu, tempé en kroepoek wordt gemaakt.
 

Dag 15  Yogyakarta – Malang

Vandaag vertrekt u via de tolweg naar Malang gelegen in de provincie Oost-Java. Malang is een relatief koele stad, omdat het hoog gelegen is, 339 tot 662 meter boven zeeniveau. Het ligt ingesloten tussen twee bergmassieven. In het westen de hoogste berg op Java de Gunung Semeru (hoogte 3.680 meter) en in het oosten de Bromo.

 

Dag 16 Malang
Vandaag staat er een dagexcursie op het programma naar de Bromo vulkaan. Deze excursie start vanaf het plaatsje Tumpang aan de zuidkant van de Bromo. De Bromo ligt met vijf andere vulkanen in één grote krater en zij vormen samen het Tenggergebergte. Deze krater bestaat uit een zandvlakte van 8 bij 11 kilometer en doet aan als een maanlandschap. U rijdt met jeeps door de Tengger zandzee. Bij de Bromo moet u een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand. Het bijzondere van deze excursie is om bij daglicht door het landschap te rijden en zonder honderden andere toeristen op de kraterrand te staan. Tevens brengt u een bezoek aan de Pelangi waterval (regenboog waterval) en de Jago tempel.

 

Dag 17   Malang - Kalibaru

Na het ontbijt vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende plantages. Het is een klein plaatsje met uitzicht op de vulkaan Gunung Raung.

 

Dag 18  Kalibaru
Vandaag kunt u een kijkje gaan nemen bij de school die de Stichting heeft laten bouwen. Hier kunt u met eigen ogen zien wat er met de donaties en opbrengsten van de reizen wordt gedaan. U wordt welkom geheten door de directrice die u een rondleiding geeft. De kinderen hebben de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud, en zijn verdeeld in 6 klasjes. In de klassen wordt u uit volle borst toegezongen. Ook brengt u een bezoek aan de plantage “Grote Tuin” waar u uitleg krijgt over de verschillende bomen, planten en kruiden zoals koffiestruiken met zwarte en rode vruchten. Na de rondleiding krijgt u een lunch aangeboden en zullen de kinderen een mooie dans voor u opvoeren.

 

Dag 19  Kalibaru - Lovina

Na het ontbijt vertrekt u vroeg in de ochtend naar het Hindoe-eiland Bali. Met een veerboot maakt u de oversteek naar Bali die ongeveer 40 minuten duurt. Daarna gaat u naar het hotel in Lovina, gelegen in het noorden van Bali. 

 

Dag 20   Lovina - Ubud

In de vroege ochtend kunt u facultatief deelnemen aan een dolfijnentocht. Voor zonsopgang gaat u met een traditioneel vissersbootje de zee op en kunt u genieten van de opkomende zon. In de baai bij Lovina zijn bijna dagelijks dolfijnen te zien dus de kans is vrij groot dat u ze tegenkomt. Na het ontbijt vertrekt u naar het hotel dat gelegen is in Ubud. Onderweg stopt u bij de waterval Git-Git en bezoekt u een vruchten- en bloemenmarkt. Op de rand van   het Bratanmeer bij Bedugul ligt het schitterende tempelcomplex Pura Ulun Danu. De tempel dateert uit de 17e eeuw en is gewijd aan de watergodin Dewi Danu.  

 

Dag 21  Ubud
Vandaag bezoekt u één van de belangrijkste tempels op Bali. De Tirta Empul is in 962 na Christus gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. Na dit bezoek gaat u naar Kintamani waar u kunt genieten van het uitzicht op de vulkaan Gunung Batur (1717 m). Tevens komt u langs de marktplaats van het noorden, deze is gelegen op de rand van de krater van Gunung Batur. Vervolgens bezoekt u de tempel Pura Kehen, één van de mooiste tempels van Bali. De uitgehouwen reliëfs in deze tempel zijn bijzonder mooi. Als laatste bezoekt u het traditionele dorp Penglipuran gelegen aan een indrukwekkend bamboebos. U heeft hier de gelegenheid om rond te lopen en te zien hoe de families leven. De bewoners leven nog steeds volgens de oude gebruiken van het eiland.

Optioneel: In de middag, rond 16.30 uur, wordt u opgehaald bij het hotel voor een diner bij een lokale familie thuis. De gastheer geeft u een rondleiding over het terrein waar vaak meerdere families wonen. De verschillende gebouwen binnen het terrein zijn aangelegd volgens de Balinese architectuur, waar de richting word bepaald door de locatie van de Heilige berg Gunung Agung. De gastheer zal uitleggen wat voor  soort offers bij welk heiligdom worden geplaatst. U krijgt het diner op Balinese stijl geserveerd, namelijk zittend op de grond, en u kunt ervoor kiezen om met uw handen te eten. Het eten wordt vers voor u gekookt in de familiekeuken.

 

Dag 22   Ubud – Sanur

In de ochtend vertrekt u naar Sanur, gelegen in het zuidoosten van Bali. Onderweg gaat u een batik workshop bijwonen. U leert alles over de geschiedenis en het proces van batik schilderen met hete was. Daarna is het uw beurt om een kunstwerk te maken wat een blijvende herinnering zal zijn aan uw reis.

 

Dag 23 Sanur
Vrije dag. 

Facultatief: In de vroege ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald voor een fietstocht van een halve dag in de omgeving van Sanur. U fietst langs de kust, rijstvelden en gaat naar een lokale markt vol met exotische Indonesische producten waar u kunt proeven van het heerlijke Balinese eten. U wordt begeleid door een professionele gids en koffie, ontbijt en een brunch zijn inbegrepen.

 

Dag 24  Sanur
Vrije dag.

Er zijn facultatieve excursie beschikbaar. Tijdens het diner kunt u genieten van een Balinese dansvoorstelling.

 

Dag 25  Sanur - Luchthaven Den Pasar
De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam.

 

Dag 26 Aankomst Amsterdam.


 Aantal nachten per plaats:

Sumatra: Brastagi (1), Samosir (3), Medan (1) Java: Bandung (2), Wonosobo (1), Semarang (2), Yogyakarta (3), Malang (2), Kalibaru (2) Bali: Lovina (1), Ubud (2), Sanur (3)

 

Highlights:

Boottocht rond het eiland Samosir in het Tobameer

Het mysterieuze Dieng plateau en nabijgelegen natuurpark

Dagexcursie naar de Bromo vulkaan

Bezoek plantage en school in Kalibaru

Diner met Balinese dansvoorstelling

Inclusief

♦ Vlucht Amsterdam - Medan / Denpasar - Amsterdam met Garuda Indonesia 

♦ Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

♦ Binnenlandse vlucht Medan - Jakarta 

♦ Rondreis volgens programma

♦ Nederlandssprekende reisleiding

♦ Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden

♦ Logies en ontbijt

♦ Lunch op dag 3, 5, 6, 8 t/m 13, 15 en 17 t/m 22

♦ Diner op dag 2 t/m 20 en 22 t/m 24

♦ Vertrekbelasting Indonesië

♦ Late check-out

 

Exclusief

♦ Administratiekosten € 27,50 per factuur

  (maximaal 6 personen op 1 factuur)

♦ Facultatieve excursies

♦ Fooien

♦ Lunch op dag 2, 4, 7, 14, 16, 23, 24 en 25

♦ Diner op dag 21

♦ Reis- en/of annuleringsverzekering

 

Hotels:

Brastagi - Hotel Sinabung ****

Samosir – Toledo Inn**

Medan – Arya Duta*****

Bandung – Sukajadi Hotel***

Wonosobo – Kresna Hotel****

Semarang – Novotel Semarang****

Yogyakarta – Gallery Prawirotaman****

Malang – Balava Hotel****

Kalibaru – Kalibaru Cottages***

Lovina – Aneka Lovina Villas & Spa***

Ubud – Sri Bungalow***

Sanur – Swastika Bungalows***

Wijzigingen voorbehouden.

 

L.A.C. de Goey
“Wij gaan zeker in de toekomst weer met HSS op vakantie”
L.A.C. de Goey Java
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 25 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706