26 Dagen Sumatra-Java-Bali

26 Dagen Sumatra-Java-Bali

Beleef een Boottocht over het Tobameer
Bekijk de Orang Oetans in zijn natuurlijke habitat
Onvergetelijke treinreis van Bandung naar Cilacap
Boek nu
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Sumatra-Java-Bali 26 dagen

Deze 26-daagse rondreis Sumatra-Java-Bali is een Schitterende en uitgebreide rondreis met vele hoogtepunten. Tijdens deze reis verblijft u op Sumatra in Samosir gelegen aan het prachtige Tobameer. Ook bezoekt u het Gunung Leuser national park waar u naast Orang Oetans nog meer dieren in hun natuurlijke omgeving zien zoals gibbons, Thomas Leaf apen, makaken, vliegende eekhoorns en neushoornvogels.  Met een binnenlandse vlucht gaat u naar het eiland Java, waar u deelneemt aan diverse nieuwe excursies. U sluit deze reis af met het eiland Bali en hier verblijft u in de plaatsen Ubud en Sanur.

Algemene informatie 26 dagen Sumatra, Java en Bali

Sumatra is het tweede grootste eiland van Indonesië en het vijfde van de wereld. Het eiland ligt op de evenaar. Noord-Sumatra is een gebied van prachtige bergen, watervallen, een uitgestrekt meer, een mengeling van culturele groepen en diverse plantages. De meest interessante toeristenbestemming is het Tobameer.

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Borobudur, de vulkaan Gunung Bromo en nog veel meer.

Hoofdstad Jakarta Jaya Karta, betekent Stad van de Overwinning. De Indonesische hoofdstad ligt in het westen van het eiland Java, aan de noordkust van het eiland. Jakarta ligt in een lage kustvlakte aan de monding van de Liwung-rivier. Door deze ligging zijn er in de regentijd vaak overstromingen. Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen in Jakarta. In het centrale zakendistrict staat het verkeer overdag vaak muurvast. Om die verkeersproblemen het hoofd te bieden, mogen in sommige straten geen auto’s rijden met minder dan drie inzittenden.

De stad Yogyakarta ofwel Yogya is de culturele hoofdstad van Java. De stad ligt in het midden van Java. Het is een echte universiteitstad met meer dan 30 universiteiten. 

Yogya is een sultanaat binnen Indonesië. De huidige sultan, Hamengkubuwono X, is belangrijk geweest in de onafhankelijkheidsstrijd, waardoor de stad nu de status van speciale regio heeft gekregen.

 

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen of zelfs meubels gemaakt worden.


Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievellingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian, Sanur en Ubud is dat goed te merken.
Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Programma

 

Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2     Na aankomst op de luchthaven van Medan (Sumatra) wordt u door een reisleider/ster opgevangen. Met een airconditioned bus wordt u naar het hotel, dat buiten Medan ligt, gebracht. Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra en is de op 3 na grootste stad van Indonesië met ± 2,5 miljoen inwoners. In de avond kunt u genieten van een welkomstdiner.

 

Dag 3     Medan – Samosir

Na het ontbijt vertrekt u naar het hotel op het eiland Samosir. Na een rit van 180 km bereikt u de havenplaats Parapat aan het Tobameer. Het Tobameer is lang geleden ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting en wordt omgeven door berghellingen. Het is 100 km lang en 31 km breed en het diepste punt is 505 meter. Vanuit Parapat maakt u met de boot de oversteek naar het eiland Samosir, een boottocht van ca. 30 minuten. Het hotel waar u verblijft ligt op het schiereiland Tuk-Tuk. `s Middags kunt u een wandeling over het eiland maken. Lunch en diner voor eigen rekening.

 

Dag 4     Vandaag maakt u een boottocht rond het eiland. U bezoekt eerst Ambarita, een typisch Batakdorpje waarvan de huizen versierd zijn met houtsnijwerk. Op de binnenplaats staan stenen stoelen en tafels en de tombe van een lokale vorst. Ook is er een oude stenen offerplaats waar vroeger executies werden uitgevoerd. In Simanindo gaat u kijken naar de traditionele Batakdans. In het dorpje Tomok bevinden zich de 300 jaar oude koningssarcofagen van koning Sidabutar. Hij was de eerste koning die over het dorp heeft geregeerd. Picknick lunch onderweg en diner in een lokaal restaurant.

 

Dag 5     Samosir – Bukit Lawang

Na het ontbijt rijdt u naar Bukit Lawang gelegen aan de rand van het Nationale Park Gunung Leuser. Lunch en diner voor eigen rekening.

 

Dag 6     Bukit Lawang – Medan

Na het ontbijt loopt u langs de rivier waarna u met een kano de oversteek maakt over de snelstromende Bohorok rivier. Onder leiding van een gids maakt u een ± 3 uur durende trekking om de Orang Oetans in zijn natuurlijke habitat te spotten. In een ander gedeelte van de jungle kunt u naast Orang Oetans nog meer dieren in hun natuurlijke omgeving zien zoals gibbons, Thomas Leaf apen, makaken, vliegende eekhoorns en neushoornvogels. Tip: draag schoenen met een stevig profiel; regenjas; plastic tas om uw spulletjes in te doen; middel tegen insecten; water. Voor het gebruik van camera`s wordt er een bijdrage gevraagd van ± Rp. 95.000  per fototoestel en ± Rp. 280.000 per filmcamera. (prijswijzigingen voorbehouden). In de middag verlaat u Bukit Lawang en vertrekt u naar Medan. Picknicklunch onderweg. Diner voor eigen rekening.

 

Dag 7    Medan - Bandung

Vandaag vertrekt u naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Bandung. Bandung is de derde grote stad van Indonesië die ooit het Parijs van Java werd genoemd. Deze reputatie heeft de stad allang niet meer maar wanneer u de imposante koloniale- en art-deco gebouwen ziet kunt u zich er wel iets bij voorstellen. Lunch en diner voor eigen rekening.

 

Dag 8     In de ochtend staat er een wandeltocht door Bandung op het programma. Bandung was tijdens de koloniale tijd één van de belangrijkste steden van Nederlands-Indië. U zult dan ook nog straten met Nederlandse namen tegenkomen. Tijdens de wandeltocht bezoekt u het Bandung Geological Museum en loopt u door de Asia Afrika straat, de Bragaweg en kunt u het Gedung Sate (Saté-gebouw) bekijken. Dit gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect J. Gerber en de bouw is afgerond in 1920. Vroeger was het een Nederlands koloniaal overheidsgebouw en nu is het provinciehuis van West Java. ‘s Middags kunt u een voorstelling bijwonen in de Angklungschool van   "Pak Ujo". Het programma begint met een korte Wayangpoppen voorstelling gevolgd door een presentatie van het bamboe-instrument 'de angklung' door een groep kinderen. Onderdeel van de presentatie is ook dat u zelf mee mag doen met het maken van muziek op een angklung. Lunch onderweg. Diner voor eigen rekening.

             

Dag 9     Bandung – Wonosobo

Na een vroeg ontbijt vertrekt u naar het station voor een 5,5 uur durende treinreis van Bandung naar Cilacap. Tijdens deze reis ziet u Java vanuit een geheel ander perspectief. De treinreis gaat door dorpjes, rijstvelden, heuvels en dalen. In Cilacap staat de bus klaar om u naar Wonosobo te brengen. U krijgt in de trein een lunchbox. Diner voor eigen rekening.

 

Dag 10  Wonosobo – Semarang   

Heel vroeg in de ochtend gaat u naar het mysterieuze Dieng plateau. De tempels zijn verspreid over zes heuvels van de zuidelijke helling van Gunung Sindoro en Sumbing, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van het Diengplateau. U gaat weer terug naar het hotel voor het ontbijt waarna u op weg gaat naar Semarang. Lunch en diner voor eigen rekening.

             

Dag 11   Vandaag bezoekt u het tempelcomplex Sam Po Kong dat is gewijd aan de Chinese moslimadmiraal Zheng He. De tempel is gebouwd rond een grot en is een  bedevaartsoord voor zowel Chinezen als Moslims. Hierna maakt u een stadstour door Semarang waarbij u een bezoek brengt aan de oude stad Kota Lama, één van de weinige V.O.C. vestingen die nog behouden zijn. In de Jalan Letjen Suprapto (Heerenstraat) staat de oudste christelijke koepelkerk Gereja Blenduk uit 1753. Daarna gaat u naar Lawang Sewu, Javaans voor duizend deuren, wat eens het hoofdkantoor van de Nederlands Indische Maatschappij was. Het gebouwencomplex werd ontworpen en gebouwd door de Nederlanders en bestaat uit verschillende gebouwen. De torens kijken uit        over de Tugu Muda rotonde, voorheen het Wilhelminaplein. Het gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis en het verhaal gaat dat het er nog spookt in de kelders. Het gebouw is nu gedeeltelijk gerenoveerd en er wordt hard gewerkt om het in ere te herstellen. Als laatste bezoekt u het kleurrijke dorpje Kampung Pelangi, ook wel bekend als Rainbow village.  Lunch in restaurant Toko Oen. Diner voor eigen rekening.

                  

Dag 12   Semarang – Yogyakarta

Vandaag vertrekt u naar Yogyakarta. Onderweg bezoekt u de beroemde tempel de Borobudur, het grootste Boeddhistische complex ter wereld. Sinds 2022 is er een maximum aantal bezoekers ingesteld per dag. Het entreekaartje voor het plein vóór de tempel is inbegrepen. Als u de verschillende lagen van de tempel wilt betreden dan moet u hiervoor een extra kaartje bijkopen. Dit is op basis van beschikbaarheid. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De tempel bestaat uit negen terrassen en honderden kleine stupa’s. Bovenin is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer. Yogyakarta ligt in midden Java en was eeuwenlang een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

Lunch onderweg. Diner voor eigen rekening.

             

Dag 13   Na het ontbijt maakt u een stadstoer per becak (fietsstaxi) door Yogyakarta waarbij u naar het dichtbij gelegen Alun-Alun Kidul gaat, oftewel de tuin van het paleis van de Sultan. Uiteraard bezoekt u het waterkasteel Taman Sari, de voormalige koninklijke tuin van het Sultanaat van Yogyakarta wat gebouwd is in de 18e eeuw. Taman Sari had meerdere functies, zoals o.a. een rustgebied, een meditatieruimte en een schuilplaats. U bezoekt het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en heeft een schitterende troonzaal. Het kraton wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Voor het Kraton, ten noorden van het stadsplein, ligt het Museum Sonobudoyo dat is opgericht in 1935 en is ontworpen door de Nederlandse architect Kersten. Het gebouw is neergezet in de traditionele Javaanse stijl. In het museum liggen allerlei Javaanse cultuurobjecten tentoongesteld. Er liggen wapens, leren en houten wayangpoppen, maskers, beelden, textiel, allerlei objecten en oude Javaanse gamelaninstrumenten. U eindigt de stadstoer met een bezoek aan de meest levendige straat van Yogyakarta, Malioboro Street waar u kunt gaan winkelen. Lunch in een lokaal restaurant. Diner voor eigen rekening.

 

Dag 14   Vandaag heeft u een vrije dag. Facultatief kunt u de volgende tour maken:
Een fietstocht in de omgeving van tempelcomplex de Prambanan. U kunt fietsend de omgeving verkennen en genieten van het mooie landschap en de bedrijvigheid op de rijstvelden. U kunt ook zien hoe de lokale bevolking leeft en er zal diverse keren worden gestopt bij huizen waar bijvoorbeeld tahu, tempé en kroepoek wordt gemaakt. Lunch en diner zijn voor eigen rekening.
 

Dag 15  Yogyakarta – Malang

Na het ontbijt wordt u naar het treinstation gebracht vanwaar u met de trein naar Mojokerto reist. De treinreis duurt ongeveer 5 uur. Na aankomst in Mojokerto wordt u naar uw hotel in Malang gebracht. Malang ligt in de provincie Oost-Java en heeft vanwege de hoge ligging een koel klimaat. Het ligt ingesloten tussen twee bergmassieven. In het westen de hoogste berg op Java, de Gunung Semeru (hoogte 3.680 meter), en in het oosten de Bromo. U krijgt in de trein een lunchbox. Diner voor eigen rekening.

 

Dag 16   Vrije dag.

Faculatief kunt u een dagexcursie maken naar de Bromo vulkaan. Deze excursie start vanaf het plaatsje Tumpang aan de zuidkant van de Bromo. De Bromo ligt met vijf andere vulkanen in één grote krater en zij vormen samen het Tenggergebergte. Deze krater bestaat uit een zandvlakte van 8 bij 11 kilometer en doet aan als een maanlandschap. Bij het uitzichtpunt Penanjakan heeft u een goed overzicht over het gebied. Bij de Bromo aangekomen moet u een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand. Het bijzondere van deze excursie is om bij daglicht door het landschap te rijden en op de kraterrand te staan. Tevens brengt u een bezoek aan de Pelangi waterval (regenboog waterval) en de Jago tempel. Lunch en diner zijn voor eigen rekening.

             

Dag 17   Malang - Kalibaru

Na het ontbijt vertrekt u naar Kalibaru. Rond Kalibaru liggen verschillende  plantages. Het is een klein plaatsje met uitzicht op de vulkaan Gunung Raung. Lunch onderweg en diner in het hotel.

 

Dag 18  Vandaag gaat u naar de kleuterschool die onze Stichting in 1995 heeft laten bouwen. Hier kunt u met eigen ogen zien wat er met de donaties en opbrengsten van de reizen wordt gedaan. U wordt welkom geheten door de directrice die u een rondleiding geeft. De kinderen hebben de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud, en zijn verdeeld in 6 klasjes. In de klassen wordt u uit volle borst toegezongen. Ook brengt u een bezoek aan de plantage “Grote Tuin” waar u uitleg krijgt over de verschillende bomen, planten en kruiden zoals koffiestruiken met zwarte en rode vruchten. Na de rondleiding krijgt u een lunch aangeboden en zullen de kinderen een mooie dans voor u opvoeren. Diner in het hotel.

 

Dag 19  Kalibaru – Ubud

Na het ontbijt vertrekt u vroeg in de ochtend naar het Hindoe-eiland Bali. Met een veerboot maakt u de oversteek naar Bali die ongeveer 45 minuten duurt. Daarna gaat u naar het hotel in Ubud, gelegen in het noorden van Bali. Onderweg stopt u bij het plaatsje Bedugul aan het Bratanmeer, waar u de watertempel Pura Ulun Danu Bratan bezoekt. De tempel dateert uit de 17e eeuw en is gewijd aan de watergodin Dewi Danu. Lunch onderweg. Diner voor eigen rekening.

 

Dag 20   Vandaag heeft u een vrije dag.

Facultatief kunt u de volgende dagtour maken: Een bezoek aan één van de belangrijkste tempels op Bali de Tirta Empul die in 962 na Christus is gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring. Het water van Tirta  Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. Daarna bezoekt u de tempel Pura Kehen, één van de mooiste tempels van Bali. De uitgehouwen reliëfs in deze tempel zijn bijzonder mooi. Als laatste bezoekt u het traditionele dorp Penglipuran gelegen aan een indrukwekkend bamboebos. U heeft hier de gelegenheid om rond te lopen en te zien hoe de families leven. De bewoners leven nog steeds volgens de oude gebruiken van het eiland. Lunch is inbegrepen in de dagtour. Diner is voor eigen rekening.

 

Dag 21   Ubud – Sanur

In de ochtend vertrekt u naar Sanur, gelegen in het zuidoosten van Bali. Onderweg maakt u de “Happy Local Family Adventure Tour”. Tijdens deze tour bezoekt u een lokale familie die graag hun kennis met u delen. U komt meer te weten over de waterbronnen van het dorp, de rijstvelden en hoe ze vers voedsel bereiden. U wandelt van het familieterrein naar de rivier. De rivier wordt gevoed door 11 bronnen, tijdens de wandeling zult u er 3 bezoeken. Onderweg ziet u het echte leven van de Balinese boeren en het Subak-systeem, het irrigatie-systeem van de rijstvelden in de omgeving. Bij de laatste bron kunt u een verfrissend bad nemen. Op deze plek wordt de lunch bereid met verse ingrediënten. Vis of garnalen uit de rivier en groenten, welke gekookt worden op een op hout gestookt vuur/fornuis. In de avond kunt u genieten van een barbecuediner aan het strand waarna u afscheid neemt van uw reisleider/ster.

 

Dag 22   Vrije dag.

Lunch en diner zijn voor eigen rekening.

 

Dag 23   Vrije dag.

Facultatief kunt u de `Denpasar Foodie Tour` maken. In de ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald voor een drie uur durende tocht door Denpasar. De tour van vandaag neemt u mee naar het centrum van Denpasar waar u alles leert over de rijstgeschiedenis, culturele diversiteit en het lokale leven.

U stopt op 5 verschillende plaatsen waar u heerlijke delicatessen kunt proeven. Lunch en diner zijn voor eigen rekening.

             

Dag 24  Vrije dag.

Lunch en diner zijn voor eigen rekening.

 

Dag 25  De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam. De lunch is voor eigen rekening.

 

Dag 26  Aankomst Amsterdam.

 

Inclusief

Vlucht Amsterdam - Medan / Denpasar - Amsterdam met Singapore Airlines via Singapore

Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

Binnenlandse vlucht Medan - Bandung

Rondreis volgens programma

Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden

Plaatselijke Nederlandssprekende reisleiding t/m dag 21

Gids tijdens de rit hotel - luchthaven (dag 25)

Logies en ontbijt

Lunch op dag 4,6,8,9,11,12,13,15,17,18,19,21

Diner op dag 2,4,17,18,21

Vertrekbelasting Indonesië

Late check-out; er zijn 2 kamers beschikbaar voor de groep

 

Exclusief

Administratiekosten € 30,-- per factuur

(maximaal 6 personen op 1 factuur)

Facultatieve excursies

Fooien

Visumkosten Indonesië

Lunch op dag 2,3,5,7,10,14,16,20,22 t/m 25

Diner op dag 3,5 t/m 16 en 19,20,22 t/m 24

Reis- en/of annuleringsverzekering

Bijdrage SGR € 5,00 p.p.

 

Hotels vanaf 2024:

Medan – Santika Premiere Dyandara Hotel 

Samosir – Tabo Cottages 

Bukit Lawang – Eco Lodge Bukit Lawang

Medan - Hotel Horison Sky Kualanamu

Bandung – De Braga By Artotel

Wonosobo – Kresna Gallery Hotel 

Semarang – Novotel Semarang 

Yogyakarta – Gallery Prawirotaman Hotel 

Malang – Santika Premiere Malang 

Kalibaru – Margo Utomo Eco Resort 

Ubud – Sri Aksata Ubud Resort 

Sanur -  Swastika Bungalows 

Wijzigingen voorbehouden.

 

 

L.A.C. de Goey
“Wij gaan zeker in de toekomst weer met HSS op vakantie”
L.A.C. de Goey Java
Vertrekdatum
Prijs p.p.
Toeslag 1 p. kamer
Beschikbaarheid
13-5-2024
€ 2.915,00
€ 592,00

Volgeboekt

2-9-2024
€ 2.999,00
€ 595,00

Beschikbaar

7-10-2024
€ 2.950,00
€ 586,00

Beschikbaar

Aantal vrije plaatsen 7
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706