Volledig Verzorgde Reizen naar Maleisië

Volledig Verzorgde Reizen naar Maleisië

Ga op avontuur in Maleisië
Inclusief vluchten, accommodatie en excursies
Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiding
Bekijk onze Reizen
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Maleisië informatie

Maleisië is gelegen in het hart van zuidoost Azië en bestaat uit twee delen. Het schiereiland West-Maleisië, gelegen tussen Thailand en Singapore, en Oost-Maleisië (Borneo), gelegen in de Zuid-Chinese Zee met de twee deelstaten Sabah en Sarawak.

Veelzijdig Maleisië

West-Maleisië vormt zo’n 40% van het totale landoppervlak en biedt een grote diversiteit. Zo kunt u de geschiedenis ontdekken in koloniale plaatsen of de indrukwekkende natuurgebieden bezoeken. De eeuwenoude cultuur met vele sporen van Portugese, Nederlandse en Britse aanwezigheid, gekoppeld aan een adembenemende natuur en tropische stranden, maken Maleisië tot een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming.


Borneo is met een oppervlakte van ongeveer 744.108 km2 het op twee na grootste eiland van de wereld. Het eiland vormt dan ook zo’n 60% van het landoppervlak. Het eiland is voor het grootste gedeelte bergachtig, vooral in de noordelijke en centrale gebieden. De natuur overheerst op Borneo, met tropische regenwouden, brede rivieren, orang-oetans, neushoornvogels en een uitzonderlijke verscheidenheid aan bloemen en planten. Dit maakt Borneo tot een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers maar ook voor avonturiers.

 

Bevolking

Maleisië telt ongeveer 27 miljoen inwoners, waarvan zo'n 85% in West-Maleisië woont. De overige 15% woont in Sabah en Sarawak. De samenleving is multicultureel en multiraciaal. Er zijn drie grote Aziatische culturen vertegenwoordigd, Maleiers, Chinezen en Indiërs. De staatsgodsdienst is de islam. Daarnaast vindt u er ook het Boeddhisme, het Hindoeïsme en het Christendom.

 

Taal

De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. U kunt tijdens uw reis door Maleisië echter ook goed met Engels terecht.

 

Flora en Fauna

Het tropische regenwoud beslaat een groot deel van het land (ruim 55%) en heeft een zeer grote diversiteit aan flora en fauna. Dit is dan ook de grootste schat van het land. U treft in Maleisië meer dan 8000 verschillende planten- en boomsoorten aan, waaronder 200 palmsoorten en meer dan 1000 soorten orchideeën. Verder kent Maleisië 600 soorten vogels en meer dan 200 diersoorten. Zo komen in Maleisië o.a. olifanten, tijgers, panters, luipaarden, apen, neushoorns, honingberen en tapirs voor. Borneo is bekend om de uitgestrekte jungles, hier kunt u het beste naartoe als u mooie planten en dieren wilt zien. De Aziatische olifant, de dwergolifant, de Sumatraanse neushoorn en de orang oetan hebben hier hun leefgebied in een van de rijkste natuurgebieden in de wereld.

Feestdagen

Omdat er in Maleisië veel verschillende volkeren en godsdiensten voorkomen zijn er ook veel feestdagen. Er zijn een aantal feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen, bijvoorbeeld: de verjaardag van de Koning en de dag van Maleisië op 16 september. Daarnaast zijn er feestdagen waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Hari Raya Puasa (het einde van de Ramadan), Vesak-dag en het Chinees Nieuwjaar, deze viering duurt 15 dagen en wordt afgesloten met een groot feest. 

 

De Ramadan speelt in Maleisië een belangrijke rol. Dit is de negende maand van de Islamitische kalender en is een maand van vasten. Omdat de Islamitische kalender samenvalt met de maanstanden wisselt het begin van de Ramadan jaarlijks.

 

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat met gedurende het hele jaar een temperatuur die schommelt tussen 20° C en 30°C. Alleen in hoger gelegen gebieden als de Cameron Highlands en het Kinabalu National Park op Borneo kan het koeler zijn. Het klimaat op het schiereiland Maleisië wordt beheerst door een noordoost- en zuidwest moesson. Het oostelijk deel van het schiereiland Maleisië kent een noordoost moesson die ongeveer heerst vanaf november tot en met maart. Tijdens deze moesson kan er dagelijks een grote hoeveelheid neerslag vallen, met name in oktober, november en december. Het westelijke deel van het schiereiland kent een zuidwest moesson die heerst van mei tot en met oktober. Het klimaat op Borneo is het hele jaar door warm en vochtig. De moessonperiode is van november tot maart, maar de regenbuien zijn veel korter dan bij het oostelijk deel van het schiereiland Maleisië.

 

Geldzaken

In Maleisië wordt betaald met de Ringgit (MYR). De waarde van de Ringgit is ongeveer 4,50 Ringgit voor € 1,- deze koers is echter sterk aan verandering onderhevig. De actuele koers kunt u bekijken op www.oanda.com.

 

Tijdverschil

Het tijdverschil met Maleisië is in de zomer 6 uur en in de winter 7 uur later dan in Nederland.

 

Elektriciteit

Over het algemeen bedraagt de voltage in de hotels 220-240 volt en worden er stekkers met drie pennen gebruikt. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het opladen van uw apparatuur.

Onze gespecialiseerde reizen