17 Dagen Java - Bali Volledig Verzorgd

17 Dagen Java - Bali Volledig Verzorgd

Met paard en wagen langs de plantages
Bezoek de beroemde Borobudur tempel
Beleef een citytour door Yogyakarta per becak
Boek nu
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Java-Bali Rondreis 17 dagen

Deze fraaie en zeer complete rondreis voert u langs de bekende highlights van Java. U bezoekt het indrukwekkende Prambanan tempelcomplex, de prachtige Borobudur tempel, de adembenemende Bromo-vulkaan en nog veel meer! Na Java reist u verder naar Ubud, het cultureel centrum gelegen in het midden van Bali. Het is heerlijk wandelen in de omgeving van Ubud. U loopt over smalle paden met uitzicht over de prachtige rijstvelden, langs een waterval en door een bos. U maakt kennis met de lokale bevolking die aan het werk is in de rijstvelden. Een heerlijke bestemming is Sanur, vooral geliefd vanwege haar kleinschalige karakter. Heerlijk genieten van het fijne zandstrand, de Balinese keuken en het weer. Net als alle rondreizen van HSS Azië Reizen is ook deze reis in een aangenaam tempo. Deze rondreis laat u Indonesië ervaren als geen ander.

Algemene informatie Java en Bali

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Angklungschool van Pak Ujo, de Borobudur en nog veel meer. 

Hoofdstad Jakarta Jaya Karta, betekent Stad van de Overwinning. De Indonesische hoofdstad ligt in het westen van het eiland Java, aan de noordkust van het eiland. Jakarta ligt in een lage kustvlakte aan de monding van de Liwung-rivier. Door deze ligging zijn er in de regentijd vaak overstromingen. Er wonen officieel 8,5 miljoen mensen in Jakarta, maar inclusief de voorsteden zijn dat er twee keer zo veel. In het centrale zakendistrict staat het verkeer overdag vaak muurvast. Om die verkeersproblemen het hoofd te bieden, mogen in sommige straten geen auto’s rijden met minder dan drie inzittenden.


De stad Yogyakarta ofwel Yogya is de culturele hoofdstad van Java. De stad ligt in het midden van Java. Het is een echte universiteitstad met meer dan 30 universiteiten. Yogya is een sultanaat binnen Indonesië.

De huidige sultan, Hamengkubuwono X, is belangrijk geweest in de onafhankelijkheidsstrijd, waardoor de stad nu de status van speciale regio heeft gekregen. 

 

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen gemaakt worden.
Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievellingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian en Ubud is dat goed te merken. 

Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Programma

Aantal nachten per plaatsInclusief / Exclusief ♦ Hotels

 

Dag 1     Vertrek vanuit Amsterdam.

 

Dag 2     Yogyakarta

Na aankomst op de luchthaven van Yogyakarta wordt u door een reisleider/ster opgevangen en met de bus naar het hotel in Yogyakarta gebracht. Yogyakarta ligt in midden Java en heeft een hele hoop te bieden. Eeuwenlang was Yogyakarta een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. In de nauwe zijstraatjes zult u de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken.

 

Dag 3  Na het ontbijt maakt u met een fietstaxi (becak) een stadstour door Yogyakarta, waarbij u een bezoek brengt aan het Kraton dat stamt uit het jaar 1755. Het complex ligt midden in de stad en biedt niet alleen plaats aan de sultan en zijn familie, het bevat ook vertrekken voor meditatie en plechtigheden en een schitterende troonzaal. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muur omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. U bezoekt ook het nabij gelegen waterpaleis Taman Sari. Taman Sari is de voormalige Koninklijke tuin van het Sultanaat van Yogyakarta en is gebouwd in de 18e eeuw. Hierna brengt u een bezoek aan de Prambanan tempel, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De Prambanan werd gebouwd rond 850 na Christus en betekent ‘veel priesters’ die in de reliëfs worden afgebeeld met een lange baard. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoe Shiva, Vishnu en Brahma.

 

Optioneel: Avond excursie “Funway to live like a local”.

Een hele populaire tour is om Yogyakarta in de avond te ervaren met een lokale gids. U kunt genieten van de stad zoals de lokale bevolking dat doet. U maakt een wandeling door de straten van Yogyakarta. Op het Alun-Alun Kidul plein komt de lokale bevolking bij elkaar en komt het plein tot leven met kleurrijke en helder verlichte trams en skelters die rond het park rijden. Op het plein staan 2 grote bodhibomen. Volgens een oude legende brengt het geluk en voorspoed als het lukt om geblinddoekt tussen de 2 bomen door te lopen. Het is moeilijker dan het lijkt en stiekem spieken mag niet. Ook erg vermakelijk om naar de mensen te kijken die een poging wagen.

 

Dag 4 Vandaag na het ontbijt brengt u een bezoek aan het sfeervolle plaatsje Candiredjo. Dit typisch Javaanse dorp ligt een paar kilometer van de Borobudur. De bewoners hebben een duurzaam toerismeproject ontwikkeld waar het dorpsleven onder de aandacht wordt gebracht. U maakt een tochtje met paard en wagen (andong) langs plantages. Er wordt onderweg regelmatig gestopt om de dagelijkse bezigheden van de lokale bevolking te bekijken. Tevens maakt u een wandeling door het dorp waarbij u kennis kunt maken met de vriendelijke dorpsbewoners.


Vervolgens bezoekt u de beroemde tempel de Borobudur. De Borobudur is waarschijnlijk gebouwd rond het einde van de 7e en het begin van de 8e eeuw na Christus. Met een steenoppervlakte van ruim 60.000 km² is het complex een van de grootste monumenten van de wereld. De top is de Grote Stupa die 40 meter boven de grond staat. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas-reliëfs en strekken zich uit over een totale lengte van 5 kilometer.

 

Dag 5     Vrije dag.
Optioneel: Engelstalige Batik workshop. In plaats van alleen kennis te maken met batik door een bezoek aan een batikfabriek kunt u ook leren om zelf batik te maken. De plaats waar de batikworkshop wordt gegeven ligt op 5 minuten lopen van het hotel. Hier leert u de basisprincipes van het batikken en maakt u uw eigen batik doek.
 

Dag 6     Yogyakarta – Malang

Vandaag vertrekt u via de tolweg naar Malang gelegen in Oost-Java.

Malang is een relatief koele stad, omdat het hoog gelegen is, 339 tot 662 meter boven zeeniveau en het ligt ingesloten tussen twee bergmassieven. In het westen de hoogste berg op Java, de  Gunung Semeru (hoogte 3.680 meter), en in het oosten de Bromo.

 

Dag 7 Vandaag gaat u de stad Malang verkennen met lokaal transport, de Angkot. Vanaf het hotel gaat u naar de voormalige Kajoetangan straat, een historische straat waar koloniale gebouwen uit de Nederlandse tijd staan. U gaat naar Kampung Kajoetangan waar u kunt  zien hoe de lokale bewoners leven. Daarna loopt u naar het stadspark ‘Alun-Alun’  waar u vele historische gebouwen kunt bewonderen, zoals de Jami Moskee, de Immanuel-kerk, het Pelangi hotel en het postkantoor. Tevens passeert u de Chinese tempel Eng Ang Kiong en bezoekt u de traditionele markt van Kebalen. Via de spoorweg loopt u naar Kampung Jodipan waar zowel de huizen als de brug in allerlei felle kleuren zijn geschilderd. Hierna gaat u naar Toko Oen, een populaire ijssalon in koloniale tijd en nog steeds een bekend restaurant. De rest van de dag is vrij maar u kunt Malang op eigen gelegenheid verder gaan verkennen of u kunt met de Angkot of ander lokaal vervoer terug gaan naar het hotel. 

 

Facultatief kunt u de zonsopgang over de Bromo vulkaan meemaken. U vertrekt rond middernacht. Neemt u voor deze excursie warme kleding mee, want de temperatuur is rond het vriespunt. Na 2,5 uur rijden met kleine busjes door de bergen, gaat u op weg naar boven voor de zonsopgang. Als de zon is opgekomen verschijnt er een prachtig uitzicht over de vulkanen. Hierna gaat u weer met de busjes naar beneden. Daar aangekomen loopt u een trap op van ± 250 treden naar de kraterrand van de Bromo. De krater is ± 10 kilometer breed, met diverse vulkanen erin. Na het bezoek aan de Bromo gaat u richting de Savannah. Dit gebied staat bekend als de Teletubbie Hills vanwege de gelijkenis met de omgeving van de gelijknamige kinderserie.

Vervolgens rijdt u door het dorp Ngadas naar een waterval gelegen in de jungle tussen twee gigantische kliffen, genaamd Pelangi (regenboog) waterval. Op de weg  terug naar Malang maakt u onderweg een stop bij de Jago tempel. De tempel stamt uit de 13e eeuw en vertegenwoordigd een vorm van het tantrische boeddhisme.

 

 

Dag 8     Malang - Ubud

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Surabaya gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Bali. Na aankomst op de luchthaven van Den Pasar wordt u met de bus naar het hotel in Ubud gebracht.

 

Dag 9 In de ochtend staat er een wandeling op het programma in de omgeving van Ubud. U loopt over smalle paden met uitzicht over de prachtige rijstvelden, langs een waterval en door een bos. U maakt kennis met de lokale bevolking, die aan het werk is in de rijstvelden. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur waarna u luncht bij een familie thuis.

 

Optioneel: ’s Middag kunt u deelnemen aan een Balinese kookles. De chef-kok zal u uitleg geven over Balinese kruiden en u krijgt gelegenheid om een authentiek Balinees gerecht te koken. De Balinese kookcursus die we aanbieden is volledig in het Engels. U krijgt uw eigen kookstation en keukengerei om alle gerechten te bereiden. De chef-kok en zijn assistent hebben een uitgebreide kennis van typisch Balinese ingrediënten en zij zullen demonstreren hoe u de gerechten kunt bereiden.

 

Dag 10   Na het ontbijt maakt u een dagtocht over het eiland. Als eerste maakt u een stop bij het dorpje Jatiluwih waarvan de rijstvelden tot de mooiste van Indonesië behoren. Het dorp ligt op een hoogte van 850 meter waardoor het relatief fris aanvoelt. De omgeving van Jatiluwih gaat u op een elektrische fiets verkennen. De gids zal u onderweg van alles vertellen en er zullen uiteraard diverse fotostops worden gemaakt. Daarna gaat u naar het plaatsje Bedugul aan het Bratanmeer. Hier bezoekt u het tempelcomplex Pura Ulun Danu. De tempel is prachtig gelegen aan de rand van het kratermeer. Vervolgens gaat u naar de tempel Tanah Lot uit de 16e eeuw. Tanah Lot is gebouwd op een rotsplateau in de zee.

 

Dag 11   Vrije dag. U kunt zich aanmelden voor één van de volgende excursies.

              

Facultatief 1: Raften op de Ayung Rivier. U wordt in de ochtend opgehaald bij het hotel en naar het startpunt bij de Ayung Rivier gebracht. Voordat u begint met raften wordt u uitgerust met een veiligheidshelm en zwemvest. Na een korte instructie kunt u van start en wordt u tijdens de 10 km tocht begeleidt door een professioneel opgeleide gids. Beleef een unieke en onvergetelijke reis langs adembenemende watervallen en geniet van het prachtige landschap tijdens dit rafting avontuur.

 

Facultatief 2: Een fietstocht ten noorden van Ubud.

Vandaag wordt u tussen 8.15 en 9.30 uur opgehaald bij het hotel en wordt u naar het startpunt van uw fietstocht in Tampaksiring gereden. De route gaat deels bergafwaarts, wat u gelegenheid biedt om te genieten van de omgeving die voornamelijk uit rijstvelden bestaat. U stopt bij een dorpstempel, waar de gids uitleg geeft over de tempels in Bali. De route gaat ook door de rijstvelden. Er wordt een stop gemaakt bij een Balinese dorp waar u meer te weten komt over de traditionele architectuur en het dagelijkse leven van de Balinezen. De volgende stop is bij een 11e-eeuwse tempel, een charmante locatie. Deze plaats wordt gebruikt voor zuiveringsceremonies en meditatie. Vanaf hier fietst u naar het drukkere dorpscentrum waar u de markt bezoekt. En na een laatste 2 km fietsen arriveert u bij een gastgezin, die u zal verwelkomen met een zelfgemaakte lunch. De lunch wordt op de Balinese manier geserveerd, waarbij u op de grond zit. Hierna gaat u terug naar het hotel.

 

Facultatief 3: Workshop Balinese Gamelan muziek en Balinese dans.

 Tijdens deze workshop leert u alles over de geschiedenis van de gamelan, het gebruik van de gamelan en u krijgt een demonstratie door professionele gamelan-muzikanten. U wordt in de gelegenheid gesteld om het instrument zelf te bespelen. Hierna wordt u uitleg gegeven over de Balinese dans en de bijhorende rituelen. Twee van de beroemdste dansers op Bali zullen u de specifieke bewegingen en stappen demonstreren. Hierna kunt u zelf de dans oefenen. Vrouwen zullen enkele kenmerken van de Panyembrahma welkomstdans leren, en de mannen de basisbewegingen van de Baris krijgersdans.

 

Dag 12   Ubud - Sanur

Na het ontbijt vertrekt u naar Sanur. Vanavond gaat u met een gids de lokale avondmarkt van Sanur verkennen. De gids weet precies waar u lekker kunt eten.

 

Dag 13   Vrije dag.

Facultatief: Uluwatu tempel, Kecak dans en diner in een visrestaurant.

Rond 14.00 uur wordt u opgehaald en gaat u naar de Uluwatu tempel.

De Uluwatu tempel ligt op de hoge rotsen aan de westkust van het schiereiland Nusa Dua. Hier kunt u genieten van de zonsondergang. Na de zonsondergang gaat u naar een voorstelling van de fascinerende Kecak-dans, oftewel Apendans. Het koor, wat bestaat uit 100 mannen, zit in cirkels rondom een lamp en begeleidt zelf de dans door steeds “tjak-a tjak-a” te zingen. Tijdens de dans wordt het verhaal van Ramayana uitgebeeld. Na afloop van de Kecak-dans kunt u in Jimbaran genieten van een diner in een visrestaurant.

 

Dag 14:  Vrije dag.

Facultatief: Dagexcursie naar Nusa Penida.

Nusa Penida is een prachtig en ongerept eiland en (nog) vrij van massatoerisme. 

U wordt om 07.30 uur bij uw hotel opgehaald en naar de haven van Sanur gebracht. U gaat per speedboot naar Nusa Penida. U gaat de hoogtepunten van de zuidwestkust verkennen. Als eerste gaat u naar Broken Beach en Angel’s Billabong, een ondiepe rotsachtige plek waar de zee door de kliffen stroomt. Daarna gaat u naar het meest gefotografeerde uitzichtpunt in Nusa Penida, de Kelingking klif. De laatste stop is op Crystal Beach met wit zandstrand en kristalhelder water. Hier kunt u veilig zwemmen en snorkelen voordat u per speedboot terug gaat naar Sanur.

 

Dag 15   Vrije dag.

 

Dag 16   De reis zit er alweer op. Vandaag vertrekt u weer naar Amsterdam.

 

Dag 17   Aankomst Amsterdam.

 

 


 

Aantal nachten per plaats: 

Java: Yogyakarta (4), Malang (2) Bali: Ubud (4), Sanur (4)

 

Highlights:

Bezoek aan de mooiste tempels in Centraal Java

Bezoek aan de Borobudur

Avond excursie door Yogyakarta

Wandelen door de rijstvelden van Ubud

 

Inclusief

♦ Vlucht Amsterdam - Yogyakarta / Denpasar - Amsterdam met Garuda Indonesia 

♦ Luchthavenbelasting + brandstof- & veiligheidstoeslag (wijzigingen voorbehouden)

♦ Rondreis volgens programma

♦ Binnenlandse vlucht Surabaya - Denpasar

♦ Nederlandssprekende reisleiding

♦ Alle omschreven excursies, inclusief entreegelden

♦ Logies en ontbijt

♦ Lunch op dag 9

♦ Vertrekbelasting Indonesië

 

Exclusief

♦ Administratiekosten € 27,50 per factuur

  (maximaal 6 personen op 1 factuur)

♦ Facultatieve excursies

♦ Fooien

♦ Visumkosten Indonesië

♦ Lunch op dag 2 t/m 8 en 10 t/m 16 

♦ Diner op dag 2 t/m 16

♦ Reis- en/of annuleringsverzekering

 

Hotels:

Yogyakarta – Gallery Prawirotaman****

Malang – Harris Hotel****

Ubud - Sri Bungalows***
Sanur - Swastika Bungalows***
Wijzigingen voorbehouden.
 
 

 

 

J. Jager
“We hebben een geweldige en indrukwekkende reis gehad”
J. Jager Bali
Team HSS
Team HSS Azië reizen
Waarom reizen met HSS?

Wanneer u naar Azië reist met HSS bent u gegarandeerd van:

 

  • Nederlands- en/of Engelssprekende reisleiders
  • Ruim aanbod van geheel verzorgde reizen inclusief maaltijden en excursies
  • Al 33 jaar ervaring met reizen in Azië 
Contact opnemen Of bel 058-2137706