Veel gestelde vragen

Gezondheid

 

In Zuidoost-Azië heersen ziektes die in Nederland niet voorkomen en waartegen je je kunt laten vaccineren of waarvoor je preventief tabletten kunt slikken, zoals gele koorts en malaria. Daarnaast zijn er ziekten, zoals dengue, waarvoor geen medicatie bestaat. Het enige wat je kunt doen is je gezond verstand gebruiken en goede bescherming verzorgen in de vorm van bedekkende kleding, schoenen met sokken, een klamboe en insectenspray.

Bij reizen naar Zuid Oost Azië is het verstandig om je te laten vaccineren. Welke inentingen je precies nodig hebt hangt af van je bestemming en de duur van de reis. Op www.lcr.nl kan je per land specifieke informatie vinden. In de meeste gevallen zijn vaccinaties nodig tegen difterie, hepatitis A en tetanus noodzakelijk.

 

Globaal kun je er van uit gaan dat de gezondheidszorg op van mindere kwaliteit zal zijn op het platteland dan in de stedelijke gebieden. Zeker voor meer gespecialiseerde ingrepen of behandelingen is het verstandig een wat groter ziekenhuis op te zoeken, of eventueel zelfs een privékliniek. Deze geven over het algemeen snellere en betere service, maar zijn wel duurder dan staatsziekenhuizen.

Vraag bij je zorgverzekeraar na of en hoe je verzekerd bent voor medische hulp in het buitenland. Het is verstandig om, als extra garantie, een reisverzekering af te sluiten. Je bent dan niet alleen verzekerd voor medische hulp (of eventuele evacuatie), maar ook tegen diefstal en schade.

 

Water

Het kraanwater in Zuidoost-Azië is niet drinkbaar. Het is aan te raden uitsluitend water uit flessen te drinken. IJsblokjes worden soms van kraanwater gemaakt. Je kunt ze dus beter eerst informeren of de ijsblokjes van kraanwater zijn gemaakt, in dat geval niet gebruiken. En vergeet niet dat consumptie-ijs vaak kraanwater bevat. Dit kun je dus beter ook vermijden.